• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C

Vehbi, “GAÜ öğrenci sayısı olarak 20 bini aşacak proje üretiyor”

Vehbi, “GAÜ öğrenci sayısı olarak 20 bini aşacak proje üretiyor”

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi, 10 yıl önce planlanan hedeflere ulaşıldığını söyledi:

“GAÜ, halkın üniversitesi olmuştur”

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç.Dr. Asım Vehbi, AS TV’de Emin Akkor’un hazırlayıp sunduğu programda, 10 yıl önce planlanan hedeflere ulaşıldığını, önemli projelerin devam edeceğini söyledi ve “GAÜ, 15 bin öğrencisiyle halkın, devletin üniversitesi olmuştur” dedi. “2015 yılı için 15 bin öğrenci hedefimiz vardı. Girne Amerikan Üniversitesi , on yıl önce planladığı hedeflerine ulaştı, bundan dolayı gururluyuz” diye konuşan Vehbi şunları söyledi:

10 yıllık stratejiler

“On yıllık stratejik planlar yapıyoruz, önümüzdeki on yılın planları hazır, hedefler belirlendi, GAÜ öğrenci sayısı olarak 20 bini aşacak proje üretiyor, tabii ki yeni bölümler, fakülteler, binalar yapılacak. Bizim şu an üzerinde durduğumuz en büyük proje sağlık alanıdır. Şu anda önümüzde ki on yılda çok büyük bir gelişme göstermeyi hedefliyoruz. Ada’da en iddialı kurum olma yolunda emin adımlar atıyoruz.

Hastanemizin inşaatı son hızla devam ediyor, sağlık alanı dışında denizcilik ve havacılık alanında da gelişmesi ve geliştirilmesi için emek harcayacağız”

“Girne Amerikan Üniversitesi Hastanesiyle tıpa adım atılacak mı?” şeklindeki soruyu yanıtlayan Vehbi “Bizim planladığımız Tıp Fakültesi kurulacak hastaneye fazla endeksli değil, İstanbul Bilim Üniversitesi ile ortak bir program olarak hazırladık, ilk etapta 2+4 sistemi ile öğrenci alımına başlayacak yerel onaylar alındı, YÖK’den gelecek onayla açılacak” dedi.

Dünyada sistemlerin sürekli olarak geliştiğini , yeni neslin çalışma şekillerinin de genişlediğini anlatan Asım Vehbi, “Teknolojinin hayatımıza dahil olmasıyla birlikte yeni alanlar açıldı ve bu alanlarda çalışacak bireylere ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu.

GAÜ halkın üniversitesi olmuştur

“Üniversite olarak her zaman deriz, üniversite birilerinin değil, 15 bin öğrencisiyle halkın, devletin üniversitesi olmuştur” diye konuşan Doç.Dr. Asım Vehbi, Ada olarak öncelikle kendimize yönelik havacılık ve denizcilik alanında gelişim sağlamamız gerektiğini ve bu noktada çok büyük bir bilgi eksikliği olduğunu kaydederek şunları söyledi:

“GAÜ veya KAÜ olarak Karpaz Kampüsümüzde Ziraat ve tarımla ilgili planlarımız var. Ülkemize su geldi, çok ciddi bir hizmet sektörü oluştu. KKTC’de “bir ülke nasıl ayakta durur?” diye kime sorsanız iki sektörden biri Yüksek Öğrenim Kurumları ve ikincisi de büyük destekler alan yavaş yavaş toparlanmaya başlayan turizmden bahseder. Peki bu hizmet sektöründe adaya gelen 80 bin öğrenciye bunların aileleri dostları ve bunlarla birlikte gelen 100 bin 150 bin kişilik bir insan trafiği var. Bir de ayrıca yıllık turist sayımız var, bunun yanında turizm, bunlara vereceğimiz tarım ürünleri, hayvancılık ürünleri. Bunları kendimizin üretmesi çok önemli. Ekonomide üçüncü bir açılım olur, bunların planlanması gerekir bunun için biz ziraat fakültesini kurma kararı aldık. Büyük yatırım gerektiği halde, adaya borçlu olduğumuzu düşünerek bu fakülteyi kuruyoruz”

KAÜ, GAÜ’nün kardeş üniversitesi

Konuşmasında Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’ne de (KAÜ) değinen Vehbi, “Kıbrıs Amerikan Üniversitesi geçtiğimiz yıl YÖK onayını üç fakültesi için almıştı, bu üç fakültedeki tüm bölümlerine öğrenci aldı. KAÜ, GAÜ’nün kardeş üniversitesi, dolayısıyla uzun bir süre GAÜ’nün desteğiyle yürüyecek ve sonra kendi yoluna gidecek. Yabancı öğrenci, Kıbrıslı ve Türkiyeli öğrenci aldı. Güzel bir öğrenci portföyü oluştu, KAÜ’yü biz şehir üniversitesi ve butik üniversite olarak “Lefkoşa Surlariçi” için olarak planladık,bölümler 60’ar kontenjanla çalışacak ve bunu arttırmayacağız” diye konuşan Vehbi, burada öğrenci dengesine dikkat edileceğini, surlar içine katkı yapacak alanlar ve bölümlerle yola devam edileceğini anlatarak şöyle dedi:

“Bu konu sayın Serhat Akpınar’ın da bir hayalidir, Surlariçi’ne yapabileceğimiz her türlü katkıyı yapacağız, Surlariçi kültürümüzün önemli bir parçasıdır, en azından biz Lefkoşalıların, atalarının bağlarının olduğu bir yerdir. Çok önemli bir şekilde hem tarihi hem kültürel dokusunun ülkeye para kazandıracak şekilde turizme daha çok açılarak hizmet vermesi lazım. Biz üstümüze düşeni yapacağız”

Girne Amerikan Üniversitesi olarak devletten en ufak bir katkı almadıklarını vurgulayan Asım Vehbi, “Herkes dışarıdan baktığında ‘üniversiteler bir kaç alanda uzmanlaşsın’ diyebilir, bu çok düz ve ilk baktığınızda da mantıklı gelebilir. Üniversitede para kazandıran ve para kaybettiren bölümler vardır, üniversiteler sürdürülebilir olamaz, olamadığında da devletten yardım ister, biz şu anda devletten en ufak bir katkı almıyoruz” dedi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler