• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 33 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 33 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

Doğuş Derya, kürtaj, küfür ve suç duyurusu polemiği sürüyor

Doğuş Derya, kürtaj, küfür ve suç duyurusu polemiği sürüyor

Cumhuriyet Meclisi’nin pazartesi günkü oturumunda söz alan ve adada yaşayan iki toplumun da ortak acılar yaşadığını dile getiren CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’ya, sosyal medya üzerinden yapılan saldırılar tepki topladı. Dün Lefkoşa Polis Genel Müdürlüğü’ne avukat ordusu ile giden Derya, 8 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Öte yandan Doğuş Derya’ya konuşması nedeni ile tepkiler de geldi. Konu ile ilgili olarak bazı sivil toplum kuruluşları açıklama yaparken, Derya’nın açıklamalarının farklı yönlere çekildiği de gözlemlendi.

 

Rana SARRO

 

Mecliste yaptığı konuşmanın ardından sosyal medya üzerinden hakarete varan saldırılara maruz kalan CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’ya, destek belirten birçok açıklama yapıldı. Başbakan Yorgancıoğlu, CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, BKP, KTÖS, Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi, Devrimci Komünist Birlik, CTP Kadın Örgütü, EMAA ve HASDER tarafından yapılan açıklamalarda, Derya’ya destek belirtildi ve saldırıları yapanlar kınandı. KKTC Karadeniz Kültür Derneği, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği ile KKTC Ülkü Ocakları’ndan yapılan açıklamalarda ise Doğuş Derya eleştirildi.

 

DERYA NE DEMİŞTİ?

“Biz Kıbrıslı Türkler olarak çok acı çektik, kayıplarımız var. Evlerimizden göç ettirildik. Bazen gazeteye baktığımda derim neden bu kadar çok doğum ölüm ilanı verilir. Tüm hayatı kayıplar üzerine kurulmuş bir toplumuz. Her doğan ve her ölen çok önemlidir bu kayıplar üzerine kurulu hayatta. Ama kaybeden bir tek biz olmadık. Bizden başka yaşayan insanlar da var. Kıbrıslı Rumlar da var, Maronitler de var, Ermeniler de var. Ve bu insanlar en az bizim kadar kayıp yaşadılar. Bu insanlar evlerinden kovuldular. Mülklerinden oldular. Tecavüze uğradılar. Kilise ilk kez kürtajı 74’te serbest bıraktı. O kadar çok Kıbrıslı Rum kadın vardı ki tecavüze uğrayan. O yüzden kendi hakikatlerimizi haykırırken başkasının da acı çektiğini, o düşman edebiyatı içinde o görmezden geldiğimiz kişilerin de insan olduğunu barışı da savaşı da insanların yaptığını unutmamamız lazım.”

 

SUÇ DUYURUSU

Milletvekili Doğuş Derya, yaşanılan gelişmelerin ardından dün Lefkoşa Polis Müdürlüğü'ne giderek, sosyal medyada kendisi ile ilgili olarak yapılan seviyesiz yorumlar ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Derya, Bertan Zaroğlu, Kenan Akın, Latif Akça, Rıfat Yıldız, Ali Tekin, Abdulkadir Tapınç, Aydınlı Tayfun ve Kemal Özkan Çakırgöz hakkında suç duyurusunda bulundu. Milletvekili Doğuş Derya’nın avukatlığını Tahir Seroydaş, Ongun Talat, Mehmet Ekin Vaiz, Mehmet Kale Kişi, Aslı Murat, Mine Atlı, Ürün Solyalı, Eda Aşan ve Özgür Dayıoğlu’nun yapacağı öğrenildi.

 

YORGANCIOĞLU: BAZI ÇEVRELERCE ÇOK İSTİSMAR EDİLDİ

Başbakan Yorgancıoğlu, Doğuş Derya’nın Meclis’te “savaşların acıları” konulu açıklamasında 1970’lere atıf yaptığını ve bu konunun bazı çevreler tarafından çok istismar edildiğini, Derya’nın haksız bir şekilde ve yakışıksız saldırılara maruz kaldığını söyledi. Yorgancıoğlu, Derya’ya yönelik saldırıları kınadı ve milletvekillerin söyledikleri sözlerin bu kadar istismar edilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, Derya’nın “savaşların hiçbir zaman toplumların yararına sonuçlar üretmediği, özellikle kadın ve çocukların çok zarar gördüğü” konularını anlatmak istediğinin açık ve net olduğunu belirtti.

 

ERK: BARIŞ VE ÇÖZÜM YANLISI TÜM KESİMLER KINAMALI

CTP-BG Genel Sekreteri Kutlay Erk de, Doğuş Derya’ya karşı yapılan “saldırıları” barış ve çözüm yanlısı tüm kesimlerin kınaması gerektiğini belirtti. Erk, “Doğuş Derya’ya karşı köhneleşmiş zihinlerin başlattığı saldırı kampanyası bildiğimiz cenahların kurgulanmış senaryolarıdır” diyerek, “tarihi kendi şoven aklına göre yazanların gerçeklere tahammülü olmadığını, çünkü onların halkların yaratılan düşmanlıklar üzerinden, bölünmesinden ve statükodan beslendiğini” söyledi.

ÖZYİĞİT: DERYA GERÇEKLERİ DİLE GETİRDİ

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, parti olarak Doğuş Derya’ya yönelik sosyal medya üzerinden yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını belirtti. Özyiğit, Kıbrıs’ta çözüm, barış ve federal bir Kıbrıs’a ulaşmanın yolunun, gerçekleri yok saymak ve görmezlikten gelmekle değil, tarihsel gerçekleri kabul ederek olabileceğini söyledi. Özyiğit, Doğuş Derya’nın meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada bu gerçekleri dile getirdiğini kaydetti. Resmi tarihin propaganda amaçlı tek yanlı bilgiler içerdiğini, oysa yaşananların karşılıklı olduğunu da herkesin bildiğini söyleyen Özyiğit, “Sizden farklı düşünen, görüşlerinize uymayan düşüncelere katılmayabilirsiniz ancak kimsenin düşüncelerinden ve özgürce ifadelerinden dolayı karşısındakine hakaret etme hakkı yoktur” dedi.

 

KORKAMAZHAN, SAVCILIĞI GÖREVE ÇAĞIRDI

Öte yandan, Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) ve KTÖS de, Doğuş Derya’ya destek belirtti ve saldırıları yapanları kınadı. BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Doğuş Derya’ya hakaret edenler hakkında yasal işlem başlatılması için savcılığı göreve davet etti.

 

KTÖS: DOĞUŞ DERYA YALNIZ DEĞİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, adanın kuzeyinde “ganimetten zengin olan faşistlerle”, “sahte solculara" gerçekler hatırlatılınca, derhal saldırıya geçmeyi ve sosyal medyada hakaret etmeyi bir marifet saydığını söyledi. Elcil, “Bildik hareketlerini kamuoyu önünde yapmaktan aciz bu faşistler sosyal medyada kahramanlık yapmaktadırlar. Doğuş Derya’nın yalnız olmadığını duyururuz” dedi.

 

GÖÇ YASASINA DUR DE İNİSİYATİFİ DE KINADI

Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi de, Kamu- Sen’de basın toplantısı düzenledi.  Kamu-Sen Genel Başkanı Mehmet Özkardaş gündemdeki bazı konulara da değindi. Doğuş Derya’nın Meclis’teki konuşmasından ötürü çirkin ve ahlak dışı saldırılara maruz kaldığını belirten Özkardaş, Göç Yasasına Dur De İnisiyatifi olarak bunu kınadıklarını söyledi. Özkardaş, “Bu ülkede fikir ve konuşma özgürlüğü var. Birilerinin fikirlerini beğenmeyebilir, görüşlerine katılmayabilirsiniz ama fikirlere ahlak kuralları içinde cevap verirsiniz. Fikirlerin bittiği yerde kaba kuvvet veya ahlak dışı saldırılar başlıyor ki biz bunu kınıyoruz” dedi.

 

DEVRİMCİ KOMÜNİST BİRLİK: CESUR VE YÜREKLİ BİR ADIM

Devrimci Komünist Birlik sözcüsü Yusuf Alkım da, Doğuş Derya’nın, 15 Aralık günü yaptığı konuşmasında, 1974’te yaşanan olaylara değinerek, cesur ve yürekli bir adım attığını söyledi. Alkım, “Devrimci Komünist Birlik olarak bizler onun bu duruşunu desteklemekte, ona karşı yapılan faşizan saldırıları en sert şekilde kınamakta ve dayanışmamızı sunmaktayız” dedi.

 

CTP-BG KADIN ÖRGÜTÜNDEN DERYA’YA DESTEK

CTP-BG Kadın Örgütü de, Doğuş Derya'ya karşı başlatılan “seviyesiz ve şiddet içeren yaklaşım ile açıklamaları” kınadıklarını açıkladı, “Milletvekilimiz Doğuş Derya’nın yanında olduğumuzu belirterek kendisine karşı başlatılan linç operasyonunu ve yapılan tüm çirkin açıklamaları kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

 

EMAA: SALDIRANLAR HAKKINDA GEREĞİ YAPILMALI

Akdeniz Avrupa Sanat Derneği (EMAA), Doğuş Derya’nın,  “barış, insan hakları ve özgürlükleri” adına yaptığı konuşmayı evrensel değerler bağlamında gördüğünü ve sonuna kadar desteklediğini bildirdi. EMAA Başkanı Zehra Şonya, sosyal medyada, Doğuş Derya’nın şahsına yapılan saldırıların bu fikirleri savunan her bireye yapılmış olduğu söyledi ve Derya’nın şahsına yönelik saldırıları kınayarak, saldırıyı gerçekleştirenler hakkında hukuk devleti anlayışına uygun gereğinin yapılmasını istedi.

 

HASDER: KIBRISLILARIN YÜREĞİNE SU SERPTİ

HASDER de, Doğuş Derya’ya karşı cinsiyet temelli faşizan saldırıları başlatıldığını belirtip bunu şiddetle kınadıklarını kaydetti. HASDER tarafından yapılan yazılı açıklamada, yarım asırdan beri ülkede yaşanan acıları etnik köken ayırımı yapmaksızın dile getiren ve  konuşmasıyla tüm “Kıbrıslı” savaş  mağdurlarını kucaklayan Doğuş Derya’nın, bu tavrıyla yine birçok ezberi bozduğu kaydedildi. HASDER, Derya’nın bu tavrıyla tüm “Kıbrıslıların” yüreğine su serptiğini savundu.

 

KARADENİZLİLER KÜLTÜR DERNEĞİ DERYA’YI ELEŞTİRDİ

Öte yandan, KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz ise, Doğuş Derya’yı, Meclis’teki konuşmasından dolayı eleştirdi. Büyükyılmaz, savaşların toplumlara olumsuz etkiler bıraktığını ancak söylemlerin delillerle ortaya koyulunca anlam bulduğunu belirtti. Büyükyılmaz, “Doğuş Derya’ya sormak istiyorum. Türk askerinin 1974’teki Barış Çıkartması’nda tecavüz ettiğine ilişkin ve bunun oranıyla ilgili bir belge sunabilir mi? Sn. Doğuş Derya’nın dile getirdiği söylemler dayanaksız ve asılsızdır” dedi.

 

KIBRIS TMT MÜCAHİTLER DERNEĞİ DERYA’YI KINADI

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkan Yılmaz Bora da, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik ifadeler kullanıldığını iddia ederek Derya’yı eleştirdi.

 

ÜLKÜ OCAKLARI’NDAN DERYA’YA ÇAĞRI

KKTC Ülkü Ocakları Genel Başkanı Adem Yurdagül de, Türk milletinin tarihinde utanç duyulacak en ufak bir leke olmadığını, olmayacağını belirtti. Yurdagül, “Türk Milleti'nin fertleri olarak ifade ediyoruz ki bu güne kadar bulunduğumuz hiç bir coğrafyada ve bulunduğumuz hiçbir ortamda bırakın tecavüzkâr tavır sergilemeyi kalp dahi kırmamışızdır” yorumunu yaptı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler