• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

TC ve KKTC Yeni Cumhurbaşkanı arasında gerilim!

TC ve KKTC Yeni Cumhurbaşkanı arasında gerilim!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e gitmeden yaptığı açıklamaların hedefinde 'paralel yapı' ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mustafa Akıncı'yı kastederek "Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım" dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı şu anda Kuzey Kıbrıs halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Yazılı mesajımı gönderdim, arkadaşlarıma telefonla bağlamalarını söyledim. Kendisini telefonla tebrik edeceğim.

“İki kardeş ülkeyiz” dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. KKTC Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a niye, niçin sahipleniyor. Kardeş olarak bir çalışmanın bile şüphesiz şartları vardır. Yavru vatan olarak çalışmanın bir bedeli vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs’ta bedel ödemiştir, bedel ödemeye devam etmektedir. Şehitler vermiştir. Sadece kuru kuruya kardeşlikle bu olmuyor. Uluslararası camiada kuzey Kıbrıs kavgasını veren kim?

Acaba Sayın Akıncı bu kavgayı tek başına vereceğini mi sanıyor, böyle bir şey mi var. Onların baktığı açıdan biz Kıbrıs’a bakamayız.

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı, evet yavru vatandır. Bundan sonra da yavru vatan olarak bakmaya devam edecektir. Bir ananın yavruya ilgisi alakası neyse bundan sonra o ananın yavruya ilgisi devam edecektir. Kendi bunu ifade edebilir, bu şekilde ifade etmesini hoşgörüyle karşılarım ama burada hassas olmak lazım, dikkatli olmak lazım diye düşünürüm. Sonra bunlardan safrazlar edebilirler, yazık olur.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'dan yanıt

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert eleştirileri sırasında bir TV kanalında canlı yayında olan KKTC'nin yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anında yanıt verdi.

Akıncı, Erdoğan'ın "Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Onların baktığı açıdan Kıbrıs'a bakamayız. KKTC yavru vatandır. Bir ananın yavruya bakması aynı şekilde devam edecektir. Dikkatli olması lazım" sözlerine tepki gösterdi.

Akıncı, "Kıbrıs Türk halkı anavatan sevgisini kalbinde tutmaya devam edecektir ancak yavruluktan kurtulup emeklemenin zamanı gelmiştir" dedi.

KKTC'nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Kıbrıs Türk toplumunu bir yavru olarak görmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Hep yavru vatan olarak görmenin doğru bir siyaset olmadığını düşünüyorum. Bu varlığımızın kişiliği ve kimliğiyle tanınmasını istiyorum"dedi.

"Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandığımın ilk gününde, böyle bir tartışmanın içine çekilmekten mutlu olduğumu söyleyemem. Ama Sayın Erdoğan bizim hakkımızda bir takım konular dinlemiş, bazı şeyler anlatılmış. O düşüncelerle bu şekilde konuştu herhalde. Ben Türkiye ile ilişkiyi istemeyen, bu konuda herhangi bir şekilde Türkiye'yi dışlayan bir söylemde bulunmadım bugüne kadar."

"Tam tersine sağlıklı ilişkiden bahsettim, doğru olanda budur. Ama belli ki bu konuda farklı yaklaşımlar var. Bunları otururuz değerlendiririz. Ama şu da bilinmelidir ki Kıbrıs Türk halkı, elbette anavatan sevgisini yüreğinde taşımaya devam edecektir. Ancak bu topraklarda da artık Rum toplumuyla baş edebilme adına, kendi kimliğini kanıtlamak adına, yavruluktan bebeklikten kurtulup ayaklarının üzerinde durmak zorundadır."

"ANNAN PLANI FIRSATI YİTİRİLDİ"

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Ankara'dan beklentilerini de şu sözlerle dile getirdi: "Ben Ankara'ya şunu söylemek istiyorum. Bizi daha ilk günde yanlış bir yere oturtmasınlar. Türkiye'nin esenliğini isteyen, Türkiye'nin güçlü olmasını, demokratik olmasını isteyen birisi var. Güney'le olan ilişkilerde Annan planı fırsatı yitirildi. Ama yeni bir dönem başladı, birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız."

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yayın sırasında Erdoğan'ın hatta olduğunu ve canlı yayından sonra kendisi ile telefonla görüşeceğini de açıkladı.

Akıncı ne demişti?

Mustafa Akıncı, seçim sonucunun açıklanmasının ardından halka yönelik ilk konuşmasını Lefkoşa İnönü Meydanı’nda yapmıştı ve “Ben Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Federal yapının eşit ortağı olarak Avrupa Birliği içerisinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak ki, öyle olmamız lazım. Artık bu bebeğin, bu yavrunun ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten kendi kendini yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerinin değil Türkiye’nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler gerçekleştireceği için Rum tarafının da isteğidir. Böyle bir varlık Türkiye’nin de istediğidir” diye konuşmuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler