• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C

Eylemde keramet var

Eylemde keramet var

“TALEPLERİNİN YÜZDE 80’İNE ULAŞTILAR”: Başkent Lefkoşa’da çok sayıda traktör, biçerdöver, kamyon ve iş araçlarıyla eylem yapan ve Meclis önünde başlattığı araçlı eylemi, Maliye Bakanlığı ardından da Başbakanlık önüne taşıyan hayvancıların, taleplerinin yüzde 80’ine ulaştıkları belirtildi. Hayvancıların eylemi esnasında, traktörlerle Meclis ve Maliye Bakanlığı’nın protokol kapısını kırarak, hasara uğratan 7 hayvancıya, polis tarafından dava okunması konusunda Detay’a konuşan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları da değerlendirdi.

“90 BİN DOZ AŞI VE 4 BİN TON BALYA GETİRTİLİYOR”: Bakanlar Kurulu büyükbaş hayvanlarda görülen LSD hastalığına karşı aşılama yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan aşıların teminine karar verdi. Bu karar üzerine, önceki gün aşının siparişi verildi. 15 gün içerisinde, ihaleyi alan firma tarafından, 372 Bin TL’ye, 90 Bin doz aşı getiriliyor. Bakanlar Kurulu, ayrıca 31 Mart’a kadar ithal edilecek kaba hayvan yemlerinin, gümrük vergisi ve fonlardan muaf tutulmasını karara bağlarken, Şubat ayı başında 4 bin ton balyanın da ülkeye getirtileceği bildirildi. 

Rana SARRO  

Başkent Lefkoşa’da çok sayıda traktör, biçerdöver, kamyon ve iş araçlarıyla eylem yapan ve Meclis önünde başlattığı araçlı eylemi, Maliye Bakanlığı ardından da Başbakanlık önüne taşıyan hayvancılar istediklerini aldılar.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği önderliğinde, Meclis ve Maliye Bakanlığı’na yumurta savurup, süt sıkarak, bahçe kapısını traktörle kırıp içeriye girmek isteyen hayvancıların, taleplerinin yüzde 80’ine ulaştıkları belirtildi.

Birlik, eylem gerekçesini, “Hükümetin tarım politikası bulunmaması”, “bütçede tarıma ayrılan payda 5 milyon TL artış yapılmasının yeterli olmadığı ve ülkede üretilen süt ürünlerinin 5 katı süt ürününün ithal edilmesini engelleyecek herhangi bir tedbir alınmaması” olarak belirtmişti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin, diğer üretici birliklerinin desteğiyle Lefkoşa’da 3 gün boyunca sürdürdüğü araçlı eylemin ardından, son durumun ne olduğunu Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları’na sorduk.

“TALEPLERİMİZİN YÜZDE 80’İNİ ALDIK”

Detay Gazetesi’ne konuşan Mustafa Naimoğluları, eylemlerinin sonuç verdiğini, eylem gerekçesi olan taleplerinin yüzde 80’ini aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Eylemden sonra görüşmeler devam ediyor. Süt ödemeleri düzene girdi sayılır. Bunun yanında diğer görüşmeler devam ediyor. Taleplerimizin yüzde 20’si ise, yapılandırma sorunlarıdır. Bununla ilgili eylemden sonra toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılar da iyi geçmektedir. Toplantıların sonucunda bu sorunları da çözeceğiz. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’ndan bazı kararlar geçecek. Yani bazı sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz.”

HAYVANCILAR 2“MAHKEME SÜRECİNDE BUNU ORTAYA KOYACAĞIZ”

Hayvancıların eylemi esnasında, kullanımlarında bulunan traktörlerle Cumhuriyet Meclisi’nin ve Maliye Bakanlığı’nın protokol kapısını kırarak, hasara uğratan, 7 hayvancıya polis tarafından dava okunması konusunda ise Naimoğluları, gazetemize şu bilgileri verdi:

“Eylem süresinde kamu malına zarar verdik diye, 7 arkadaşımıza, polis dava okudu. Biz de sorumlu bu arkadaşlarımızın olmadığı, sorumlunun Hayvancılar Birliği ve Birliğin yönetim kurulu olduğunu söyledik. Biz gereken ne ise, bunu tazmin etmeye hazır olduğumuzu belirttik. Sadece ilgili arkadaşlarımızdan ‘kabul ediyor musunuz?’ diye ifade alındı. İfadesi alınan arkadaşlar, ‘kabul etmiyoruz’ dediler. Ben, direk sorumlu olanın Hayvancılar Birliği olduğunu ve dava edilecekse, birliğin edilmesi gerektiğini söyledim. Mahkeme sürecinde biz bunu ortaya koyacağız.”

 “ŞUBAT’TA 4 BİN TON BALYA GELECEK”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Bakanlar Kurulu toplantısında, tarım konusunda alınan kararları da değerlendirdi. Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararların hayvancının lehine olduğunu belirterek, kararları olumlu bulan Naimoğluları, şunları belirtti:

“ Bakanlar Kurulu, 31 Mart’a kadar ithal edilecek kaba hayvan yemlerinin, gümrük vergisi ve fonlardan muaf tutulmasını karara bağladı. Bu konuyu biz eylem günü konuştuk ve kabul edilmişti. Eylem günü teşvikin devam etmesi konusunda uzlaştık. O teşvik şuanda 4 Bin ton kaba otta devam ediyor. 4 bin ton balya Şubat ayı başında gelecek, ondan sonra kaba ota ihtiyaç varsa, Nisan ayı itibariyle getirilmek istenen yemlerde fon ve KDV’yi kaldırmıştır. Hayvancının yeme ihtiyacı olursa ve kaba otunu kendisi getirecekse, daha uygun fiyata ülkeye getirtebilmesi için bu fonlar kaldırıldı.”

“ÜLKEYE 372 BİN TL’YE, 90 BİN DOZ AŞI GETİRTİLİYOR”

“Bakanlar Kurulu ayrıca büyükbaş hayvanlarda görülen LSD (Lumpy Skin Disease) hastalığına karşı aşılama yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan aşıların teminine karar verdi. Aşılama konusunda yaklaşık 1 hafta önce YDÜ, Veteriner Hekimler Birliği, Hayvancılık Dairesi, Hayvancılar Birliği, Bakanlık ve Avrupa Birliği toplandık ve aşılama yapılması için karara vardık. Bu karar üzerine, iki gün önce aşının siparişi verildi. 372 Bin TL’ye, 90 Bin doz aşı getiriliyor. İhaleyi alan firma, 15 gün sonra aşıları getirtecek.”

“GÜNCEL FİYATLAMA YAPILDI”

“Hayvancılık Zorunlu Sigorta Tüzüğü kapsamında Büyükbaş ve/veya Küçükbaş hayvanları zarar gören üreticilerinin 01 Ocak 2015 – 30 Haziran 2015 tarihleri arasında geçerli olmak üzere buzağı (1 Günlük) adet başına 600 TL, sığır cinsi hayvanlar kilo başına 10 TL, küçükbaş hayvanlar 10 TL olmak üzere karara bağlanmıştır. Bu da her yılın Ocak ve Temmuz ayında, yılda iki kez olmak üzere, Hayvancılık Dairesi, hayvan fiyatlarını güncelleştirir. Hayvancılık Sigortası’nda, 7 ile 9 ay arasındaki buzağı düşüklerinde, bunu 600 TL olarak belirler. Bunun da yüzde 80’ini yani 360 lira öder. Bunun yanında, bulaşıcı hastalıklarda, ineği 10 TL kilosu olarak belirler. Bunun da yüzde 80’ini ödediği için, 8 liradır. Bu her yılın 1. ve 7’nci ayında, yılda iki defa Hayvancılık Dairesi tarafından oluşturulan güncel fiyatlamadır. Ayrıca LSD hastalığından dolayı da bir fiyatlama gelmiştir. Bunlar da, yılda iki defa rutin oluşan fiyatlardır. Daha önce bu fiyatlar yine aynıydı.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler