• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Yılanlar uyanıyor!

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının da giderek yükselmeye başladı. Uzmanlar, doğaya çıkan kişilerin attıkları adımlarda çok dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundular
Yılanlar uyanıyor!

KIŞ UYKUSU SONA ERDİ: Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte doğadaki yılanlar kış uykusundan uyanarak yuvalarından çıkmaya başladılar. Detay Gazetesi yazarlarından Doktor Kıvanç Buhara, ülkemizde yaşayan yılan türleri arasındaki tek zehirli tür olan Kıbrıs Engereği “Gufi” yılanı ısırığına maruz kalan kişilerin yapması gerekenleri Detay Gazetesi ile paylaştı.

RAHATSIZ EDİLMEYEN YILAN KESİNLİKLE SALDIRMAZ: Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Biyolog Nazım Kaşot, halk arasında “Gufi” olarak bilinen Kıbrıs Engereğinin bilinçsizce öldürüldüğünü bunun nedeninde insanların yılandan korkması olduğunu belirtti. Renklerinden dolayı Gufi yılanının doğada kamufle olduğunu ve fark edilmesinin çok zor olduğunu söyleyen Kaşot, rahatsız edilmeyen Gufi yılanının kesinlikle saldırmadığını belirtti.


AHMET VAMIK
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte hava sıcaklığının da giderek yükselmeye başladı. Böylelikle doğada bulunan yılan tehlikesi de yeniden gündeme geldi. Bahar aylarında, özellikle doğa gezileri ve ot toplama gibi aktiviteler için dağlık alanlara giden vatandaşların Mart ayının sonlarından itibaren kış uykusundan uyanan yılanlara çok dikkat etmesi gerekiyor. Ülkemizde 10 farklı tür yılan var olsa da içlerinde tek tehlikeli olan halk arasında “Gufi” olarak da bilinen Kıbrıs Engereğidir. Diğer yılan türlerinden farklı olarak Gufi yılanının insanlardan korkup kaçmadığını vurgulayan uzmanlar, renginden dolayı doğayla bütünleşen Gufi yılanının fark edilmesinin zor olduğunu ifade ederek üzerine basmadıkça insanlara saldırmadığını da kaydettiler. Bahar ve yaz aylarında yılanların çiftleşme ve üreme mevsimi olduğu için özellikle yavruları bulunan yılanların her şeyi tehdit olarak algılayabileceğini kaydeden uzmanlar, doğaya çıkan kişilerin attıkları adımlarda çok dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundular.

DR. KIVANÇ BUHARA, “YILANLAR UYANMAYA BAŞLADI”
Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte doğadaki yılanlar kış uykusundan uyanarak yuvalarından çıkmaya başladılar. Detay Gazetesi yazarlarından Doktor Kıvanç Buhara, ülkemizde yaşayan yılan türleri arasındaki  tek zehirli tür olan Kıbrıs Engereği “Gufi” yılanı ısırığına maruz kalan kişilerin yapması gerekenleri Detay Gazetesi ile paylaştı. Geçmişte Kıbrıs adasındaki fare popülasyonunu azaltmak ve fare sorunuyla mücadele etmek için Kıbrıs’a getirilen bu yılanların adanın her tarafına dağıtıldığını belirten Dr. Kıvanç Buhara, Gufi yılanlarının genellikle kayalık bölgelerde, kaya diplerinde, yıkık harabe binalarda,  dere yataklarında, çalı diplerinde ve ağaçlık bölgelerde bulunduğunu ifade etti.

kivanc-buhara-(2).jpg

“SU BİRİKİNTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ”
Su birikintilerinin kenarlarına ve içerisine avlanmak maksadıyla giden Gufi yılanlarına dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Kıvanç Buhara, özellikle su birikintisi bulunan bölgelere giden vatandaşların çok dikkatli hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Gufi yılanlarının diğer yılanların aksine insanlardan kaçmadığını söyleyen Buhara, üzerine basılmadığı, fazla yaklaşılmadığı takdirde Gufi yılanının kesinlikle saldırmadığını da belirtti.

“KIŞ UYKUSUNDAN UYANDIĞI DÖNEMLERDE ZEHİRLERİ ÇOK DAHA ETKİLİ”
Sağır yılan olarak ta bilinen bu yılanların sesleri duymadığı için yanına yaklaşan canlıları ısı farkından dolayı hissettiğini kaydeden Buhara, Gufi yılanlarının rahatsız edilmesi halinde ıslığı andıran ince bir tıslama sesi çıkarttığını belirterek bunun yılanın korktuğu ve saldıracağı anlamına geldiğini dile getirdi. Bu sesi duyan kişilerin yılanın olduğu yerden uzaklaşması halinde yılanın kesinlikle insanların peşinden gitmediğini ve kaçtığını söyleyen Kıvanç Buhara, koruma altında olan bu yılanların öldürülmesinin hem yasak hem de yanlış olduğunu vurguladı. Doğanın dengesinin korunması ve zararlı haşere ile mücadelede Kıbrıs Engereğinin büyük rol oynadığını ifade eden Buhara, özellikle kış uykusundan yeni uyanmaya başlayan yılanların bu dönemde zehirlerinin çok etkili olduğunu sözlerine ekledi.

“YILAN TARAFINDAN ISIRILAN YERİN ÜZERİNE TURNİKE İŞLEMİ UYGULANMALI”
Zehirli Kıbrıs Engereğinin ısırığına maruz kalan bir kişiye ilk yapılacak müdahalenin ısırılan yerin üst tarafından bir iple turnike yaparak o bölgedeki kanın vücuda yayılmasını önlemektir diyen Buhara, “örneğin elinden ısırılan bir kişiye, dirsek üstünden yani çift kemik değil tek kemik olan bölgeye turnike uygulaması yapılması gerekir. Kangreni önlem içinde 15 dakikada bir turnike ile boğulan yer gevşetilir sonra tekrar boğulur” diyerek yılan zehrine maruz kalan kişiye yapılabilecek ilk müdahalenin bu olduğunu belirtti.

“YILAN TARAFINDAN ISIRILAN KİŞİ EN HIZLI ŞEKİLDE HASTANEYE ULAŞTIRILMALI”
Yılan zehrine maruz kalan kişinin en kısa zamanda yani maksimum 30 dakika içerisinde en yakın sağlık merkezine ulaştırılması gerektiğini ifade eden Dr. Kıvanç Buhara, zehirlenen kişiye hastanede yılan serumu verilerek kurtarılabileceğini söyledi. Çok gerekli durumlardaysa kan verilme yani “kan transfüzyonu” işlemi uygulandığını kaydeden Buhara, uzun yıllardır ülkemizde yılan ısırmasından hayatını kaybeden kimse olmadığını da sözlerine ekledi.

nazim-kasot-(1).jpg

NAZIM KAŞOT, “BİLİNÇSİZ OLDUĞUMUZ İÇİN YILANDAN KORKUYORUZ”
Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Biyolog Nazım Kaşot, halk arasında “Gufi” olarak bilinen Kıbrıs Engereğinin bilinçsizce öldürüldüğünü bunun nedeninde insanların bilgisizce yılandan korkması olduğunu belirtti. Sosyal sorumluluk projesi olarak ülkemizdeki liseleri gezip yılanlar konusunda bilgilendirici konferanslar düzenleyen Nazım Kaşot, “tanımadığımız, bilmediğimiz şeylerden korkarız bu yüzden ben de gençlerimizi bu konuda bilinçlendirmeye çalışıyorum” dedi.

“KIBRIS ENGEREĞİNİN ZEHRİ KANI PIHTILAŞTIRIR”
Kıbrıs’ta insanlar için tehlikeli olabilecek tek yılan türünün Kıbrıs Engereği olduğunu kaydeden Kaşot, “bu yılanın tehlikesi zehir dişlerinin çenenin önünde olduğu için kolaylıkla ısırdığı kişiye zehrini enjekte edebilmesidir. Zehrinin tehlikeli olmasının nedeniyse kan hücrelerini parçalaması ve dokuda ciddi yaralanmalara sebep olmasıdır” diyerek Gufi yılanının zehrinin kan pıhtılaşmasına neden olduğunu vurguladı.

“RAHATSIZ EDİLMEYEN YILAN KESİNLİKLE SALDIRMAZ”
Diğer yılan türlerinden farklı olarak Gufi yılanın kendine ait savunma mekanizması yani zehri olduğu için tehlikelerden korkmadığı ve kendisine yaklaşanlardan kaçmadığını söyleyen Nazım Kaşot, kişinin yılanı fark etmeden üzerine basması halinde yılanın dönüp insanı ısırdığını ifade etti. Renklerinden dolayı Gufi yılanının doğada kamufle olduğunu ve fark edilmesinin çok zor olduğunu söyleyen Kaşot, rahatsız edilmeyen Gufi yılanının kesinlikle saldırmadığını belirtti.

yilan-(2).jpg

“DOĞAYA ÇIKTIĞINIZ ZAMAN ATTIĞINIZ HER ADIMA DİKKAT EDİN”
Özellikle doğa yürüyüşüne çıkan kişilere ve dağcılara mutlaka önlerine dikkatlice bakarak adım atmaları önerisinde bulunan Nazım Kaşot, insanların dikkatsizce davranmasından dolayı yılanların suçlandığını söyledi. Kaşot, doğaya çıkan kişilerin mutlaka yanlarına uzun bir değnek alarak şüphelendikleri yerleri dürtmesi ve yılan olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini de hatırlattı. Kaşot, “bilgilenmemiz bilinçlenmemiz ve yılanlarında doğada bir yeri olduğunu anlayalım ki onları öldürmeyelim. Her canlı doğada değerlidir” dedi. Yılanlarında doğada yaşayan bir canlı olduğunu ve çevre dengesi için önemli bir unsur olduğunu unutmamak gerektiğini vurgulayan Kaşot, yılanların kesinlikle öldürülmemesi gerektiğini kaydetti.

“YILAN ZEHRİ TEDAVİ AMAÇLI KULLANILIYOR”
Yılan zehrinden panzehirler ve ilaçlar üretildiğine dikkat çeken Nazım Kaşot, “gerektiği zaman kanın pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar ve özellikle sinir sistemini etkileyen Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde yılan zehrinden üretilen ilaçlar kullanılıyor. Bu hayvanlar insanlık için bu kadar yararlıyken biz bu hayvanları niye öldürüyoruz. Bir gün bu hayvanın zehrine muhtaç kalabileceğimizi unutmamalıyız” dedi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler