• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Çözümden önce Polisten ortaklık

Polisler Eylül’e hazırlanıyor
Çözümden önce Polisten ortaklık
Kıbrıs Müzakereleri yoğun şekilde çalışmalarını sürdürürken, Suç ve cezai konularla ilgili, iki toplumlu Teknik Komite, Eylül ayı itibarı ile iki toplumu ilgilendiren suçlara hız verecek.
POLİSLER EYLÜL’Ü HAZIRLANIYOR: Kıbrıs Müzakereleri’nin bir getirisi olarak kurulan “Suç Ve Cezai Konularla İlgili İki Toplumlu Teknik Komite” çalışmalarına hız verdi ve özellikle Eylül ayı itibarı ile bir dizi yeni faaliyete başlayacak. Politik durumun getirdiği olumsuzlukların aşılması için, bu güne kadar birçok suçun aydınlatılması yönünde ortak ve ciddi mesai harcayan Kıbrıs Türk ve Rum Polisi’nin işbirliğinde, ana gündem maddesi uyuşturucu ve insan kaçakçılığı olacak.
YOĞUN MESAİ YÜRÜTÜLÜYOR: Detay’a açıklama yapan “Suç Ve Cezai Konularla İlgili İki Toplumlu Teknik Komite”nin eş başkanı Avukat Hakkı Celal Önen, polislerin ara bölgede 2 Kıbrıslı Türk ve iki Kıbrıslı Rum olmak üzere, 24 saat esası çerçevesinde çalıştığını ve teşkilatlar arasında işbirliği sağlanması hedefi ile yoğun mesai yürütüldüğünü kaydetti. Önen, kara para aklama, terörizm, silah kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı alanlarında da faaliyetler yürütüldüğünü, insan kaçakçılığı konusunda ortak başarılara imza atıldığını kaydetti.

Oshan SABIRLI

Sınırların karşılıklı geçişlere açılmasının çok öncesinde, yeraltı örgütleri, Kıbrıs’ın güneyi ve kuzeyi arasında yoğun şekilde faaliyet yürütürken, liderlerin çözümü henüz gerçekleştirememesine karşın, iki toplumlu suç, sınır tanımadan artmaya devam ediyor. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşan suç örgütleri, başta uyuşturucu olmak üzere, insan kaçakçılığı gibi konularda yasadışı ortak faaliyetler yürütüyor.

“Suç Ve Cezai Konularla İlgili İki Toplumlu Teknik Komite” ara bölgede 24 saat esasına dayanan ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum polislerin ortaklığı şekilde çalışmalar yürütürken, bu çalışmalar sessiz sedasız ama bir o kadar yoğun şekilde devam ediyor.

Komiteler yaz sonuna doğru, yeni bir çalışma yürütecek. İki bölgeli ve Kıbrıs Türk ve Rum suç örgütleri tarafından yürütülen yasadışı olayların önüne geçmek adına yeni bir çalışma planı üzerinde çalışılıyor.

Detay’a açıklama yapan “Suç Ve Cezai Konularla İlgili İki Toplumlu Teknik Komite”nin eş başkanı Avukat Hakkı Celal Önen, polis teşkilatlarının ara bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Önen, komitelerin çalışmaya başlaması ve polis temsilcilerinin de bulunduğu, ara bölgedeki müşterek temas odasının kurulması ile istihbarat ağını güçlendirdiğini vurguladı. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Polis Teşkilatları arasında, bilgi ve cinayi konularda diyalogun güçlendiği ve istihbarat alışverişine bulunulduğunu söyleyen Önen, bu çerçevede başta araba hırsızlıkları olmak üzere uyuşturucu ile mücadelede önemli gelişmelere imza atıldığını ve bu suç olaylarının çözülmesi ve suçluların adalete teslim edilmesi için faaliyetlerin gerçekleştiğin açıkladı. Önen, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum polis teşkilatlarının yürüttüğü faaliyetler ışığında, birçok hırsızlık olayının çözüme kavuşturulduğunu, sınırın iki yakasından da alınan ve verilen istihbarat neticesinde suç olayları ile mücadelede önemli yol kat edildiğini de vurguladı.

11813337_10204858731088672_3821002768381335604_n

İNSANİ KONULARDA YARDIM

Adanın bölünmüşlüğünden kaynaklı ve bazı ailevi problemlerin de yaşandığını ve bazı trajik olayların da bu komiteden geçtiğine işaret eden Önen, bazı, kendi içinde sorunlu ailelerin, çocuklarını bir taraftan diğer tarafa kaçırdığını da kaydetti ve bu olayların da gündemlerinde bulunduğunu vurguladı.

ARA BÖLGEDE MESAİ

“Suç Ve Cezai Konularla İlgili İki Toplumlu Teknik Komite”nin eş başkanı Avukat Hakkı Celal Önen, polisin ara bölgede her gün için, 24 saat esası üzerinden, iki Türk ve iki Rum Polis Teşkilatı temsilcisinin ara bölgede komiteye ayrılan ofiste görev yaptığına vurgu yaptı ve şunları söyledi;

“Polis teşkilatları arasında işbirliği sağlanması hedefi ile yoğun çalışmalar yapılıyor. Kara para aklama, terörizm silah kaçakçılığı ve insan kaçakçılığı alanlarında da komite yoğun faaliyetler yürütüyor. Komite, insan kaçakçılığı konusunda yürüttüğü faaliyetler çerçevesinde son dönemlerde büyük miktarda insan kaçakçılığının önüne geçti.”

CİDDİ İŞBİRLİĞİ

Suç olaylarının önlenmesi doğrultusunda suç ve suçlara ilişkin konuların, günlük hayatı etkileyen konular olduğunu kaydeden Önen, “maalesef 100’de yüz başarılı değiliz, sınırın diğer tarafında suç işleyen kişi ve kişiler yer değiştiriyor, bu noktada çok ciddi işbirliği yapıyoruz” dedi.

KOMİTE ÇALIŞMALARINA HIZ VERİYOR

İki toplumlu komite özellikle Eylül ayı itibarı ile güvenlik konusunda çok ciddi adımlar atacak ve cürümlerin engellenmesi yönünde daha yoğun faaliyet gösterecek. Her iki polis teşkilatı cürüm işleyen kişilerin daha yakın takip edilmesi ve adaletin önüne çıkarılmaları yönünde gerekli çalışmalara hız vermiş durumda. İki polis teşkilatı bu doğrultuda ciddi tedbirler almak üzere komiteler nezdinde çalışmalar yürütüyor.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Önen, “suç örgütleri politik durumdan istifade ederek, farklı kazanımlar elde ediyor. Biz bu suç olaylarını önlemek için gerekli tedbirleri alıyoruz ve şimdi ortam buna çok müsait, çok fazla açıklama yapmak istemiyorum ama Eylül itibarı ile çalışmalar hızlanacak” dedi.

GÜVEN VE KÖPRÜLER KURMAK

Suç ve cezai konularla ilgili iki toplumlu Teknik Komitesi Kıbrıslı Rum eş başkanı ve Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Bölümü profesörü Andros Kapardis ise söz konusu komitenin iki toplum arasında “güven ve köprüler kurmak amacıyla” pratik adımlar attığını söyledi. Temas ofisi, Komitenin görevi ve insani konularla ilgili konuları ele aldığını ifade eden Kapardis, tampon bölgenin bir tarafından geçirilen çalıntı malın bulunduğunda yasal sahibine geri verilmesi örneğini verdi. Kapardis yaptığı açıklamada, “Komite, yakın gelecekte yolsuzluğun önlemesi konusunda bir seminer düzenleyecek” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler