• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 17 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Mağusa Günlükleri Projesi’nin “Belediye ve Sanat” konulu 3. çalıştayı yapıldı

Gazimağusa Belediyesi’nin halkın beklentilerini istek ve görüşlerini tespit etmek amacıyla hayata geçirdiği Mağusa Günlükleri Projesi kapsamında Belediye ve Sanat konulu Çalıştay bugün Mağusa Gelişim Akademisi’nde yapıldı.
Mağusa Günlükleri Projesi’nin “Belediye ve Sanat” konulu 3. çalıştayı yapıldı

Gazimağusa Belediyesi’nin halkın beklentilerini istek ve görüşlerini tespit etmek amacıyla hayata geçirdiği Mağusa Günlükleri Projesi kapsamında Belediye ve Sanat konulu Çalıştay bugün Mağusa Gelişim Akademisi’nde yapıldı. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ve Kıbrıslı Türk Yönetmen Derviş Zaim’in açılış konuşmalarıyla başlayan çalıştay, Ümit İnatçı’nın moderatörlüğünde çeşitli sanat dallarından kişilerin katılımıyla Gazimağusa’da sanat adına yapılabilecekler konusunun ele alınmasıyla devam etti. Çalıştay katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesiyle sona erdi.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, sanatın ne kadar önemli olduğunu bildikleri için Mağusa Günlükleri Projesini DAÜ ile ortaklaşa yürüttüklerini, belediye ve sanat konulu çalıştay için değerli sanatçıları davet ettiklerini, Gazimağusas’nın yetiştirdiği Derviş Zaim gibi değerli bir yönetmenin açılış konuşmasıyla başladığını, çeşitli sanat dallarından kişilerin katılacağı çalıştayda sanat konusunda hangi yol haritasıyla yürüyeceklerinin ortaya çıkacağını söyledi.  “Sizlerin görüşleri bizler için önemlidir” diyen Arter, bu sorumluluk bilinciyle şiir kolu ve tiyatroyu kurduklarını, sanatçıların görüşleriyle bu alanı daha da geliştireceklerini ifade ederek, katılımları için yönetmen Derviş Zaim’e ve sanatçılara teşekkür etti.

Kıbrıslı Türk Yönetmen ve Senarist Derviş Zaim konuşmasında, Kıbrıs’ın kendinin uzun yıllar yaşadığı bir yer olduğu için ayrı bir önemi olduğunu, kendisini ifade edemeyen toplumun ayakta kalabilme şansının olmadığını, sinema işinin daha sistematik olarak nasıl yapılabileceğine bakılması gerektiğini söyledi.

Pahalı bir alan olduğu için devlet katkısı beklendiğini ancak bunun pek mümkün olmadığını, sivil toplum ve üniversitelerin destek olabileceğini ifade eden Zaim, düşük bütçeli filmler çekilebileceği, ancak yönetmenin ne istediğini çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi. Bunun için klasik sinemanın çok iyi bilinmesi gerektiğini, karakter merkezli bir tarz olan klasik filmin başlangıç olarak bilinmesinin önemine dikkat çekti.

Dünyada felsefe yapmanın şeklinin sinemaya doğru evrildiğini, bir toplumun aynasının sinema olduğunu ifade eden Zaim, Kıbrıs’ta belgesel çekilebileceğini, Gazimağusa’nın kültürel açıdan zengin bir yer olduğunu, kapalı Maraş’ın yanı başında yaşayan bir kişinin filminin yapılabileceğini söyledi. Sinemanın hem teoride hem pratikte her ikji açıdan birlikte öğrenilmesi gerektiğini, teknolojinin çok geliştiğini, cep telefonu ile bile film çekilebildiğini, önemli olanın meselenin ne olduğunu iyi anlatmak olduğunu belirtti.

img_8389.jpg

Zaim, film yapmanın mazoşistliği gerektiren birşey olduğunu, bu işi yapmanın acı çekmek demek olduğunu, bir meselesi olan birinin ancak uzun vadeye yayılan bir kariyere sahip olabileceğini söyledi. Sinemanın yeni nesile sevdirilmesi ile ilgili görüşler de seslendiren Zaim, gençlere hoşlanma ihtimali olan filmler izletip özetini yazmalarının istenebileceği, sineme gösterimleri ve söyleşiler yapılabileceğini söyledi. Zaim, sanatın hayatımızı daha zenginleştirmek için var olduğunu, felsefe yapılan alanın sinema olduğunu, Kıbrıslılar’ın “Kıbrıs sorunu çözüldüğünde hayat cennet olacak” diye bir beklentisi olduğunu ancak kendi karanlık tarafımızla yüzleşmemiz gerektiğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler