• BIST 13509.76
  • Altın 6805.38
  • Dolar 48.6658
  • Euro 55.9913
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 17 °C

Uçaklara yeni rota

Uçaklara yeni rota

Askeri bölgeler üzerindeki uçuş yasağının kaldırılarak uçaklara yeni rota çizilmesi için başlatılan çalışmada son aşamaya gelindi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Milli Savunma Bakanlığının üzerinde çalıştığı "esnek hava sahası" uygulamasının hayata geçmesiyle birlikte askeri alanların çevresine göre çizilen uçuş rotaları kısalacak ve yeni rotalar "kuş uçuşu" belirlenecek.

TASARRUF SAĞLANACAK

Türkiye'deki hava sahasının 2003’ten bu yana sivil havacılık uçak kullanımı itibariyle yaklaşık 4 kat arttı.

Buna rağmen havadaki rotaların gelişmediğini ifade eden Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Yakıtı azaltmak, zaman tasarrufu, bakım ve pilotların maliyetini azaltmak amacıyla için direk yollara ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Yeni rota ile birlikte yasaklı alanlar, askeriyenin ihtiyacı olduğu gün ve saatlerde uçaklara kapanacak, diğer zamanlarda ise bölge üzerinden uçuşlar gerçekleşecek.

Konuyla ilgili olarak Ekşi, " Türk hava sahasını kullanan uçaklar yasaklı olan askeri sahalar üzerinde uçuş yapamıyordu. Çünkü söz konusu alanlarda askeriye mesela top atışı yapıyor. Belli dönemlerde yapılıyor. Ama şu andaki yapılanma, askeri alanı 365 gün sanki top atışı yapılıyor gibi kapatıyor. Dolayısıyla uçaklar yasaklı bölgenin üzerinden değil, yanlarından geçiyor." dedi.

KURUL OLUŞTURULACAK

Çalışmayla birlikte Esenboğa Havalimanında asker ve sivilin beraber çalışacağı bir kurul oluşturulacak.

Söz konusu kurulda, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile Genelkurmay Başkanlığına bağlı ekip ile birlikte bunun üst kurulu olacak.

Üst kurul, SHGM ve DHMİ Genel Müdürleri, Hava Kuvvetleri Komutanı ile Milli Savunma Bakanlığından temsilcilerinin bulunduğu 4 kişiden oluşacak. Alt kurulda problem olduğu zaman üst kurul problemi çözecek.

Ekşi, esnek hava sahası uygulamasıyla ilgili hazırlanan yönetmeliğin bir ay içinde Başbakanlığa yayınlanması için gönderilebileceğini kaydetti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20