• BIST 10276.88
  • Altın 2387.588
  • Dolar 32.2367
  • Euro 34.7051
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 6 °C

Dürüst: 82 bin öğrenci ile eğitim adası olma yolundayız

Öksüz: Saygınlık çok çalışarak ve emek vererek kazanılır
Dürüst: 82 bin öğrenci ile eğitim adası olma yolundayız

Eğitim Bakanı Dürüst: 82 bin öğrenci ile eğitim adası olma yolundayız

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlamak amacı ile “Dünden Bugüne KKTC’de Öğretmen Olmak” konulu panel düzenlendi. Panel LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu’nda dün 11.00-12.30 saatleri arasında yapıldı.

Panel, LAÜ Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Serin ve Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün açılış konuşmalarının ardından başladı. Panel başkanlığını Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Ataman’ın yaptığı panele milletvekili ve akademisyen Prof. Dr. Mehmet Çağlar, Atatürk Öğretmen Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Cankoy, Emekli Öğretmen Şakir Öksüz ve Yeşilyurt İlkokulu Öğretmeni Cemre Zaifoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Serin: Öğretmenler hayatımızın can damarları ve geleceğin mimarlarıdır

Panelin açılış konuşmasını yapan Serin, “LAÜ’de öğretmen adayı olan öğrencilerimizi geleceğe yön verecek nesillerin yetiştirilmesinde önemli roller üstlenecek, eğitim-öğretim hayatımızın can damarları ve geleceğimizin toplum mimarları olacak şekilde çağın gerektirdiği donanıma sahip bireyler olarak yetiştiriyoruz” dedi. Serin, panele katılımlarından dolayı, Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’e ve panelistlere teşekkür etti.

Dürüst “Öğretmenlik kutsal bir meslektir”

Öğretmenlik kavramının önemini vurgulamak için bu panelin düzenlendiğini söyleyen Dürüst,  dünyada öğretmenlik mesleğinin ne kadar klasik bir meslekmiş gibi algılansa da aslında çok kutsal bir meslek olduğunu vurguladı. “Esasında öğrencilerinlerinizle karşılaştığınızda bu mesleğin kutsallığını hissedeceksiniz” diyen Dürüst, öğretmenliğin gerçek anlamda diğer mesleklere oranla daha farklı bir meslek olduğuna işaret ederek, her şeyden önce öğretmenin esasında varlığıyla, duruşuyla, özüyle, sözüyle, kıyafetiyle, kişiliğiyle ve davranışlarıyla öğrencilerine örnek olması gerektiğini belirtti.

Son olarak Dürüst, öğrencilere kendilerini bilgi ve kültür birikimi ile donatmalarını, kendilerini geliştirmeye ve alanları ile ilgili yayınları okumaya devam etmelerini söyledi. Dürüst, “KKTC’nin 32. kuruluş yılını kutladığımız bu günlerde eğitim adası olma yolunda üniversitelerimiz ilerlemeye devam etmektedir ve 82 bin öğrenci KKTC’de eğitim görmektedir” diyerek bu durumun ne kadar sevindirici olduğuna vurgu yaptı.

Çağlar:Dıştan bakıldığında öğretmenlik kolaymış gibi algılanıyor

Dıştan bakıldığında öğretmenlik mesleğinin kolaymış gibi algılandığını belirten Çağlar, aslında öğretmenlik mesleğinin hiçte kolay olmadığını aksine ağır sorumlulukları olan bir meslek olduğuna dikkat çekti. Son yıllarda toplumda insanların çocuklarına yönelik ‘hiçbir şey olamıyorsa bari öğretmen olsun’ denildiğini belirten Çağlar, sanki öğretmenlik mesleğinin değerini yitirdiğini ve herkes öğretmenlik yapabilirmiş gibi görülmeye başlandığına değindi.

Kıbrıs’ta 1937 yılında Güzelyurt’a ilk öğretmen okulu olarak Öğretmen Koleji’nin açıldığını ve bu kurumda usta çırak ilişkisi içinde öğretmenlerin yetiştirildiğini söyleyen Çağlar, günümüzde öğretmenlik mesleğini seçecek kişilerin, öğrencilerinin yeteneklerini tanıyıp, toplumun ihtiyacı olan kişisel gelişimi yüksek, araştırmacı bireyler olarak yetiştirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Cankoy:Öğretmenler problem çözme odaklı olmalı

‘İnsanların eğitilmesine yaşadığımız dünyanın yaşam kalitesini arttırmak için ihtiyaç duyuyuruz’ diyen Cankoy, öğretmenlerin problem çözme odaklı olmaları gerektiğini belirtti. Öğretmenlere verilen müfredat doğrultusunda, her öğrenciye uygun öğretim metodunu öğretmenin bulması gerektiğini söyleyen Cankoy, bir öğretmenin karşısındaki öğrencisini kabiliyetine göre yönlendirmesi gerektiğini dile getirdi. Öğretmenliğin ana çerçevesinin problem çözmek olduğuna dikkat çeken Cankoy,  öğretmen adaylarına hayatın bir proje olduğunu, bu anlayışı kaybetmeden nasıl problem çözmeleri gerektiğinin öğretilmesi gerektiğini belirtti.

Öksüz: Saygınlık çok çalışarak ve emek vererek kazanılır

“Saygınlık çok çalışarak ve emek vererek kazanılır” diyerek sözlerine başlayan Öksüz, genç öğretmenlerin saygınlığı kendilerinin kazanacağını, bunun için de her türlü davranışı, duruşu, kılık ve kıyafetiyle her zaman örnek olması gerektiğini belirtti. ‘Başarılı bir öğretmen öğrenciliğini unutmamalıdır’ diyen Öksüz, öğretmenlerin bütün öğrencilerine eşit davranmalarını, ders verdikleri konuya hakim olmalarını, çocuklara yakın davranmalarını ama aradaki mesafeyi de korumaları gerektiğini dile getirdi.

Zaifoğlu: Derslerde uygulayarak ve deneyimleyerek, ezberden uzak teknikler kullanılmalı

Cemre Zaifoğlu, KKTC’deki öğretmenlik mesleğinin uygulamaları hakkında bilgiler vererek, öğretmenlik mesleğine iki yıl önce başladığı ve işini severek yaptığını dile getirdi. Zaifoğlu, öğrencileri ile yapmış olduğu öğretiler ve paylaşımlardan çok mutlu olduğunu ve derslerini uygulayarak ve deneyimleyerek, ezberden uzak tekniklerle öğretmeyi tercih ettiğini böylelikle öğrencilerin aktif olarak derslere katılımını sağladığını belirtti.

Panel sonunda LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, panelistlere katılım sertifikalarını takdim etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler