• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

“Kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezası 5 asgari ücretten 1 asgari ücrete indirildi”

“Yurt dışına ihraç edilmiş kalifiye elemanlarınızı bir asgari ücretle geri getirebilirsiniz"
“Kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezası 5 asgari ücretten 1 asgari ücrete indirildi”

İnşaat taşeronları, yeni Muhaceret ve Çalışma Affı Yasası’ndan memnun olduğunu açıkladı.

Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği Başkanı Osman Amca, “Yasa, sektörümüze yeni bir heyecan ve motivasyon kazandırmıştır. İhmali yüzünden cezaya düşmüş kalifiye elemanlarımızı geri getirme şansımızın olması, inşaatların daha kaliteli ve daha ucuza mal edilmesini sağlayacak” yorumunda bulundu.

Amca, konuyla ilgili açıklamasında, yarım kalan yasa gücündeki kararnamenin yerine, çok kısa bir sürede yasa olarak yürürlüğe giren Muhaceret ve Çalışma Affı Yasası’nın faydalarına işaret etti.

“SÜRE KISA… HIZLI OLMAK LAZIM”

27 Ocak’ta sona erecek 2 aylık uygulamanın süresinin kısa olmasından dolayı üyelerine hızlı olmaları çağrısında bulunan Amca, “Hedeflediğimiz 5 bin civarındaki işçinin ülkeye geri getirilerek, iş dünyasındaki açığı kapatmak” dedi.

Osman Amca, şöyle devam etti:

“Bu uygulamada işverenlerin kaçağa düşmüş işçiyi yanına alabilmesi için ‘borcu yoktur’ yazısına ihtiyaç yoktur. Kayıt dışına çıkmış işçilerin ülkeye girerken ödedikleri bir asgari ücretin karşılığı olan fatura ön izin yerine geçmektedir. Bu uygulamanın bir ilk olması sıkıntıdaki işverenlerin de işçi getirebilmesi açısından oldukça önemli bir uygulamadır.”

Amca, “Bizlerin ihmali yüzünden cezaya düşmüş, kalifiye elemanlarımızı geri getirme şansımızın olması inşaatların daha kaliteli ve daha ucuza mal olmasını sağlayacağından, çıkarılan yasanın olumlu sonuçlarından hepimiz menfaat sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

“KAYIT DIŞI İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI 5 ASGARİ ÜCRETTEN 1 ASGARİ ÜCRETE İNDİRİLDİ”

Osman Amca, yeni yasayı, eski uygulamayla karşılaştırarak, şu şekilde özetledi:

“Yurt dışına ihraç edilmiş kalifiye elemanlarınızı bir asgari ücretle geri getirebilirsiniz. Ülke içerisinde kaçağa düşmüş olanları bir asgari ücret artı 250 TL ile çıkış yapmadan kayıt altına alarak çalıştırabilirsiniz. Eski uygulamada günlük 72 TL para cezası mevcuttu şimdi ise ülkede kaçak kaldığı süre kadar ülkeye girememe cezası uygulanacaktır. Bu uygulamanın para cezasından daha etkili olacağı kanaatindeyiz. Yabancı işçi çalıştıran işverenlere ilişki kesme bildirim süresini 15 günden 21 güne çıkarılmıştır. Asgari ücretin 5 katı olan kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezası 5 asgari ücretten 1 asgari ücrete indirilmiştir. İşverenin ayni suçu işlemesi halinde cezalar iki katına çıkarılacaktır. Önceden ödenmemiş cezalar brüt asgari ücretin yarısı kadar ödenerek kapatılabilecek.”
Osman Amca, açıklamasının sonunda Araç Seyrüsefer Affı’nın da en erken zamanda yasa olarak çıkarması talebinde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler