• BIST 9524.59
  • Altın 2492.167
  • Dolar 32.5463
  • Euro 34.7257
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Nami, Berlin’de Federal Şansölyelik ve Federal Meclis’te bazı yetkililerle görüştü

Nami, Berlin’de Federal Şansölyelik ve Federal Meclis’te bazı yetkililerle görüştü

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Berlin’de Federal Şansölyelik ve Federal Meclis’te bazı yetkililerle görüştü.

Nami ziyaretlerinde, Kıbrıs Rum tarafının tutumunun müzakerelerin akıbetini belirleyebileceğini, müzakerelere sıfırdan başlamanın mümkün olmadığını ancak Kıbrıs Rum tarafının varılan mutabakatlar üzerinden müzakere etmekten kaçındığını anlattı.

Enformasyon Dairesi'nden verilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü Hüseyin Özel’in de eşlik ettiği Nami, dün gittiği Almanya’nın başkenti Berlin’de, Almanya Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU Meclis Grubu Dış Politika Sözcüsü Philipp Missfelder, Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partili Federal Meclis Avrupa Komisyonu Başkanı Günther Krichbaum, Sosyal Demokrat Parti'nin AB konularından sorumlu sözcüsü milletvekili Norbert Spinrath ve AB Komitesi Başkan Vekili Heinz Joachim Barchmann ile görüştü.

Nami görüştüğü yetkililere Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesiminde gerekli siyasi iradenin mevcut olması halinde 2015’in çözüm yılı olabileceğini, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası müzakerelerle ilgili iyimser bir hava esmeye başladığını, bunun somut adımlarla desteklenmesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti.

“AB’NİN KUCAKLAYICI TAVRI MÜZAKERELERİ OLUMLU ETKİLEYECEK”

AB müktesebatının Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması için gerekli hukuki zemini sunduğunu vurgulayan Nami, Avrupa Birliği’nin Kıbrıslı Türklere yönelik kucaklayıcı bir tavır sergilemesinin taraflar arasındaki dengenin tesisine katkı sağlayacağını ve müzakereleri olumlu yönde etkileyeceğini anlattı.

YUVARLAK MASA TOPLANTISI

Bakan Nami, Bilim ve Siyaset Vakfı tarafından düzenlenen 'Daha gerçekçi bir atmosferde yeni tur görüşmeler' başlıklı yuvarlak masa toplantısında da bazı Alman bürokrat, akademisyen ve sivil toplum kuruluş temsilcileriyle de bir araya geldi.

“RUM TARAFININ TUTUMU BELİRLEYİCİ OLACAK”

Dışişleri Bakanı Nami, burada yaptığı konuşmasında, Rum tarafının önümüzdeki dönemde sergileyeceği tutumun müzakere sürecinin akıbeti açısından belirleyici olabileceğini söyledi.

“RUM MEVCUT MUTABAKATLAR ÜZERİNDEN MÜZAKERE ETMEKTEN KAÇINIYOR”

Nami, müzakerelere sıfırdan başlanılmasının söz konusu olamayacağını, buna mukabil Rum tarafının bugüne değin mevcut mutabakatlar ve yakınlaşmalar üzerinden müzakere etmekten de kaçındığını kaydetti.

Berlin'deki temaslarına bugün de devam edecek olan Bakan Nami, Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'in yanı sıra TC Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile bir araya gelecek. Bakan Nami’nin, Alman bürokratlar ve basın mensuplarıyla gerçekleştireceği temaslar sonrasında akşam saatlerinde adaya dönmesi bekleniyor.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler