• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Uyuşturucu Zanlılarına 2. Şans

Ülkenin kanayan yarası konumundaki uyuşturucu konusunda meclisten geçen “Denetimli Serbestlik Yasası” bağımlılara, bağımlılıktan kurtulmaları için 2. bir fırsat sunuyor.
Uyuşturucu Zanlılarına 2. Şans

15 GÜN İÇERİSİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR
Denetimli Serbestlik Yasasının hayata geçmesi ile uyuşturucu bağımlısı kişilere cezaevine girmeden bağımlılıktan kurtulma için çok büyük bir şans tanındı. Yasa için büyük emek harcayan Milletvekili Mehmet Çakıcı, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık olarak cezaevinde bulunan 80 ile 90 mahkumun bu yasadan yararlanarak serbest kalabileceğini dile getirdi. Bu yasanın adeta bir yarı af anlamına geldiğini belirten Çakıcı, 15 gün içerisinde yasanın Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girebileceğini Detay Gazetesi’ne açıkladı.

MAHKUMLARA “YARI AF” MÜJDESİ
Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasasının hayata geçmesiyle birlikte cezaevindeki mahkum sayısı yarı yarıya azalacak. Uyuşturucu madde tasarrufu suçundan cezaevinde bulunan mahkumlar Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanmak üzere mahkemeye başvurabilecekler. 

AHMET VAMIK
Meclis Genel Kurulu’nda oybirliği ile kabul edilen Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasa Önerisi’nin hayata geçmesinde büyük emeği olan Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Mehmet Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasasının getirilerini Detay Gazetesi ile paylaştı. Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanan kişilerin uyuşturucudan arınmış bir şekilde topluma yeniden kazandırılacağını belirtti. Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasasını Detay Gazetesi’ne değerlendiren Avukat Ayşe Öztabay, yıllardır ülkemizde uyuşturucu madde satıcısı ile kullanıcısı ayrımının yapılmadığını ve bu yasa ile bu ayrımın yapılacak olmasının insan hakları açısından başarılı ve önemli bir adım olduğunu ifade etti.

MEHMET ÇAKICI, “CEZAEVİNE UYUŞTURUCU MADDE KULLANICISI OLARAK GİRENLER CEZAEVİNDEN UYUŞTURUCU MADDE SATICISI OLARAK ÇIKIYOR”
Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Mehmet Çakıcı, “kişi eğer uyuşturucu madde ile ilgili bir fiil (suç) işlediyse yargılama sürecinde, tedaviye gitmesi, rehabilite olması veya kamu görevi verilerek cezasının ertelenmesidir” diyerek denetimli serbestliğin tanımını yaptı. Bu yasanın uyuşturucu madde ticareti yapan kişileri kesinlikle kapsamadığını vurgulayan Çakıcı, uyuşturucu madde satan ve uyuşturucu madde üreten kişilerin bu yasadan yararlanamayacağını ifade etti. Yıllardır uyuşturucu madde satıcısı ile uyuşturucu madde kullanıcısı ayrımının yapılmadığı için cezaevine uyuşturucu kullanıcısı olarak giren kişilerin cezaevindeki uyuşturucu satıcılarıyla yakın temas içerisinde olduğunu söyleyen Çakıcı, cezaevine kullanıcı olarak giren kişilerin dışarıya çıktığında potansiyel uyuşturucu madde satıcısı haline geldiğini kaydetti.

dp-tdp-5.jpg

“DENETİMLİ SERBESTLİK SÜRECİNİ BAŞARI İLE TAMAMLAYANLARIN SİCİLİ TEMİZ KALACAK”
Bir uyuşturucu bağımlısı ya da kullanıcısının eskiden polis tarafından yakalandığı zaman mahkemede yargılanıp cezaevine gönderildiğini belirten Mehmet Çakıcı, Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasası ile artık uyuşturucu suçundan yakalanan kişilere seçenek sunulacağını ifade etti. Cezaevine gitmek yerine tedavi görmeyi kabul eden kişilerin bir yıl ile üç yıl arasında tedavi ve rehabilitasyon sürecine gireceğini söyleyen Çakıcı, bu süreci başarı ile tamamlayan kişilerin mahkemede bir ceza almayacağını ve suçunun da siciline işlenmeyeceğini vurguladı.

1455009618.jpg

“HEDEF UYUŞTURUCU KULLANICILARINI YENİDEN TOPLUMA KAZANDIRMAK”
Söz konusu yasa ile kişilerin uyuşturucudan kurtulması ve topluma yeniden kazandırılmasının hedeflendiğini dile getiren Mehmet Çakıcı, tedavi ve rehabilitasyon sürecine giren kişilerin en az 15 günde 1 psikiyatr ile görüşeceğini, yine en az 15 günde 1 devlet laboratuarında tüm tahlillerinin yapılacağını ve yine en az 15 günde 1 sosyal hizmet uzmanı tarafından denetleneceğini, haftada 1 en yakın karakola giderek ispatı vücut yapacağını ve haftada 2 saat bir eğitim kurumundan uyuşturucunun zararları ile ilgili eğitim alacağını söyleyerek bunlara ek olarak istenirse kişilere kamu görevi cezası da verilebileceğini ifade etti.

“DENETİMLİ SERBESTLİK KURULU OLUŞTURULACAK”
Oluşturulacak Denetimli Serbestlik Kurulu’nun bu sistemi denetleyeceğini açıklayan Mehmet Çakıcı, bu kurulun, Sağlık Bakanlığı, Tabipler Birliği, Sosyal Hizmetler Dairesi, Polis Genel Müdürlüğü Narkotik Şubesi ve Eğitim Bakanlığı temsilcilerinden oluşacağını ve Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanının da bu kurula başkanlık edeceğini dile getirdi.

cezaevi.jpg

“DENETİMLİ SERBESTLİK SİSTEMİNE UYMAYAN KİŞİLER YARGILANACAK”
Mehmet Çakıcı, “denetimli serbestlik hakkını 1 kez kullanan kişi sisteme uymaz ise yargılanmaya devam edecek ve hapis cezasına çarptırılacak. Eğer denetimli serbestlik hakkını kullandıktan sonra ikinci kez yakalanırsa hem eski suçundan hem yeni suçundan yargılanarak daha ağır bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Denetimli serbestlik hakkını kullanıp serbest kaldıktan sonra bir kişi 3 yıl içinde yeniden bu hakkı kullanamayacak. Ancak 3 yıl sonra yeniden denetimli serbestlik hakkı talep edebilecek” diyerek, denetimli serbestliğin caydırıcı bir yanı olacağını vurguladı.

“DENETİMLİ SERBESTLİK DÜNYADA UYGULANAN EN BAŞARILI SİSTEMDİR”
Dünyada 50 yıldır uyuşturucu kullanıcı ve bağımlılarının hapse gönderilmek yerine zorunlu tedaviye tabi tutulduğunu kaydeden Mehmet Çakıcı, Türkiye’de de son 10 yıldır Denetimli Serbestlik Yasası’nın yürürlükte olduğunu ve 600bin kişinin bu yasadan yararlandığını söyledi. Dünyada ve Türkiye’de uygulanan bu sistemin çok başarılı bir sistem olduğunu belirten Çakıcı, Türkiye’de bu sistemin %93 başarıya ulaştığını ve bugüne kadar ülkemizde uygulanan sistemin tamamen bir insanlık suçu olduğunu sözlerine ekledi. Çakıcı, “biz bugüne kadar uyuşturucu bağımlısı kişileri tedavi etmek yerine, bir suçlu gibi görüp hapse atıyorduk ve bu insanları tedavi etmiyorduk” dedi. Çağdışı ve insan haklarına aykırı bir yargılama sistemiyle satıcı ve içici ayrımı yapılmadan herkesin hapis cezasıyla cezalandırıldığını ifade eden Çakıcı, bu yasayla bir nevi insanlık suçunun da önüne geçileceğini belirtti. 

“UYUŞTURUCU MADDE SATICISI İLE KULLANCISININ AYRIMI YAPILACAK”
Uyuşturucu madde içici ve satıcı ayrımının kişinin üzerinde yakalanan uyuşturucu madde miktarına göre belirleneceğini söyleyen Mehmet Çakıcı, “bir kişi uyuşturucu maddeyi kendi ithal etmiş olsa bile kişisel kullanımı kadar ithal ettiyse denetimli serbestlikten yararlanabilecek. Üzerinde, 3 grama kadar kokain, 3 grama kadar eroin, 12 grama kadar esrar, 12 grama kadar bonzai ve 35 tablete kadar extacy bulunan kişiler denetimli serbestlikten yararlanabilecek. Bu miktarların üzerinde uyuşturucu madde ile yakalanan kişiler ile ilgili kullanıcı ve satıcı takdiri mahkemede olacak” dedi.
 
“YASA SADECE KKTC VATANDAŞLARINI KAPSAMIYOR”
Bu yasanın sadece KKTC vatandaşlarını değil yabancı uyruklu kişileri de kapsadığını söyleyen Mehmet Çakıcı, “turist olarak ülkede bulunan bir kişi 1 sene ülkede kalarak denetimli serbestlikten yararlanmak istemeyebilir bu durumda mahkemenin uygun gördüğü hapis cezasını yatıp çıkacak” dedi. Vatandaş olsun ya da olmasın dileyen herkesin bu yasadan yararlanabileceğini vurgulayan Çakıcı, 1 ile 3 yıl arasında denetimli serbestlik sürecini başarı ile tamamlayan kişilerin siciline kesinlikle bir suç işlenmeyeceğini ve denetimli serbestlik yasasından yararlanan kişilerin eski sicil kayıtlarının silinebilmesi içinde bir yasa çalışmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

“CEZAEVİNDEKİ MAHKUMLAR DENETİMLİ SERBESTLİKTEN YARARLANABİLECEK”
Merkezi Cezaevinde bulunan mahkum sayısının üçte birini uyuşturucu madde tasarrufu suçundan yargılanan kişilerin oluşturduğunu kaydeden Mehmet Çakıcı, bu yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık olarak cezaevinde bulunan 80 ile 90 kişinin bu yasadan yararlanarak serbest kalabileceğini dile getirdi. Bu yasanın adeta bir yarı af anlamına geldiğini belirten Çakıcı, 15 gün içerisinde yasanın Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girebileceğini açıkladı. Yasa yürürlüğe girdikten sonra cezaevinde bulunan mahkumların avukatları aracılığıyla yeniden mahkemeye başvurabileceklerini belirten Mehmet Çakıcı, uyuşturucudan yeni yakalanan kişilerinse yargılanma safhasında mahkemede denetimli serbestlik hakkından yararlanabileceğini ifade etti.

AYŞE ÖZTABAY, “YILLARDIR SATICI İLE KULLANICI AYRIMINI YAPAMADIK”
Uyuşturucu Madde Bağımlıları ve Kullanıcıları Hakkında Denetimli Serbestlik Yasasını Detay Gazetesi’ne değerlendiren Avukat Ayşe Öztabay, yıllardır ülkemizde uyuşturucu madde satıcısı ile kullanıcısı ayrımının yapılmadığını ve bu yasa ile bu ayrımın yapılacak olmasının insan hakları açısından başarılı ve önemli bir adım olduğunu belirtti. Öztabay, yıllardır uyuşturucu madde satıcısı ile kullanıcısının aynı şartlarda yargılandığı için kullanıcıların adeta sistem tarafından bataklığa itildiğini vurguladı.

“SİSTEMLİ HAREKET ETTİĞİMİZ ZAMAN TÜM SORUNLARI ÇÖZEBİLİRİZ”
Başbakanlığa bağlı, Hasan Karaokçu önderliğindeki KKTC Uyuşturucu İle Mücadele Komisyonu’nun da uyuşturucu kullanımını önlemek için son derece ciddi çalışmaları olduğunu dile getiren Ayşe Öztabay, “bu yasa bize gösteriyor ki ciddi anlamda bir oluşumla birlikte hareket edildiği zaman başarı elde edebiliyoruz. Benzer çalışmaların şiddet ve trafik konularında da uygulanmasını bekliyoruz” diyerek sistemli bir çalışma ile konular ele alınıp devlet politikası haline getirilebilirse sorunların aşılabileceğini dile getirdi.

“UYUŞTURUCU MADDE KULLANCILARINI CEZAEVİNDEN UZAK TUTMALIYIZ”
Uyuşturucu madde satıcıları ile kullanıcılarının bugüne kadar aynı şartlar altında cezalandırıldığını ve aynı işlemlere tabi tutulduğunu söyleyen Avukat Ayşe Öztabay, cezaevi şartlarının tartışıldığı bir noktada hapis cezası alan kişilerin cezaevinde hangi şartlar altında yaşadığının da göz önünde bulunduruldu zaman söz konusu yasanın ne kadar önemli ve gerekli bir yasa olduğunun da görüldüğünü vurguladı. Cezaevine uyuşturucu madde kullanıcısı olarak giren kişilerin cezaevinde bulunan uyuşturucu madde satıcılarıyla bir arada kaldığını belirten Öztabay, geçtiğimiz aylarda cezaevinde uyuşturucu temini ile ilgili soruşturma açıldığına dikkat çekti. Bu şartlar altında uyuşturucu madde kullanıcı ve bağımlılarını cezaevinden uzak tutmak ve geniş kapsamda cezaevi şartlarını iyileştirmek gerektiğine de vurgu yapan Öztabay, cezaevi şartlarının insan haklarına göre düzenlenmesi halinde cezaevinde bulunan kişilerinde topluma kazandırılmasının daha kolay olabileceğini söyledi.

12077431_10154083518418750_1965236054_n.jpg

“UYUŞTURUCU SORUNUNDAN CEZA İLE KURTULAMAYIZ”
Uyuşturucu kullanımının cezalandırmaktan öte tedavi edilmesi gereken bir suç olduğunu belirten Ayşe Öztabay, cezalandırmanın uyuşturucu kullanımını azaltacak bir uygulama olmadığını ifade etti. Uyuşturucu sorununun tedavi ile çözülebilecek bir sorun olduğunu ve denetimli serbestlik uygulaması ile uyuşturucudan arınacak her kişinin bir kazanım olduğunu dile getiren Öztabay, uyuşturucudan arınan kişilerin topluma yeniden kazandırılacağını ve tedavi olan kişilerin cezai olarak sicilinin temiz kalmasının da kişilerin geriye kalan hayatına büyük bir artı sağlayacağını sözlerine ekledi.
 

 

  • Yorumlar 94
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler