• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

“Değerli Katkılar İle Zenginleşen Müzemiz Gençlere Işık Olacaktır”

Mete Adanır Vakfı’ndan Yakın Doğu Üniversitesi Milli Tarih Müzesine anlamlı ve önemli bağış...
“Değerli Katkılar İle Zenginleşen Müzemiz Gençlere Işık Olacaktır”

Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyetlerinin ortak kararlarıyla Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde Kıbrıs Türk Halkı’nın tarihsel süreçte varoluşuna ve geleceğine ışık tutacak Milli Tarih Müzesi'nin açılması için çalışmalar devam ediyor. Müze’de Kıbrıs Türk tarihine ait tüm belgeler ve materyallerin sergilenmesi için KKTC halkından bağışlar gelmeye başladı.

 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Girne Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyetlerinin ortak kararlarıyla Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde 2016 yılı içinde açılacak olan Milli Tarih Müzesi’ne Mete Adanır Vakfı adına Eralp Adanır tarafından bağış yapıldığı bildirildi. Eralp Adanır tarafından Türkiye liglerinde oynayan ilk Kıbrıslı Türk sporcu olan Mete Adanır’ın atletizm madalyaları, kupaları ile giydiği formaları ve kullandığı spor malzemelerinin yanı sıra 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sürecinde Türkiyeli sanatçıların şarkılarının yer aldığı bir plak koleksiyonunun müzeye bağışlandığı belirtildi.

 

Kıbrıs Türk Toplumun Tüm Geçmişi Milli Tarih Müzesi’nde Sergilenecek…

Girne ve Yakın Doğu Üniversiteleri, bu topraklarda kökleşmeye verilen önem doğrultusunda kurulacak olan müzede Kıbrıs Türkü’nün tarihi 1570-71 Kıbrıs’ın fethiyle başlatılacak İngiliz sömürge dönemi, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçiş ve ana tema olan 1955’ten günümüze Milli Mücadele yılları yer alacak. Kıbrıs Türkü’nün adaya gelişinden bugüne görsel ve işitsel malzemelerin yer alacağı müzede o döneme ait giysi, silah, taşıt gibi malzeme yanında yine döneme ait önemli tarihsel belgeler de sergilenecektir. 2000 metrekare alanda kurulacak olan müzede tüm anlatımlar elektronik olarak hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde yapılacak. Müzeyi gezenlerin özellikle de gençlerin, atalarının bu adada kökleşmek için verdiği zorlu mücadeleyi, özellikle yakın geçmişi daha iyi anlamalarını sağlayacak bir ortamda ilgiyle ve heyecanla gezecekleri bir müze oluşturmak hedefleniyor.

 

Prof. Dr. Ali Efdal Özkul: “Değerli Katkılar İle Zenginleşen Müzemiz Gençlere Işık Olacaktır”

Milli Tarih Müzesi Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, düzenlenen törende Mete Adanır’ın Kıbrıs Türklerinin yetiştirdiği önemli sporculardan birisi olduğunu belirterek, “Kıbrıs Türk toplumunu en iyi şekilde temsil eden, tanıtan ve KKTC’nin gururu haline gelen Mete Adanır adına bağış yapan Eralp Adanır’a teşekkür ediyorum. Milli Tarih Müzemize gelecek nesillere tanıtmak için Mete Adanır’ın kullandığı spor malzemelerinin ve madalyalarının bağışlanmasından büyük mutluluk duyduk. Mete Adanır, çok genç bir yaşta elim bir kaza ile aramızdan ayrıldı ama müzemizde başarıları nesilden nesile aktarılacak. Türkiye Futbol 2. Ligi’nde Konyaspor takımında oynarken gol kralı olan ve Türkiye Futbol 1. Ligi’nde oynayan ilk Kıbrıslı Türk oyuncularından biri olma ünvanını alan değerli sporcumuzun başarıları ve açtığı yol, genç nesillere ışık olsun, yol göstersin” dedi. Eralp Adanır’ın savaş dönemi ile ilgili yapılmış olan müziklerin plaklarını müzemizle paylaşmasının önemine değinen Prof. Dr. Ali EfdalÖzkul, “Türkiyeli sanatçıların 1974 Kıbrıs Harekatı döneminde bu savaşa yönelik besteledikleri, söyledikleri şarkılardan oluşan bir müzik koleksiyonu da müzemizin bu dönemine büyük katkı sağlamıştır. Tarihi, toplumların o dönemki hayatlarından okumak, görmek ve dinlemek bambaşka bir farkındalık yaratmaktadır. Bu müzikleri müzemizde savaş dönemi tarih aralığı için kullanacağız. Çok değerli bir katkı oldu, kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

 

Eralp Adanır: “Milli Tarih Müzemiz Bizim Belleğimizi Koruyacak Ve Nesilden Nesile Aktarılmasını Sağlayacak”

Eralp Adanır ise törende yaptığı konuşmada, Mete Adanır Vakfı’nın başkanı olarak ellerindeki tüm malzemeyi Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde kurulan Milli Tarih Müzesi’yle paylaşmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti. “Yakın Doğu Üniversitesi yerleşkesinde kurulan ve Kıbrıs Türk toplumu için son derece önemli olan bu ilk ve tek Milli Tarih Müzesi’ne bağış yapmış olmaktan büyük onur duyuyoruz. Milli Tarih Müzemiz tarihimizi muhafaza ederek ve koruyarak toplumsal belleğimizi oluşturacak ve yeni nesillere aktaracak. Bu nedenle bu müzenin kurulmasını son derece değerli buluyoruz. Mete Adanır, Türkiye liglerinde oynayan ve birçok başarıya imza atan ilk Kıbrıslı Türk sporcularından; bu anlamda Kıbrıs Türk toplumunun tarihi açısından mihenk taşı diyebiliriz. O zamanlara ait formaları ve ayakkabıları da müzeye bağışlıyoruz ki yeni nesiller önceki nesillerin nerelerden geldiğini görerek öğrenebilsin” dedi. Mete Adanır’ın Türkiye’de futbol oynadığı Altay, Konyaspor ve Samsunspor’daki başarılarını anlatan Eralp Adanır, ayrıca Milli Tarih müzesine bağışladığı savaş dönemini anlatan müzik plakları ile ilgili detaylı bilgi verdi. “1974 Barış Harekatı döneminde Türkiyeli sanatçıların parçalarından oluşan adeta ‘Savaş Müzikleri’ diyebileceğimiz şarkıların olduğu plaklarımızı da müzemize bağışladık. Biliyorsunuz toplumun yaşanmışlıkları kendini en duru olarak sanatta gösterir; bu nedenle bu plakların da Milli Tarih Müzemiz’de olması gerektiğini düşündük” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler