• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Mine Atlı: Devlet seks işçiliğini kabul etsin

Konsomatris adı altında kadınlara fuhuş yaptırılmaya son verilsin
Mine Atlı: Devlet seks işçiliğini kabul etsin

Lefkoşa Türk Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Koordinatörü Mine Atlı, Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren gece kulüplerinin 2017 itibariyle işletme izinlerinin yenilenmemesi kararıyla ilgili Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Mine Atlı, “gece kulüplerinde çalışan kadınların sağlık koşulları, çalışma koşulları ve diğer hakları yasal düzenlemeler ile koruma altına alınırsa bizde LTB olarak bu izinleri yenileriz. Artık kimse kimseyi kandırmasın herkes gece kulüplerinde ne yapıldığını biliyor. Devletin gece kulüplerinde fuhuş yapıldığını kabul etmesi, buna göre yasal düzenlemeler yapması ve seks işçiliğini tanıması gerekiyor ki bu kadınlar sömürü altında çalıştırılmasınlar” dedi.

LTB KADINLARIN SÖMÜRÜSÜNDEN KAZANÇ SAĞLAMAYI REDDETTİ
LTB’nin mali durumuna rağmen üzerine düşeni yaptığını ve bu vergiyi almayı reddettiklerini belirten Mine Atlı, seks köleliğine zorlanan insanların sömürüsünden kazanç sağlamaktansa mali olarak zorluk yaşamayı tercih ettiklerinin altını çizdi.


AHMET VAMIK
Lefkoşa Türk Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Koordinatörü Mine Atlı, Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren gece kulüplerinin 2017 itibariyle işletme izinlerinin yenilenmemesi kararıyla ilgili Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. LTB’nin kararının gece kulüplerinin kapatılmasıyla ilgili olmadığını açıkça ifade eden Mine Atlı, devletin gece kulüplerinde seks işçiliği yapıldığını kabul ederek buna göre düzenleme yapması ve ilgili işletmelere bu yönde izinler vermesi gerektiğini vurguladı.  İçişleri Bakanlığı’nın gece kulüplerinin işletme izinlerini yenileyebilmesi için öncelikle ilgili belediyenin bu izni vermesi gerektiğini belirten Lefkoşa Türk Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Koordinatörü Mine Atlı, “farklı bir yol çizerek belediyeyi ekarte edip işletme izni verirler mi bilemiyoruz onu günü geldiğinde hep birlikte göreceğiz” dedi.
mine_atli.jpg
“DEVLET GECE KULÜPLERİNDE FUHUŞ YAPILDIĞINI KABUL ETMELİ”
Belediyeye beyan edilen meslek ile gece kulüplerinde icra edilen mesleğin aynı olmadığını dile getiren Mine Atlı, LTB’nin gece kulüplerinin kapatılması yönünde bir karar almadığını, sadece bu düzende faaliyetlerine devam etmelerinin mümkün olmayacağını kaydetti. Gerekli düzenlemelerin yapılarak devletin gece kulüplerinde seks işçiliği yapıldığını kabul etmesi ve buna göre yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Mine Atlı, “gece kulüplerinde çalışan kadınların sağlık koşulları, çalışma koşulları ve diğer hakları yasal düzenlemeler ile koruma altına alınırsa bizde LTB olarak bu izinleri yenileriz” diyerek devlet yetkililerinin gece kulüplerinde ne yapıldığını bildiğini fakat bunu yasal olarak kabul etmediğini belirtti.

“FUHUŞ YAPMAK SUÇSA GECE KULÜPLERİNDE NE YAPILIYOR”
 Bu kararın seks işçiliğine karşı alınan bir tavır olmadığını yineleyen Mine Atlı, belediyenin tavrının aslında seks işçilerinin haklarını korumak olduğunu söyledi. Gece kulüplerinde çalışan kadınların çalışma saatlerinin belirlenmesi, sağlık koşullarının iyileştirilmesi, sosyal sigortalarının yatırılması, pasaportlarının ellerinden alınmaması, seyahat özgürlüklerinin olabilmesi ve başlarına bir şey geldiği zaman şikayetçi olabilecekleri bir mekanizmanın yaratılabilmesi gerektiğini dile getirdi. Şu anda gece kulüplerinde çalışan kadınların ulaşabilecekleri bir ihbar hattı olmasına rağmen fuhuş yapmanın suç sayıldığı için gece kulübünde konsomatris olarak çalışan bir kadının örneğin “ben iş esnasında darp edildim” diye bir şikayette bulunamayacağını ifade eden Atlı, böyle bir durumda kadının fuhuş suçu işlediğini itiraf etmek zorunda kalacağını ve kendi kendini da şikayet etmiş olacağını belirterek, bu hattın hiçbir işe yaramadığını kaydetti.

“BU ÜLKEDE KADINLAR SEKS KÖLESİ OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR”
Gece kulüplerinde çalışan kadınların ircaa ettikleri mesleklerinin çalışma izinlerinde eğlence merkezinde konsomatris olarak görünmesine rağmen bu kadınların yaptıkları işin seks işçiliği olduğunu belirten Mine Atlı, bazı kadınların kendi rızalarıyla bu işi yapmalarına rağmen bazılarının da bu işi yapmaya zorlandığını ve gece kulübü işletmeleri tarafından tüm kadınların borç senedi imzalandırılarak borçlandırıldıklarını ve çalıştıkları süre içerisinde bu borcu ödemeye zorlandıklarını dile getirdi. Polis tarafından fuhuş yaparken yakalanan kadınlarında mahkeme tarafından yargılanana kadar yurtdışına çıkışlarının yasaklandığını bu yüzden gidecek, sığınacak bir yeri olmayan kadınların gece kulüplerinde çalıştırılmaya devam ettiğini belirten Atlı, bu etkenlerin hepsi bir araya geldiği zaman bu konunun seks köleliğine kadar vardığını vurguladı. Mahkeme tarafından sınır dışı edilen konsomatris kadınların kendi ülkelerine sağlıklı bir şekilde  dönebilmeleri için herhangi bir imkan sağlanmadığını söyleyen Mine Atlı, Türkiye’ye gönderilen bu kadınların fuhuş pazarının içinde yer alan kişilerin elinden kurtulamadığını da ifade etti.

“SEKS İŞÇİLİĞİNE DEĞİL SEKS KÖLELİĞİNE KARŞIYIZ”
Lefkoşa Türk Belediyesi olarak bu düzenin bir parçası olmak istemediklerini ve gece kulübünde çalışan kadınların sömürüsü üzerinden artık vergi almak istemediklerini söyleyen Lefkoşa Türk Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Koordinatörü Mine Atlı, “bu vergiyi alarak biz de bu kadınları sömürüsünden nemalanmış olacağız bu yüzden bizde diyoruz ki yasal düzenlemeler yapılsın sonrasında gereken izinler verilir. Seks işçiliği dünyanın en eski mesleklerinden biridir, talep olduğu müddetçe bu arz olacaktır. Nihai hedefimiz tabi ki kimsenin kimsenin bedenini satın almak zorunda kalmadığı ve cinselliğin özgürleştiği bir dünyadır. Ama şu an ki dünyada fuhuşu yasaklamanın kimseye bir getirisi olmaz” diyerek seks işçiliğine değil seks köleliğine karşı olduklarını söyledi.

“SÖMÜRÜLEN KADINLARIN ÜZERİNDEN KAZANÇ SAĞLAMAYI REDDETTİK”
LTB’nin mali durumuna rağmen üzerine düşeni yaptığını ve bu vergiyi almayı reddettiklerini belirten Mine Atlı, seks köleliğine zorlanan insanların sömürüsünden kazanç sağlamaktansa mali olarak zorluk yaşamayı tercih ettiklerinin altını çizdi. Atlı, “artık kimse kimseyi kandırmasın herkes gece kulüplerinde ne yapıldığını biliyor. Devletin gece kulüplerinde fuhuş yapıldığını kabul etmesi, buna göre yasal düzenlemeler yapması ve seks işçiliğini tanıması gerekiyor ki bu kadınlar sömürü altında çalıştırılmasınlar” diyerek artık gerçeklerle yüzleşmek gerektiğini dile getirdi.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler