• BIST 9090.31
  • Altın 2324.753
  • Dolar 32.3724
  • Euro 34.9675
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

ABD ve Rusya’dan ortak açıklama

ABD ve Rusya, Suriye’de 27 Şubat’ta başlayan çatışmaların durdurulması anlaşmasına olan bağlılıkları ile anlaşmanın ülke çapında uygulanabilmesi için çabalarını yoğunlaştıracaklarını teyit etti...
ABD ve Rusya’dan ortak açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Suriye Destek Grubu eş  başkanları olarak ABD ve Rusya tarafından yapılan ortak açıklamayı duyurdu.

Açıklamada, ortak çabalar sonucu Doğu Guta ve Lazkiye’de şiddet  olaylarının azaldığı belirtilerek, buna karşın özellikle son dönemde bazı  bölgelerde kuşatma altındaki yerlere insani yardımların ulaştırılmasında  sorunların devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada, “Sonuç olarak, Suriye’de çatışmaların durdurulmasına ve  bunun ülke çapında uygulanması için çabaları yoğunlaştıracağımıza olan  bağlılığımızı teyit etmeye karar verdik. Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254  sayılı kararı uyarınca ihtiyaç duyan herkese insani yardımların gönderilmesi için  çabaları artırmak niyetindeyiz.” denildi.

5 MADDELİK ÖNLEMLER

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca çatışmaların durdurulması  anlaşmasının güçlendirilmesi için 5 madde şeklinde sıralanan önlemlerin alınması  kararına varıldığı bildirildi.

 

Buna göre, özellikle Halep, Doğu Guta ve Lazkiye’de sahadaki  komutanlara anlaşmanın önemi bir kez daha vurgulandı. ABD ve Rusya, taraflara  anlaşmaya uymaları konusunda baskı uygulamak için etkilerini kullandığını  belirtti.

 

İki ülke, sivillere, sivil altyapıya ve hastanelere saldırıların  durdurulmasını istedi. Daha önce bu tür saldırıların yapıldığı yerlerde ortak bir  değerlendirme yapılarak bunun Uluslararası Suriye Destek Grubu Ateşkes Görev Gücü  üyeleri ve BM Güvenlik Konseyi ile paylaşılacağı ifade edildi.

Rusya’nın sivil yerleşimlerin ya da çatışmaların durdurulmasına taraf  olan grupların bulunduğu yerlerin üzerinde hava operasyonlarını en aza indirmesi  için rejim ile çalışacağı kaydedildi.

ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2253 sayılı kararı gereği tüm  devletlerin DAEŞ, El Nusra gibi terör örgütlerine malzeme ve mali destek  yapılmasının önlenmesi, ayrıca sınırlardan terörist geçişlerinin engellenmesi  çağrısında bulundu.  ABD’nin bu amaçla bölgesel müttefiklerine desteğini  artıracağı bildirildi.

 

Çatışmaların durdurulmasının etkinliğini sürdürmek için ABD ve Rusya,  DAEŞ ile El Nusra örgütlerinin sergilediği tehditlere karşı ortak bir anlayış  geliştirilmesi için çabalar yürütme konusunda kararlı olduğu ifade edildi.

 

İNSANİ YARDIMLAR

 

Bu 5 madde dışında “İnsani Yardımların Sağlanması” başlığı altında,  hayati önem taşıyan malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığı, yardım  görevlilerinin kuşatma altındaki bazı bölgelerde engellendiği belirtilerek, ABD  ve Rusya’nın taraflara özellikle Duma, Doğu Harasta, Madaya, Yermuk, Muadhimiye,  Deraya gibi birçok yerde karadan yardımların ulaştırılması konusunda baskı  yapacağı, Deyr Ez-Zor’a havadan yardımın devam edeceği ifade edildi.

SİYASİ ÇÖZÜMDE KARARLILIK

İki ülkenin ortak açıklamasında son olarak “Suriye’de Siyasi Çözümün  Desteklenmesi” başlığı altında ifadeler yer aldı.

Bu bölümde, “ABD ve Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı  uyarınca Cenevre’deki BM gözetiminde yapılan Suriye müzakereleri yoluyla Suriye  krizine siyasi bir çözüm bulunması için çabalarını katlamaya kararlıdır” ifadesi  kullanıldı.

 İki ülkenin de görüşmelerin devam etmesi gerektiğinde hemfikir olduğu  vurgulanan açıklamada, uluslararası camiaya da siyasi çözümü desteklemesi çağrısı  yapıldı.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler