• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 33 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 33 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Atalay Noel’i, Hrisostomos Kandil’i kutladı

Güney Kıbrıs ile son dönemde iyi ilişkiler kurması ile dikkat çeken Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Kutlu Doğum Haftası ile Hristiyan geleneği olan Noel’in, Rum tarafı ile karşılıklı olarak mesajlarla kutlandığını kaydetti. Atalay, dini temsil eden din g
Atalay Noel’i, Hrisostomos Kandil’i kutladı

Mevlit Kandili ile Noel’in aynı anda kutlandığı Kıbrıs’ta, ilk kez Kutlu Doğum Haftası Kıbrıs geleneklerine uygun olarak Mevlit Haftası olarak kutlanıyor. Hem Mevlit Kandili hem de Noel nedeni ile Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay barış mesajı verdi ve dinlerin toplumlar ve barış için önemine vurgu yaptı. Atalay,  Detay Gazetesi'ne yaptığı açıklamada Mevlit Kandili Haftası’nın "İslam Barış, Sevgi ve Kardeşlik Dinidir" temasıyla idrak edildiğini söyledi ve Noel nedeni ile tüm Hristiyanların Noelini kutladığını kaydetti.

Rana SARRO

“İLK KEZ MEVLİT HAFTASI KUTLANIYOR”

Dünyada mevlidin tatil olduğu tek ülkenin Kıbrıs olduğunu işaret eden Talip Atalay, Kıbrıs geleneklerine uygun olduğu için Kutlu Doğum Haftası’nın, Mevlit Haftası’na dönüştürüldüğünü söyledi. Talip Atalay, “Çünkü bizim geleneklerimize, Kıbrıs’ın geçmişine, kültürüne daha uygundur” dedi. Mevlit Haftası programının başladığını da belirten Atalay, 26 Aralık- 4 Ocak arası Mevlit Haftası olarak kutlanacağı bilgisini verdi.

 

 “RUM TARAFI İLE İLİŞKİLERİMİZ OLUMLU”

Son dönemlerde adamızdaki din adamlarının yaptığı görüşmelere de dikkat çeken Talip Atalay, yapılan görüşmelerin sonuçlarının gayet olumlu olduğunu kaydetti. Atalay, “bize düşen şey, inancın o sıcak, barışçıl yüzünü, merhamet, iyilik, doğruluk tarafını olabildiğince hem kendimiz başarabildiğimiz kadar yaşamak, hem de bunun yaşanması konusunda diğer insanlara yardımcı olabilmektir. Hayatlarında onlara destek olabilecek potansiyele din görevlilerinin sahip olması gerekiyor” diye konuştu.

 

“RUMLARIN NOEL’İNİ KUTLADIK”

Rum tarafında kutlanan ve Hristiyan geleneği olan Noel ile ilgili olarak, “Müslümanların geleneği değil ama netice itibariyle, bir arada yaşadığımız toplumun geleneğine, Rumların geleneğine saygı duyarız. Bu saygı bir arada yaşayan toplumların geçmişlerinde, tarihlerinde de zaten var. Bizim kendimizin kim olduğunu fark ederek, diğer inançlara, etnik gruplara mutlaka saygı göstermemiz lazım. Bu bizim zaten inancımızın da gereğidir. Sonuçta orada kutlanan gelenek Hıristiyan geleneğidir. Onların bu geleneğini kutladık, onlar da bizim mevlitlerimizi kutladılar” dedi.

 

“İNANÇ HER ZAMAN ÖNEMLİDİR”

İdeal din görevlisinin, peygamberi en çok yansıtan insan olması gerektiğini söyleyen Atalay, Detay Gazetesine yaptığı açıklamada  “çünkü hem o alanda eğitim görmüş, hem de o alanın temsilcisi ve örneği olması gerekir” diye konuştu. Bu konuda çok uğraş verilmesi gerektiğini vurgulayan Atalay, “inanç her zaman önemlidir. Tarihimizde de önemliydi. Şuanda da önemlidir” dedi.

 

KANAAT ÖNDERLERİYİZ

Dini temsil eden din görevlilerinin, toplumun kanaat önderleri olarak, sözleri, yaşamları ve tutumlarıyla örneklik sergilemesi gerektiğine işaret eden Atalay, “barış, kardeşlik, bir arada yaşama, öteki insanları da anlamak, onların sıkıntılarında, sorunlarında onlara destek olabilme becerisi gösterebilecek potansiyele sahip olmak gerekiyor” dedi.

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler