• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

DPÖ enflasyon oranlarını açıkladı

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Eylül ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı
DPÖ enflasyon oranlarını açıkladı

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü (DPÖ) 2016 yılı Eylül ayı Hayat Pahalılığı oranı / Enflasyon Rakamlarını açıkladı. Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü  Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

 

“DPÖ tüketici fiyatlarındaki gelişmeleri izlemek amacıyla 5 ilçede önceden seçilmiş perakende satış yerlerinden derlediği perakende fiyatlara göre her ay tüketici fiyatları genel endeksini yayınlamaktadır. 2016 yılı Eylül ayı Enflasyonu (Tüketici Fiyatları Genel Endeksi) bir önceki aya göre %0.60, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4.63 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %6.60 değişim gerçekleşmiştir.

Bir önceki aya göre, endekste kapsanan 198 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 110 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal; %48.10 Çarliston Biber, %40.13 Ananas ve %37.55 Kavun olmuştur. En yüksek fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal ise; %48.09 Salatalık, %45.75 Limon ve %30.66 Taze Böğrülce olmuştur.   

Ana mal gruplarına göre bir önceki aya göre değişim oranı aşağıda belirtilen şekilde gerçekleşmiştir:

1.         Eğitim ana grubunda %4,36 artış,

2.         Ulaştırma ana grubunda % 2,11 artış,

3.         Çeşitli Mal ve Hizmetler ana grubunda %0,74 artış,

4.         Eğlence ve Kültür ana grubunda %0,43 artış,

5.         Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar ana grubunda %0,19 artış,

6.         Sağlık ana grubunda %0,00 değişim,

7.         Haberleşme ana grubunda %0,00 değişim,

8.         Giyim ve Ayakkabı  ana grubunda %1,41 azalış,

9.         Gıda ve Alkolsüz İçecekler            ana grubunda %0,42 azalış,

10.      Lokanta ve Oteller   ana grubunda %0,35 azalış,

11.      Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri ana grubunda %0,32 azalış,

12.      Alkollü İçecekler ve Tütün ana grubunda %0,27 azalış.

 

En yüksek artış Eğitim ana grubunda gerçekleşmiştir. Eylül ayında yeni eğitim döneminin açılması Eğitim ana grubundaki Özel Okul, Özel Ders ve Dersane ücretlerinde artı değer yaratmıştır. Ulaştırma ana grubunda Uçak Ücretleri, Şoför Eğitimi (Ehliyet Kursu) Ücreti ve Akaryakıt fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle bu ana grupta da artış olmuştur. Çeşitli Mal ve Hizmetler'de Okul Çantası, Traş Aleti (Kullanılıp Atılan), Kreş ve Gündüz Bakımevleri; Eğlence ve Kültür'de Flüt (Müzik Aletleri), Kalem Ucu 05, 07, vb., Okul Defteri  (Normal Boy); Konut, Su, Elektrik, Gaz ve Diğer Yakıtlar'da Çimento ve Kira Ücretlerindeki artışlar bu ana gruplarda artı değer göstermiştir.

Eylül ayında endekse yansıyan tüm döviz kurlarının aylık ortalaması eksi olmuştur.  Giyim ve ayakkabı ana grubu devam eden yaz sonu indirimleri nedeniyle  en çok düşüş gösteren ana grup olmuştur.  Gıda ve Alkolsüz içeceklerde özellikle taze meyve - sebzelerdeki mevsimsel fiyat değişimleri ve Kahvaltılık Tereyağı  (Paket), Biberon Maması (Bebek İçin) , Çay Poşet (Sallama Çay) fiyatlarındaki azalışlar nedeniyle azalış olmuştur. Lokanta ve Oteller'de ise Otel Ücretleri; Mobilya, Ev Aletleri ve Ev Bakım Hizmetleri'nde Çamaşır Makinesi (Otomatik), Kağıt Havlu, Buzdolabı (Çift Kapılı) ; Alkollü İçecekler ve Tütün'de Rakı (70 cl), Viski (İthal), Bira Alkollü (Şişede)  fiyatlarındaki indirimler nedeniyle bu ana gruplar eksi değer göstermiştir.

Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeks’inde yer alan 12 ana grubun 5 ana grubunda artış, 5 ana grubunda azalış olurken, 2 ana grubunda ise değişim olmamıştır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler