• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Vechi: ”Ortalama gelir dağılımında yükselme var”

KKTC’de gelir düzeyi artarken, mutluluk endeksinde düşüş var
Vechi: ”Ortalama gelir dağılımında yükselme var”

Girne Amerikan Üniversitesi’ne (GAÜ) bağlı olan araştırma kurumu Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) açıklamış olduğu “Yıllık Beklenti Anketi”’nin ardından, GAE Yönetim Kurlu Üyesi Erhan Vechi katıldığı Tv programında sonuçları değerlendirdi.

Vechi yapmış olduğu açıklamasında yıllık beklenti anketinin bu yıl 3.sünü gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi;

“GAÜ bünyesinde kurulan GAE’nin amacı, Kıbrıs Türk halkının, ekonomik, sosyal, kültürel ve politik konularını irdeleyen ve bu konular ile ilgili seminerler, paneller düzenleyen  bir araştırma enstitüsü. Son yapılan anket çalışmasını 3.kez yapıyoruz. Burada halkımızın genel beklentisini çözmeye çalıştık. 3. Yıl olduğu için elimizde bir veri birkimi olduğu için, karşılaştırmalı değerlendirme yapma şansımız oldu.

Anket çalışmasını 941 denek üzerinde, 78 anketör ve 15 kontrolör ile yaptık. Ankötörlerimiz iyi bir eğitim ardından 5 ilçeye dağılarak yüz yüze gerçekleştirildi.  5 demokrotif soru, 13 beklenti ve 17 tanede ek sorular olmak üzere toplamda 35 soruluk bir anket çalışması ortaya koyduk. Anket çalışmasını 18 yaş üzeri KKTC vatandaşları ile gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırma yaptığımız zaman, geçtiğimiz yıl mutlu azınlık 3.3 ileken bu rakam bu yıl 7.7 yükselmiş durumda. Bunuda 3000-4000 arası kazananların oranını 13.2 iken bu yıl 18.1’e yükselmiş olmasına bağlayabilriiz. Sonuç olarak baktığımızda, ortalama gelir dağılımında hafif bir yükselme söz konusudur.

Ülkenin en önemli sonu sorusunda 3 yıldır “Kıbrıs Sorunu” cevabı alıyoruz. Ancak bu yıl bu oranda ciddi bir artış olduğunu görüyoruz.

Kıbrıs halkının doldurduğu ankete göre ülkede çözülmesi gereken hususlar başlıca %14.7 ile sağlık ve sosyal güvenlik sonrasında %13.2 ile rüşvet ve yolsuzluk ve sırasıyla adalet sistemi , eğitim sistemi , demokratik hak ve özgürlük ve toplu taşıma gibi bir çok husus olduğunu söylüyor kıbrıs halkı. Kıbrıs halkı bu sene kıbrıs sorununun çözülmesini daha çok istiyor gibi bir görünüm var.

Kıbrıs halkının en çok güvendiği kurum ordumuz.  Anket sonuçlarına göre geçen sene ordumuza olan güven 22.6 iken bu sene bu oran 41.4’e çıkmış. İkinci sırada ise cumhurbaşkanlığı 3. sırada ise geçen sene 2. olan ve bu sene 3.lüğe gerileyen polis var. Medya ise %2.9 ve vahim durumda. %7 oranında da hiçbir kuruma güvensizlik var.

Kıbrıs halkının mevcut yönetimden beklentilerinde ise birinci sırada kıbrıs sorunun çözülmesi var.Bir başka beklenti ise Türkiye ile yapılan protokolun hayata geçirilmesi.

Kıbrıs halkı 2016 yılı içerisinde kıbrıs sorununun çözülmesini %66 ile beklemiyor. Ancak çözülmesini bekleyen kesimde %12lik bir artış var. Sorununun çözülmemesi durumunda sorumlunun Kıbrıs rum tarafı olduğunu düşünüyor. Üç senedir de aynı cevabı alıyoruz. Ayrıca, Akdenizde bulunan petrol ve doğalgazın barış sürecinde bir etkisi olmayacağını düşünüyor. Sadece %39.4lük bir kesim evet diyor. Türkiyeden Kıbrıs’a gelen suyun Kıbrıs sorununda etkisi olur mu sorusuna ise  halkımız doğalgaz ve petrole gelen orandan daha yüksek bir oranla %44 ile evet demiş.

2016 yılı içerisinde maaşınızda artış olacağına inanıyormusunuz sorusuna ise %65.9 ile hayır demiş. 2016 yılında mal ve hizmetlerin fiyatının çok yüksek bir oranla %79la artacağını düşünüyor. Hükümet de zamlara başladı zaten halkımız yanılmadı.

Kıbrıs türk halkı haberler en çok televizyondan alıyor %59.4 ile sonrasında internet geliyor %26.3 sonrasında gazete ve dergiler geliyor %11.5. diğer kısım ise arkadaşımdan öğreniyorum diyor  yada radyodan. Bu konuyla ilgili yerel gazeteyi almam diyen kesim %47.2. Her gün alırım diyen %21.4 gibi bir oran. Diğer bir soruda ne sıklıkla yerel gazete okursunuz? Hiç okumam diyen %39.9. Yani halkımız almıyor ama başka yerlerde okuyor. Türkiye gazeteleri ise her gün alırım diyen %7.7 iken hiç almam diyen %63 gibi bir oran” dedi.

 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler