• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

BES'in Yeni Erenköy Belediyesi'nde başlattığı süresiz grev

Sendikal Platform, Yeni Erenköy Belediyesine tam destek belirterek, “Her zaman çalışanın emekçinin yanındayız. Hükümet bir an önce bu belediyenin sorununu çözmekle yükümlüdür” dedi.
BES'in Yeni Erenköy Belediyesi'nde başlattığı süresiz grev

Sendikal Platform, KKTC genelinde belediyelerin mali durumu ve sürdürülebilir yapısının “çöktüğüne” de dikkat çekerek, ilgili Bakanlıkların artık “ellerini taşın altına koyması ve sorumlu oldukları bu kurumlarla ciddi şekilde ilgilenmesi” gerektiğini kaydetti.

Sendikal Platform adına yazılı açıklama yapan Dev-İş Başkan Vekili Hasan Felek, Belediye Emekçileri Sendikasının (BES) örgütlü bulunduğu Yeni Erenköy Belediyesi’ndeki çalışanların 26 Ekim’den beridir sürdürdüğü eylemleri 27 Kasım itibarıyla süresiz grev şekline dönüştürdüğünü kaydetti.

Felek, Yeni Erenköy Belediyesi’nde “önceki yönetimlerin biriktirmiş olduğu borçlar yumağının bugün dağ olduğunu ve mevcut yönetimin hareket kabiliyeti kalmadığını” ifade ederek, şunları kaydetti:

“120 çalışanı olan belediyede sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları yaklaşık 7 yıldır yatırılmamaktadır. Zaten sosyal güvencesiz çalıştırılan personeller son 2 aydır maaşlarını da alamamışlardır. Geçmişte yapılan aşırı borçlanma ve istihdamlar bugün Belediyenin sürdürülebilir yapıdan uzaklaşmasına sebep olmuştur. Sayıştaylık bugün halen Yeni Erenköy Belediyesi ile ilgili denetleme raporunu açıklamamıştır. Kim yada kimlerin yasal yada gayri yasal yollarla borçlanmalarla bu Belediyeyi batırdıkları meçhuldür.

Bugün Belediyeleri batıranlar elini kolunu sallayarak dolaşmaktadır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Sosyal Sigorta İhtiyat Sandığı yatırımlarını yapmayan, Belediyeleri maaş ödemeyecek duruma getiren tüm gelmiş geçmiş başkanlardan ve sorumlulardan hesap sorulmalı, Sayıştay raporları sonuçlanıp yargıya havale edilmelidir. Baş sorumlulardan hesap sorulmadıkça çalışanlardan özveri beklemek doğru bir yaklaşım değildir.”

Hasan Felek, İçişleri Bakanlığı Yerel Yönetimler Müdürlüğüne bağlı Belediyelerin büyük çoğunluğunun durumunun da bu anlamda “içler acısı” olduğunu savunarak, 28 belediyenin 18’inin bugün batık durumda olduğunu öne sürdü.

“Maalesef belediyelerde kötü yönetimler, hükümetin bu belediyeleri yeterince denetlememesi bugün bu sorunların ortaya çıkmasına sebep olmuştur” görüşünü dile getiren Felek, dün Lefkoşa Türk Belediyesi, bugün Yeni Erenköy belediyesi, yarın ise hangi Belediyelerin bu duruma düşeceğinin meçhul olduğunu kaydetti.

“Yeni Erenköy Belediyesi çalışanlarının 2 aydır aç olduğunu ve insanların evlerine ekmek götüremediğini” ifade eden Felek, hükümetle bu durumun bir an önce düzeltilmesi ve belediyenin bu kötü durumuna çare üretilmesi için sayısız görüşmeler yapıldığını, bir aydır her türlü eylemin gerek Meclis gerekse belediye önünde yapıldığını ancak hükümetin halen soruna çözüm üretemediğini belirtti.

Felek, önerilen tek çözümün; işten atma ve maaş kesintisi olduğunu öne sürerek, “Bu öneriler kesinlikle kabul edilemez. Belediyeyi çalıp çırpanlar batıranlar ellerini kollarını sallayarak gezerken bugün bu yapılanların bedeli çalışanlara emekçilere ödettirilemez. Yapılması gereken şey buraya geçici değil kalıcı çözüm üretmek ve belediyeyi sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmaktır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler