• BIST 10276.88
  • Altın 2388.514
  • Dolar 32.3353
  • Euro 34.833
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ülkemizde bir ilk

Ülkemizde bir ilk

Ülkemizde sağlık alanında çok önemli bir başarıya ve ilke daha imza atıldı ve Dünya’nın seçkin merkezlerinde uygulanabilen yöntemleri kullanarak 79 yaşındaki bir hastanın aort kapağını ameliyatsız değiştirildi.

Adada ilk kez, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Merkezi’nde 79 yaşındaki bir hastanın kalp kapağının ‘Transcatheter Aortic Valve Implantantion (TAVI) yöntemiyle ameliyatsız olarak değiştirildi.

ANJİO YAPAR GİBİ AMELİYATSIZ DEĞİŞTİRİLDİ

YDÜ Hastanesi Kalp Merkezi doktorları tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilen girişim ile uzun zamandan bu yana ciddi nefes darlığı sorunu bulunan yaşlı bir hastanın kalp kapağının kasıktan girilerek anjio yapılır gibi yenisiyle değiştirildi. İşlem, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Ökçün, Prof. Dr. İlhan Sanisoğlu, Doç. Dr. Cenk Conkbayır, Yrd. Doç. Dr Barçın Özcem, Uzm. Dr. Kamil Gülşen, Uzm. Dr. Levent Cerit tarafından yapıldı.

 

Hastalar Kısa Bir Süre Sonra Ayağa Kalkabiliyor

Kıbrıs’ta ilk defa uygulanan ve ameliyatsız kapak değişimi olarak da adlandırılan TAVI işleminin ameliyatı yüksek riskli olan yaşlı aort kapak hastalarına yeni ve etkili bir tedavi seçeneği olarak sunulduğunu anlatan Prof. Dr. Barış Ökçün hastaların, kapak değiştirme işleminden kısa bir süre sonra ayağa kalkabildiklerini ve normal günlük yaşamlarına dönebildiklerini söyledi.

 

YDU - BARIS OKCUN

UMUT IŞIĞI OLDU

Normal standart aort kapak ameliyatlarında, operasyon sırasında hastayı kaybetme riski %4-5 civarında iken bu oran yaşlı ve riski fazla olan hastalarda %15’e yükselebildiğini ifade eden Ökçün, bu risk ilerleyen yaş, acil durum, önceden geçirilmiş kalp ameliyatı, akciğer hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, geçirilmiş felç, kalp yetmezliği, var olan bazı ritim problemleri, eş zamanlı koroner by-pass ihtiyacı gibi durumlarda daha da artabildiğini anlattı. Bu tip yüksek riskli veya yaşlı hastalarda ameliyatın tercih edilmediğini söyleyen Prof. Dr. Barış Ökçün, bu durumlarda TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantantion) ile aort kapak takılmasının umut ışığı olduğunu vurguladı.

 

YDUKALP KAPAĞI 1-2 SAATTE DEĞİŞTİRİLİYOR

TAVI işlemi kasık bölgesinden koroner anjiyografiye benzer bir şekilde kasık atardamarı (femoral ater) yoluyla uygulandığını söyleyen Ökçün, “uyguladığımız bu yeni yöntem ile biyolojik kapağı kasık atardamarı içinden kalbe kadar ilerletiyor ve hastalıklı kapağın olduğu bölgeye yerleştiriyoruz. İşlem süresi de 1-2 saati geçmiyor” şeklinde konuştu.

 

KISA SÜREDE TABURCU

İşlemle ilgili hastaların vücudunda herhangi bir ameliyat yarası oluşmadığını vurgulayan Prof. Dr. Barış Ökçün, hastaların kısa sürede taburcu edilmelerinin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi. Ökçün son olarak TAVI işleminin en önemli avantajının açık ameliyattan çok daha düşük riskle yapıldığını söyledi..

FOTO: YDU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler