• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

ADSL'de sabotaj şüphesi!

ADSL'de sabotaj şüphesi!

ADSL SİSTEMİ ÇÖKTÜ

Ülkemizde 23 bin abonesi bulunan ve zaman zaman çöken Internet ADSL sistemi dün sabah itibariyle yeniden devre dışı kaldı. Bireysel ve kurumsal abonelere, ADSL internet erişim hizmetini sunan Telekomünikasyon Dairesi’nin ADSL santralindeki arıza nedeniyle, dün sabah itibariyle yaklaşık 15 bin ADSL abonesinin internet hizmeti alamadığı öğrenildi.

EKİP YURTDIŞINDA

Gazetemize konuşan ADSL internet servis sağlayıcıları, Telekomünikasyon Dairesi’ne veryansın etti. Telefon Dairesi’nde sistemle ilgili personelin, yurtdışında eğitimde olduğu, dolayısıyla arızanın giderilemediği bilgisi verilirken, abonelerine hizmet veremeyen internet sağlayıcıları ise, son zamanlarda sıklıkla yaşanan bu arızaların sabotaj olabileceğini düşünüyor.

Rana SARRO

Ülkemizde 23 bin abonesi bulunan ve zaman zaman çöken ADSL sistemi (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) dün sabah itibariyle yine çöktü. Bireysel ve kurumsal abonelere, ADSL internet erişim hizmetini sunan Telekomünikasyon Dairesi’nin ADSL santralindeki arıza nedeniyle, dün sabah itibariyle yaklaşık 15 bin ADSL abonesi internet hizmeti alamıyor. Arızanın ne zaman giderileceği bilinmezken, internet sağlayıcıları ise abonelerine yanıt veremiyor. Gazetemize konuşan ADSL internet servis sağlayıcıları, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Telekomünikasyon Dairesi’ne veryansın ediyor. Telefon Dairesi’nde sistemle ilgili personellerin, yurtdışında eğitimde olduğu, dolayısıyla arızanın giderilemediği bilgisi verilirken, abonelerine hizmet veremeyen internet sağlayıcıları ise, son zamanlarda sıklıkla yaşanan bu arızaların sabotaj olabileceğini düşünüyor. Açıklamalarına başvurmak için telefoniyen aradığımız Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy’a ise ulaşamadık.

Mehmet Civisilli (Analiz Computer/ AnalizNET):

TELEFON DAİRESİ’NDE MUHATAP BULAMIYORUZ

“Telefon hattı üzerinden internette sorun var. ADSL sabahtan beri çalışmıyor. Telefon Dairesi’nde muhatap da bulamıyoruz. ADSL santralı dairede kuruludur. Ne zaman düzeleceği, arızanın tam ne olduğu bilgisi de verilmiyor. Yüzlerce abone bizi arıyor ve biz abonelerimize bilgi veremiyoruz. Bir sistem varsa arızaya karşı mühendisleri olması lazım. Sistem çökmüşse de yedeği olması lazım. 20-25 Bin aboneye hizmet veriyorsa yedeği de, uzmanı da olması lazım. Özelleştirsinler, bıraksınlar gitsinler. Bunlar hep kompastır. Daire mafya dolu. Sabotaj da olabilir. Son zamanlarda bu arızalar sıklaştı. 2 başmühendisleri Çin’de eğitime gitti. Şimdi dairede bu arızayı onaracak birileri de sanırım yok. İletişim çok önemlidir. Bu sorun müşterilerimizi kaybetmemize neden olabilir. Vatandaştan bizden daha fazla para şarj eden Telefon Dairesi’nin ise umurunda değil.”

Mehmet Alptürk (Mahir Bilgisayar/ kibris.net):

Müşterilerimize internet sağlayamıyoruz

“Hata bugün (dün) sabah saat 5.00 civarında başladı. Telefon Dairesi’nde SSG denilen bir sistem var. ADSL modeminin bağlantı yapıldığı sistemde bir sorun oldu ve bizimle haberleşme koptu. Biz de müşterilerimize internet sağlayamıyoruz. Sabah bu arıza anlaşılamadı. Biz hemen anladık ve kendilerini uyardık. Telefon Dairesi’nde bu sistemlere bakan personel yurtdışında eğitimdedir. Oradaki personel de eğitimli olmadığı için düzeltilemedi. Yani sistem çöktü ve düzeltemiyorlar. Birçok söylentiler var. Teknisyenlerin evlere müdahale için aletleri olmadığı söyleniyor. Benim anladığım kadarıyla esas niyet, herkesi bezdirip, Telefon Dairesi’nin özelleştirilmesidir. Yani sabotajı düşünmek istemiyorum ama birkaç kez böyle duyumlar da kulağımıza geldi ama ben buna ihtimal vermek istemiyorum.”

DİP NOT: ADSL İNTERNET ERİŞİMİ

(Asymmetric Digital Subscriber Line) Asimetrik Sayısal Abone Hattı sözcüklerinin baş harflerinden oluşan ADSL, mevcut telefonlar için kullanılan bakır teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir modem teknolojisidir. Verinin gönderilmesi ve alınması farklı hızlarda olabildiği için asimetrik önadı kullanılmaktadır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler