• BIST 9524.59
  • Altın 2487.649
  • Dolar 32.4801
  • Euro 34.6771
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Cezaevi Doldu

Hükümlüleri ıslah etmek amacı ile hizmet vermesi gereken ülkenin tek hapishanesi olan Merkezi Cezaevi yine alarm veriyor.
Cezaevi Doldu

CEZAEVİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ DURUMDA
Mevcut merkezi cezaevinin fiziki olarak ömrünü tamamladığını, mahkumları koruma, gözetme ve ıslah etme görevlerini bile yerine getirmekten uzak olan bu yapı yeni tehditleri de bünyesinde barındırıyor. Detay’a açıklama yapan Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, cezaevinin ıslah edici bir yapısının da kalmadığını, mahkumların topluma yeniden kazandırılabilmesi için ıslah edici bir yapının şart olduğunu kaydetti.

“YERLERE ŞİLTE ATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”
Cezaevinin en üst limitlere dayandığını, toplamda 397 mahkum ve hükümsüz tutuklunun şu an Cezaevinde olduğunu açıklayan Kayalı, cezaevi içerisinde mahkum ve tutukluların 45 kişilik koğuşlarda kaldığını kaydetti. Yatak kapasitesinin tam sınırda olduğunu dile getiren Kayalı, “limit aşıldığı takdirde mahkumlar için yere şilte atmak zorunda kalacağız” dedi ve cezaevi koşulları ile ilgili detaylı bilgiler verdi.


OSHAN SABIRLI

Salih Kayalı başkanlığındaki Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği heyeti Detay Gazetesi’ni ziyaret ederek sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. En önemli sorunlarının yeni bir cezaevi ihtiyacı olduğunu belirten Gardiyanlar Birliği yetkilileri, yeni bir cezaevi inşa edildiği takdirde geriye kalan sorunların yüzde 70 oranında sona ereceğini ifade etti.

Mevcut merkezi cezaevinin fiziki olarak ömrünü tamamladığını belirten Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, “tüzüğümüzde yer alan maddelere göre mahkumları koruma, gözetme ve ıslah etme görevlerimiz vardır. Biz mevcut yapı ile koruma görevini bile tam anlamı ile yerine getiremiyoruz” dedi.  Cezaevinin ıslah edici bir yapısının da kalmadığını dile getiren Salih Kayalı, mahkumların topluma yeniden kazandırılabilmesi için ıslah edici bir yapının şart olduğuna vurgu yaptı. Yeni cezaevi ile birlikte atölye sayısının ve kapasitesinin artırılması, kütüphane, derslik gibi alanların oluşturulmasının önemine değinen Kayalı, mahkumların ıslah edilebilmesi için bu gibi ihtiyaçların şart olduğunu belirtti.

ahm_0483.jpg

“CEZAEVİ KAPASİTESİ DOLMUŞ DURUMDA”
Bugün itibarı ile cezaevinde toplamda 397 mahkum ve hükümsüz tutuklu bulunduğunu açıklayan Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, 1982 yılında cezaevi inşaatı tamamlandığında 175 kişi kapasitesi ile tasarlandığını belirtti. Yıllar içinde cezaevinde ranza sistemine geçildiğini söyleyen Kayalı, ranza sistemine geçildiği dönemde 3 ek bina yapılarak kapasitenin artırılmaya çalışıldığını da sözlerine ekledi. Kayalı, cezaevi içerisinde maksimum 45 kişilik koğuşlar bulunduğunu söyledi. Şu anda yatak kapasitesinin tam sınırda olduğunu dile getiren Kayalı, “limit aşıldığı takdirde mahkumlar için yere şilte atmak zorunda kalacağız” dedi.

“CEZAEVİ KOŞULLARINDAN DOLAYI MAHKUMLARI AYIRAMIYORUZ”
Cezaevinde mahkum sayısının çok fazla olmasının, insani yaşam koşulları, ıslah etme ve disiplin açısından sorunlara yol açtığını kaydeden Salih Kayalı, cezaevi nüfusunun kalabalık olmasından dolayı mahkumları suç kategorilerine göre ayırmanın da şu anki koşullarda mümkün olmadığını dile getirdi. Mahkumlar ile hükümsüz tutukluların bile ayrı koğuşlarda tutulamadığını açıklayan Kayalı, mevcut cezaevinin fiziki yapınsın buna müsaade etmediğini ifade etti.

ahm_0506.jpg

“ŞU ANDA GARDİYANLARIN ÖZLÜK HAKLARI İKİNCİ PLANDA”
Gardiyanlar Birliği olarak bir karar aldıklarını açıklayan Salih Kayalı, yeni bir cezaevi ile ilgili ihale sürecine girilip yeni cezaevi inşaatına başlanana kadar gardiyanların özlük hakları ile ilgili konuların gündeme getirilmeyeceğini belirtti. Mevcut cezaevinin koşullarında yaşamak zorunda bırakılan mahkum, tutuklu ve cezaevi çalışanlarının insanı koşullarda yeni bir cezaevine kavuşturulana kadar bu tutumun devam edeceğini de söyleyen Kayalı, İçişleri ve Çalışma Bakanı’ndan bu yıl içerisinde yeni cezaevi ile ilgili ihale sürecinin tamamlanacağına dair söz aldıklarını açıkladı.

ahm_0500-001.jpg

“DENETİMLİ SERBESTLİK ÇOK ÖNEMLİ VE GEREKLİ BİR UYGULAMA”
Denetimli Serbestlik Yasası’na destek verdiklerini ifade eden Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı, yasanın içerisinde aksaklıklar olmasına rağmen ülkemizde ilk kez uygulanacak bu yasanın gerekli ve önemli bir yasa olduğuna dikkat çekti. Cezaevinde birçok insanla karşılaştıklarını söyleyen Kayalı, masum olarak cezaevine giren insanların daha fazla suç batağına bulaşmadan tedavi edilip topluma yeniden kazandırılmasını istediklerini de sözlerine ekledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler