• BIST 11482.6
  • Altın 6555.4
  • Dolar 50.1426
  • Euro 55.9077
  • Lefkoşa 18 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 7 °C

Doğan bebeklerin neden çoğu erkek?

Her yıl, dünyanın çok büyük bir kısmında kız bebeklerden daha çok sayıda erkek bebek dünyaya geliyor. Peki, neden?
Doğan bebeklerin neden çoğu erkek?

Her yıl, dünyanın çok büyük bir kısmında kız bebeklerden daha çok sayıda erkek bebek dünyaya geliyor. Peki, neden?

İngiltere ve Galler'de kayıtların tutulmaya başlandığı 1838'den bu yana her yıl daha çok sayıda erkek bebek doğdu.

Bir yıl bile, dünyaya gelen kız çocuklarının sayısı, erkekleri geçemedi.

Örneğin, 2017'de İngiltere ve Galler'de 348.071 erkek bebek dünyaya gelirken, 331. 035 kız bebek doğdu. Kabaca 17 binlik bir fark.

Bu da yaklaşık 180 yıldır tekrarlanan bir istatistik.

Aslında her 105 erkek bebek doğumuna karşın 100 kız çocuğu doğal ve normal bir oran.

Bu eğilim dünyanın birçok yerinde aynı. Ancak, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde erkek çocuk daha çok istendiğinden bu fark daha da açılıyor.

Aslında bu oran 17. yüzyıldan bu yana biliniyor.

Bu oranın nedeni, hala tam olarak anlaşılamadı. Ancak bazı teoriler var.

Evrim süreci

İlk teori, evrim sürecinde yetişkinlikte eşit sayıda kadın ve erkek olabilmesi için biraz daha fazla sayıda erkek bebeğin dünyaya geliyor olması.

Bunun nedeniyse, erkek olmanın tehlikeleri. Erkeklerin çocuklukta veya yaşamın diğer evrelerinde, kazalar, alınan riskler, intihar ve sağlık sorunlarından ölme ihtimali kadınlara göre daha yüksek.

Oxford Üniversitesi'nden istatistik doçenti Daivid Steinsaltzs "Her yaşta, neredeyse her dönemde ve her yerde erkeklerin ölme ihtimali kadınlardan daha yüksek" dedi.

Teoriye göre, yaşamın en başında erkeklerin sayısının yüksek olması, yetişkinlikte kadın ve erkek sayısının eşitlenmesini sağlıyor.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre Britanya'da yetişkin kadınların sayısı erkeklerden biraz daha fazla ve karşı cinse göre daha uzun yaşıyorlar.

Sperm ve zamanlama

Y kromozomu taşıyan bir erkek sperminin mi, yoksa X kromozomu taşıyan bir dişi sperminin mi yumurtayı dölleyeceği birçok farklı faktöre bağlı.

Bunlar arasında anne ve babanın yaşı, kadının yumurtlama döngüsü, stres düzeyi, beslenme ve cinsel ilişki pozisyonu bulunuyor.

Bir teoriye göre, kız bebek sahibi olma ihtimali, yumurtlamadan birkaç gün önce cinsel ilişkiyşe girip, sonraki birkaç gün girmemekle artırılabiliyor.

Böylece daha uzun yaşayan, ancak erkek sperme göre daha yavaş yüzen dişi spermlerin yumurtayı dölleyebilme ihtimali yükseliyor.

Cinsel ilişkiye yumurtlamadan hemen önce veya hemen sonra girilirse de en iyi yüzücüler yumurtaya ulaşabiliyor ve böylece erkek bebekler dünyaya geliyor.

Anne ve babalar bu tekniğin sonuç verdiği konusunda ısrarlı olabilir, ancak bilim insanları bu yönde pek de kanıt olmadığını vurguluyor.

Stres düzeyi yüksek anne ve babalarda kız bebek doğumlarının yüksek olduğunu, savaş ve çatışma ortamlarında ise daha çok sayıda erkek bebeğin dünyaya geldiğini gösteren araştırmalar da var.

Anne rahminde hayatta kalmak

Cinsel ilişkinin zamanlaması etkili değilse, hamilelik sırasında yaşanan bir başka durum olabilir mi?

Eşit sayıda erkek ve kız bebek doğumu sağlayan sperm ve kabaca aynı sayıda hamile kalma oranı varsa, daha çok sayıda dişi fetüs anne rahmindeyken ölüyor olabilir.

Bazı araştırmalara göre, hamileliğin ilk aylarında daha çok sayıda dişi fetüs anne rahmindeyken ölebiliyor. Ancak bazı diğer araştırmalara göreyse, hamileliğin sonraki dönemlerinde erkek fetüsler daha büyük bir risk altında kalıyor ve daha çok erkek bebek ölü doğuyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Filo Jet faciasında 9 zanlı bugün 9’uncu kez mahkemeye çıkarılıyor
  • LAÜ’de müzik, dans ve sanat dolu etkinlikler düzenlendi
  • ARUCAD öğretim üyesi Uzman’ın tasarımı “Cup Design Call” kitabında yer aldı
  • Üstel İskele'de vurguladı... Gençlerin hayallerini gerçekleştirmesi için zemin hazırlıyoruz
  • İnsanlar neden telefonlarının kendilerini dinlediğini düşünüyor?
  • Erhürman: İş olsun diye üçlü görüşme yapmam
  • İskele Yarı Maratonu Büyük Bir Coşkuyla Gerçekleştirildi
  • “INNER TALKS” Sergisi ART ROOMS’da Açıldı
  • Berlin'de bir ilki başardı: Sol Partili Elif Eralp kimdir?
  • Sağlıklı Bir Beslenme Çantasında Neler Olmalı?
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
1/20