• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Patıroğlu: Kendi kendine meme muayenesi bir kadının kendi kendine yapacağı en önemli muayenedir

LAÜ’de “Meme Kanseri” konulu konferans düzenlendi
Patıroğlu: Kendi kendine meme muayenesi bir kadının kendi kendine yapacağı en önemli muayenedir

Meme kanserinden değil geç kalmaktan korkun, kontrollerinizi aksatmayın Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından Meme Kanseri farkındalık ayı dolayısıyla “Meme Kanseri” konulu konferans düzenlendi. Konferansta, LAÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Ercan Patıroğlu, meme kanseri, klinik, tanı, tedavi ve korunma ile kendi kendine meme muayenesi hakkında katılımcılara önemli bilgiler aktardı.
Patıroğlu: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir
“Süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmeleriyle meme kanseri oluşur” diyen Patıroğlu, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğunu ve kadınlarda görülen tüm kanserlerin %30’unu oluşturduğunu dile getirdi. Meme kanserinin kansere bağlı ölümlerin %18’ini oluşturduğunu ve büyük çoğunluğunun da sebebinin bilinmediğini ifade eden Patıroğlu, birçok risk faktörünün olduğunu, kadınlarda meme kanseri ile toplumsal düzeyde mücadele etmek için önerilen ve etkinliği kanıtlanmış birincil korunma yönteminin olmadığını belirtti.
Patıroğlu, meme kanserinin belirtilerini; memede kitle, meme başında yara ve içeri çekilme, meme başından kendiliğinden gelen akıntı, meme cildinde renk değişikliği, şekil bozukluğu, portakal kabuğu görünümü, yara, memede çukurlaşma, şişme, iki meme arasında simetrinin bozulması ve koltuk altında ele gelen kitle olarak sıraladı.
Meme kanserinde tedavileri; Cerrahi tedavi, kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi ve immunoterapi olarak sıralayan Patıroğlu, meme kanserinde tedavi hastalığın yakalandığı evreye ve hastaya göre tek başına veya değişen kombinasyonlar halinde kullanıldığını ifade etti. Patıroğlu, meme kanserini erken yakalamanın amacını, başlamış olan karsinogenezis sürecini, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan yakalamak olduğunu belirterek, nasıl yaparız sorusuna; kendi kendine meme muayenesi, klinik meme muayenesi, Mamografi, Ultrasonografi, MRI, Biopsi olarak sıraladı.

Patıroğlu: Kendi kendine meme muayenesi bir kadının kendi kendine yapacağı en önemli muayenedir
Kendi kendine meme muayenesinin 20 yaşından itibaren ayda bir kez düzenli olarak yapılması gerektiğini söyleyen Patıroğlu, meme kanserinin erken tanısında en etkili aracın kendi ellerimizin olduğunu ifade etti. Patıroğlu, kendi kendine meme muayenesindeki amacın; kadınların kendi vücutlarının sorumluluğunu alması, kendi meme dokusunu daha iyi tanıması, memelerde oluşabilecek değişiklikleri erken fark etmesi olarak sıraladı. Patıroğlu, kendi kendine meme muayenesinin bir kadının kendi kendine yapacağı en önemli muayene, öğretilmesi ve uygulanmasının kolay, zararsız ve ücretsiz olduğunu, herkes tarafından uygulanabildiğini, herhangi bir malzeme ve sağlık kuruluşuna gitmeyi gerektirmediğini ifade etti.
Patıroğlu, memede kitle, büyüme, meme cildinde çekinti, ödem, kızarıklık, koltuk altında kitle, meme başında akıntı (kendiliğinden), kaşıntı, pullanma olduğu zaman doktora başvurulması gerektiğini dile getirdi. “Meme kanserinden değil geç kalmaktan korkun kontrollerinizi aksatmayın” diyen Patıroğlu, tedavide başarı sağlamada en önemli nedenin hastalığın erken evrede yakalanması olduğunu vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler