• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

Yine ayni ENGELLER

Yine ayni ENGELLER

Toplumda her alanda ayrımcılığa uğrayan, engelli bireylere özel yapılan engelli park yerlerini dahil işgal eden bir çok vatandaş ile ilgili Detay’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, özel işyerlerine ait otoparklarda ve araç park yerlerine müdahale edilemediğini ifade etti ve o park yerlerine yine vatandaşların sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı. Öte yandan ehliyet sınav kitapçığında bile yeri olmayan engelli bireylere değinen Kibrit, ehliyet sınavına hazırlanmak için şoför adaylarına verilen kitapçıkta engelli park yeri, ya da engelli sürücü anlamında kullanılan işaretin olmamasına da eleştiri yaptı. Konu ile ilgili Şoför Okulları Birliği Başkanı Barış Tilki ise Detay’a yaptığı açıklamada, konunun düzeltilmesi için çalışma yapılacağını söyledi.

Günay-Kiprit

Engelli bireylere karşı duyarlılığı artırmak amacıyla sürekli olarak toplum bilinçlendirilmeye çalışılsa da özellikle engellilere ayrılmış olan araç park yerleri konusunda birçok vatandaşımız gerekli hassasiyeti göstermiyor. Market, restoran, mağaza veya özel otoparklarda levhalarla belirtilmiş engellilere özel araç park yerleri duyarsız vatandaşlar tarafından kullanılarak engellilerin hakları ihlal ediliyor.

Engelli park yerlerini işgal eden duyarsız vatandaşların özellikle son dönemlerde duyarlı bireyler tarafından sosyal medyada ifşa edilmesi ön plana çıkmış durumda. Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, konuyla ilgili olarak Detay Gazetesi’ne yapmış olduğu açıklamada bazı kişilerin bedensel engellilere karşı duyarlılık yapmaya çalışırken, zihinsel engellileri küçümsediğini dile getirerek tüm engellilere karşı eşit seviyede duyarlılık gerektiği konusuna dikkat çekti.

“ÖZEL PARK YERLERİNDE YAPTIRIM UYGULANAMIYOR”

Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait otoparklarda engelli park yerlerini işgal eden vatandaşlara zabıtalar tarafından park cezası kesildiğini belirten Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, maalesef özel işyerlerine ait otoparklarda ve araç park yerlerine müdahale edilemediğini ifade etti. Özel işyerlerinin kendi müşterilerini kaybetmemek adına yapılan duyarsızlığa göz yumduğunu söyleyen Kibrit, “mesele sadece engellilere özel park yeri ayırmakta değil o park yerlerini de koruyabilmekte. Tabi gönül ister ki tüm vatandaşlarımız aynı hassasiyeti göstersin ve bu tarz konulara hiç gerek kalmasın” dedi.

“DUYARLILIK DUYARSIZLIĞA DÖNÜŞMESİN”

Sosyal medyada duyarlı birçok kişinin engelli park yerlerini işgal eden, engellilerin haklarını ihlal eden kişileri ifşa ettiğini ifade eden Günay Kibrit, bu konuda da dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu belirtti. Kibrit, “sosyal medyada bu tarz paylaşımlar yaparken, “geri zekalı, zeka özürlü, zihinsel engelli” gibi söylemlerde bulunmak çok yanlış. Bir engellinin hakkını korurken, bir diğer engelliyi aşağılayacak söylemlerden kaçınmalıyız” dedi.

“EHLİYET SINAV KİTAPÇIĞINDA ENGELLİLERİN YERİ YOK MU?”

Engellilere karşı duyarlılık konusunda toplumsal bir bilinç oluşması gerektiğine ve bununda eğitimle oluşturulabileceğine dikkat çeken Günay Kibrit, ilkokuldan başlayarak küçük yaştan engellerinde toplumda bir yeri olduğu bilincinin aşılanması gerektiğine vurgu yaptı. Ülkemizde hizmet veren şoför okullarının ehliyet sınav kitapçıklarında engelli sürücü, ya da engelli park yeri anlamında kullanılan trafik işaretine yer vermediği konusuna da değindi. Günay Kibrit, “ehliyet sınavına hazırlanmak için şoför adaylarına verilen, içerisinde trafik işaretleri ve trafik kurallarının bulunduğu sınav kitapçığında engelli park yeri, ya da engelli sürücü anlamında kullanılan işaretin olmaması ülkemizin bir ayıbıdır. Bu da bir anlamda engellilere verilen değerin bir göstergesidir” diyerek sitemini dile getirdi.

bar

TİLKİ, “EN KISA ZAMANDA SINAV KİTAPÇIKLARINI GÜNCELLEYECEĞİZ”

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Şoför Okulları Birliği Başkanı Barış Tilki’yse Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada engelli bireylere karşı her zaman duyarlı olduklarını fakat hassasiyet gerektiren bu konunun gözden kaçtığını ifade etti. Tilki, “bugüne kadar engelli park yeri işaretinin sınav kitapçıklarında yer almaması tabi ki bizim ayıbımızdır. Öncelikle ben size bu konuyu gündeme getirdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sınav kitapçıklarının güncellenmesi konusu gündemimizde. En kısa zamanda engelli park yeri işaretinin de sınav kitapçıklarına girmesi için girişim yapacağım” diyerek, engelli bireylerinde bu toplumun bir parçası olduğunu ifade etti.

Ahmet VAMIK

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler