• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Seçilecek cumhurbaşkanına çağrı

Seçilecek cumhurbaşkanına çağrı
Seçilecek cumhurbaşkanına çağrı
Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Çevre Sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez, Türkiye Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santrale karşı, panel imza kampanyası ve yürüyüş etkinliğinin yanı sıra, 25 Nisan 2015 tarihinde Lefkoşa’da Selimiye Meydanı’nda konser etkinliği gerçekleştirileceğini açıkladı. Türkiye Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santral konusunda mücadeleye devam edileceğini vurgulayan Dr. Ahmet Körceğez, yeni seçilecek cumhurbaşkanından da beklentilerinin fazla olduğunu kaydetti.

Rana Sarro 

Kıbrıs’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta, Türkiye’nin Mersin Akkuyu ilçesine yapılması planlanan nükleer santral konusunda, ülkemizden protesto girişimleri devam ediyor.

Türkiye Akkuyu’da yapılmakta olan nükleer santralin hafta başında resmi temeli atılarak, tüm duyarlı kesimlerin ve bilim adamlarının uyarılarına rağmen Akkuyu da santral yapımının başladığını belirten Kıbrıs Türk Tabipler Birliği (KTTB) Çevre Sorumlusu Dr. Ahmet Körceğez, Türkiye’de hukukun çiğnendiğini kaydetti.

Dr. Ahmet Körceğez, ÇED (çevre etki değerlendirme) raporundaki sahte imzalar bir yana, devam eden dava süreci olmasına rağmen, gerçekleştirilen temel atma töreni ile Türkiye’de hukukun çiğnendiğini söyledi.

Nükleer santrallerin özellikle ‘Fukuşima feleketi’nden sonra terk edilen bir teknoloji olduğunu kaydeden Dr. Ahmet Körceğez, Almanya gibi pek çok ülkenin, belli bir takvimle bu enerjiden çıkmayı düşündüğünü söyledi.

NUKLEER - AHMET Fikri KoRCEfEZ“DÜNYADA SANTRALLER KULLANILMIYOR”

Nükleer santrallere eskisi kadar muhtaç olunmadığının, yapılan araştırmalarda belgelendiğini de söyleyen Dr. Körceğez, “Çünkü şu anda alternetif enerji kaynakları (rüzgâr ve güneş) bu açığı kapatmaya adaydır. Ve pek çok ülke bu konuya yatırım yapmaktadır. Bugün dünyada 400’ün üzerinde santral olmasına rağmen bunların bir kısmı randımanlı çalıştırılmamaktadır. Günümüzde pek çok ülke bu enerjiden elektrik üretmenin ötesinde santrallerin normal çalışma sırasında açığa çıkarttığı 'plutonyum' maddesi için yararlanmaktadırlar. Bu madde maalesef silah sanayinde kullanılabilmektedir” dedi.

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR”

Dr. Ahmet Körceğez, Kıbrıs’ta duyarlı pek çok sivil toplum örgütünün bir araya gelmesiyle 22 Aralık 2014 tarihinde oluşturulan Nükleere Hayır Platforumu’nun santralden en çok etkilenecek coğrafya olması sebebiyle, Kıbrıs’ın taraf olduğunu tüm dünyaya duyurmaya çalıştıklarını ve bu konuda mücadelelerinin devam ettiğini kaydetti.

“SESSİZ YIĞINLAR BU OLAYA TARAF OLMALI”

Nükleere Hayır Platformu’nun, Kıbrıs olarak panel imza kampanyası ve yürüyüş etkinliği ile konuyu Kuzey Kıbrıs medyasında tutmaya çalıştığını, 25 Nisan 2015 tarihinde Lefkoşa’da Selimiye Meydanı’nda konser etkinliği gerçekleştirileceğini belirten Dr. Ahmet Körceğez, “Biz bir avuç çevre gönüllüsü değiliz. Sessiz yığınların bu olaya taraf olması mücadelemizi güçlendirecektir” dedi.

“SEÇİLECEK CUMHURBAŞKANI’NA ÇAĞRI”

B konuda, toplum lideri misyonuyla yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’ndan çok fazla beklentinin olduğunu, mevcut Cumhurbaşkanı’nın bu konuyla ilgili tek kelime etmediğini belirten Dr. Ahmet Körceğez, “yani Sayın Eroğlu'nun böyle bir gailesi yoktur. Bu da lider koltuğunda oturan bir kişi için büyük bir talihsizliktir” diye konuştu.

“MÜCADELE DEVAM EDECEK”

Dr. Ahmet Körceğez, Güney’de, çevre duyarlılığı olan örgütler, Türkiye’de ‘Mersin Nükleere Hayır Platformu’, ‘Sinop Nükleere Hayır Platformu’, KIBES, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi gibi örgütlerle birlikte mücadeleye devam edileceğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler