• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 23 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 23 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Türkiye'den Kıbrıs Rum Kesimi'ne 'yangın' tepkisi

Güney Kıbrıs yanıyor, siyaset yine yardıma engel oluyor.
Türkiye'den Kıbrıs Rum Kesimi'ne 'yangın' tepkisi

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için sürdürülen müzakerelerle ilgili açıklamada bulundu. Kıbrıs Rum Kesimi'nde çıkan orman yangınıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, "Bu yangın çıkınca, baktık ki kontrol altına alınamıyor yardım teklifimizi ilettik. Uçak ve helikopter göndermek istedik. Rum Kesimi böylesine hassas bir durumda bile bundan avantaj elde etmek istiyor. Türk uçaklarını Rum tarafına indirmek istiyor. Rum Kesimi, en azından insani konuları suiistimal etmeyin. Karşılık vermeseniz bile başka yerlere çekmeye çalışmayın" dedi.

Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda ise şu ifadeleri kullandı:

"Kıbrıs’ta müzakerelerin parametreleri bellidir. Siyasi eşitlik ve iki kesimliliğe dayanan kalıcı, adil bir çözüm istiyoruz. BM Genel Sekreteri’nin iki tarafın lideri ile bir araya gelmesi son derece doğaldır. Bugüne kadar yaşanan gecikmenin sorumlusu Rum Kesimi’dir. O nedenle artık sürecin hızlanması gerekiyor. 1+5 toplantısının da eğer çözüm isteniyorsa bir an önce yapılması gerekiyor.

Kıbrıs etrafındaki gaz ve petrol rezervlerinde KKTC ve Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğunu unutmamak gerekiyor. Buradan elde edilecek gelirin nasıl harcanacağı konusunda da tek taraflı karar olmaz.

İngiltere’deki referandum sürecinde Türkiye’nin sürekli gündeme gelmesi bir yerde Türkiye’nin geldiği noktanın bir yansımasıdır. Güçlü bir Türkiye… Bunu olumlu olarak gündeme getirenler de var olumsuz olarak getirenler de… Türkiye göçmen sorunu başta bugüne kadar AB’ye hiç yük olmadığı gibi Avrupa kıtasının her zaman yükünü almıştır. Türkiye İngiltere’ye yük olacak gibi bir algı yaratmak doğru değil. Her şeyden önce sen ne kadar iktidarda kalabileceksin, AB içinde kalabilecek misin onun hesabını yap. Bu konuyu ben mi gündeme taşıdım? Biz İngiltere’nin AB’de kalmasını isteriz ama AB İngiltere’nin çıkmasıyla kalmasıyla yıkılmaz. AB kendini yenileyemezse, ırkçılığa, yabancı düşmanlığına, İslamofobi’ye, antisemitizme karşı çözüm üretemezse zayıflar. Böylesine güçlü bir Türkiye’de korkmaması lazım, işbirliği yapması lazım. Her halükarda İngiltere’nin AB içinde kalmasını isteriz."

KIBRIS RUM KESİMİ'NDEKİ YANGIN

Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum Kesimi'nde çıkan orman yangınıyla ilgili ise, "Biz Yunanistan’da bir deprem, yangın olduğu zaman ilk yardıma koşan ülkeyiz. Dünyada da böyleyiz, bu bizim anlayışımız. İnsani yardımlar konusunda gayrisafi milli hasılaya oranla birinci sıradayız. İnsani bir yaklaşımla Rum Kesimi’nde de bu yangın çıkınca, baktık ki kontrol altına alınamıyor yardım teklifimizi ilettik. Uçak ve helikopter göndermek istedik. Rum Kesimi böylesine hassas bir durumda bile bundan avantaj elde etmek istiyor. Türk uçaklarını Rum tarafına indirmek istiyor. Rum Kesimi, en azından insani konuları suiistimal etmeyin. Karşılık vermeseniz bile başka yerlere çekmeye çalışmayın" açıklamasında bulundu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler