• BIST 10099.94
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Trafikte Tehlike!

Sıcakların artmaya başlamasının trafik kazaları riskini artırdığına dikkat çekiliyor…
Trafikte Tehlike!

“SICAKLAR KAZA RİSKİ YARATIYOR”: Yaz aylarında sıcaklıkların artması trafik kazaları riskini artırıyor. Son günlerde artan hava sıcaklıklarıyla birlikte kazalarda da artış yaşanıyor. Termometreler 27-28 dereceleri göstermeye başlarken, artan sıcaklıkların trafik kazaları üzerindeki etkisini uzmanlara sorduk.

“TAHAMMÜLSÜZLÜK, GERGİNLİK VE ÖFKE”: Detay Gazetesi’ne konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Zeki Avcı, özellikle Mayıs ayı itibariyle iklimin ve havaların değişiminin trafik kazalarına direk etkisi olduğunu açıkladı. Bunun üzerine görüşlerine başvurduğumuz, Uzman Psikolojik Danışman Ayhan Çakıcı Eş, sıcakların kişilerde yarattığı tahammülsüzlük, gerginlik ve öfke gibi etkilerin trafikte kaza riskini artırabildiğini belirtti.   

Rana SARRO

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artması trafik kazaları riskini artırıyor. Son günlerde artan hava sıcaklıklarıyla birlikte kazalarda da artış yaşanıyor. Termometreler 27-28 dereceleri göstermeye başlarken; artan sıcaklıkların trafik kazaları üzerindeki etkisini uzmanlara sorduk.

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Zeki Avcı, özellikle Mayıs ayı itibariyle iklimin ve havaların değişiminin trafik kazalarına direk etkisi olduğunu açıkladı.

Bunun üzerine bilgilerine başvurduğumuz, Uzman Psikolojik Danışman Ayhan Çakıcı Eş, sıcakların kişilerde yarattığı tahammülsüzlük, gerginlik ve öfke gibi etkilerin trafikte kaza riskini artırdığını belirtti.

1 HAFTADA 62 TRAFİK KAZASI

Polis Genel Müdürlüğü Basın Subaylığı’ndan verilen bilgiye göre, ülke genelinde bir haftada meydana gelen trafik kazalarında 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.

18-24 Mayıs tarihlerini kapsayan süre içerisinde, ülke genelinde 62 trafik kazası meydana geldi. Kazaların 1’i ölümle, 6’sı yaralanmayla, 55’i ise hasarla sonuçlandı. Yaralanma ile neticelenen kazalarda 9 kişi yaralandı. Hasar miktarı 200 bin 600 TL olduğu kaydedilen kazaların 29’u Lefkoşa, 14’ü Girne, 10’u Gazimağusa, 5’i Güzelyurt ve 4’ü ise İskele’de meydana geldi.

AVCIMEHMET ZEKİ AVCI: “UYKUYA NEDEN OLABİLECEK ETKENLER”

Hava sıcaklıklarının artmaya başlaması nedeniyle, artan trafik kazası riski konusunda Detay Gazetesi’ne konuşan Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Mehmet Zeki Avcı, direksiyon başında uykuya neden olabilecek etkenlere dikkati çekti ve “Özellikle Mayıs ayı itibariyle iklimin ve havaların değişimi trafik kazalarını etkiler. Havaların ısınması ve günlerin uzaması, trafik kazaları riskinin sebeplerin bir tanesidir” dedi.

“YORGUN VE UYKUSUZ ARAÇ SÜRÜLMEMELİ”

Uykusuz kalınmaması, yağlı yiyecek yedikten sonra araç kullanılmaması ve trafikte dikkatli olunması konusunda sürücüleri uyaran Mehmet Avcı, “Günlerin uzaması, sürücülerin daha uzun saatler ayakta kalmaları, daha az uyumaları, daha geç vakte kadar eğlencelerine devam etmeleri, yorgun ve uykusuz araç sürmelerinin trafik kazalarının başlıca sebebidir” dedi.

“DİREKSİYON BAŞINDA UYUKLAMAYA YOL AÇAR”

Havaların sıcak olmasının, sürücülerin aceleci olması ve hız yapmaları sonucunu doğurduğuna işaret eden Avcı, “araçta klima olsa da araçların içerisinin sıcak olması da, sürücülerin daha aceleci olmasını beraberinde getiriyor. Tabi, Kıbrıslıların yağlı yiyecekleri sevmesi nedeniyle, ağır ve yağlı yemekler, uykuyu da beraberinde getirir. Yemeklere bağlı olacak vücuda çöken ağırlık, uyku hali, havanın sıcak olması, ayrıca yorgunluk, uykusuzluk ve alkol de varsa, mutlaka dalma veya uyku ile sonuçlanır ve kaza gelir” diye konuştu.

“KENARA ÇEKİP DİNLENMELİ”

Bu konuda vatandaşlara uyarılarda da bulunan Mehmet Zeki Avcı, “mutlaka gece uykularını almaya çalışsınlar, uykusuz araç kullanmasınlar ve ağır yemek yedikten hemen sonra, araç kullanılmamaları gerekiyor. Yolda gözlerinin kapandığını hissedenler, kenara çekip 5-10 dakika araç içerisinde dinlenip, yüzünü yıkayıp ondan sonra aracı sürmeye devam etsinler” dedi.

“BİSİKLETLİ VE YAYLAR KORUNMALI”

Yaz mevsiminde yollarda bisikletli ve yayalara daha sık rastlandığına da dikkat çeken Avcı, “Öte yandan, yazın gelmesinin yollardaki bisikletli ve yayaların daha çok artması sonucunu doğuruyor. Sürücülerin yollardaki bisikletli ve yayaları koruyarak araç kullanmaları konusunda uyarıyoruz.”

20150109210033-1AYHAN ÇAKICI EŞ: “TRAFİKTE KAZA RİSKİ YARATIYOR”

Bunun üzerine bilgilerine başvurduğumuz, Uzman Psikolojik Danışman Ayhan Çakıcı Eş, sıcakların kişilerde yarattığı tahammülsüzlük, gerginlik ve öfke gibi etkilerin trafikte kaza riskini artırdığını belirtti. Ayhan Çakıcı Eş, konuyu psikolojik yönden şöyle değerlendirdi:

“Ülkemizde bilindiği gibi, yaz ayları oldukça sıcak geçiyor. Aşırı hava sıcaklığı, insanlarda tahammülsüzlüğü artırabilecek duruma gelebiliyor. Sıcakların verdiği etkiyle trafikte daha kolay öfkelenebiliyoruz. Sıcak havalar bazen kişide, psikolojik patlamalara neden olabiliyor. Karşı tarafa aşırı derecede öfke duyuluyor. Bazen trafikte küfür veya kavgalara yol açıyor.”

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler