• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Lefkoşa 24 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 24 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C

Dürüst: “Sıkıntı olan durumlarda sözleşme ve protokol iptal edilebilir..."

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Doğa okullarının Nişantaşı Üniversitesi’ne devri konusunda herhangi bir izin vermediğini, bakanlıktan herhangi bir görüş de alınmadığını kaydetti.
Dürüst: “Sıkıntı olan durumlarda sözleşme ve protokol iptal edilebilir..."

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Doğa okullarının Nişantaşı Üniversitesi’ne devri konusunda herhangi bir izin vermediğini, bakanlıktan herhangi bir görüş de alınmadığını kaydetti.

“Şirketler Mukayyitliği’nden bir hisse devri yapıldığını öğrendik” diyen Dürüst, “Araştırmalarıma göre bu hisse devrine bizim müdahil olmamız mümkün değil” dedi.

Sıkıntı olan durumlarda sözleşmelerin ve protokollerin iptal edilebileceğini de söyleyen Kemal Dürüst, “Hükümetlerin, iktidarın ya da parlamentonun üzerinde hiçbir şey olamaz. Hükümetin bu okulu DAÜ’ye verme kararı olursa, bunun önünde kimse duramaz. Ben de bu kararı derhal uygularım” ifadesine yer verdi.

Bakan Dürüst, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Genel Sekreter Asım İdris’i kabul etti. Eğitim Bakanlığı’nda gerçekleşen kabulün ana konusu Doğa Okullar Grubu’nun Nişantaşı Üniversitesi’ne devredilmesiydi.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, bu kurumların yeniden DAÜ’ye verilmesi konusundaki görüşlerini Bakana iletti. Üniversite açma izinlerinin de konuşulduğu kabulde, Özyiğit, yeni izinlerin mevcut üniversitelerin yetersiz kalması durumunda verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bakan Dürüst ise, Üniversite Kurulum Yasası’nın Meclis’ten geçmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu konuyu 3 kez Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirdim. Masamda sadece dairemizin değil, YÖDAK’ın ve Üniversiteler Birliği’nin de hazırladığı yasalar var. Hükümet bu konuda derhal adım atmalı” dedi.

ÖZYİĞİT

Bayraktar Ortaokulu’ndaki inşaat sıkıntısının da değerlendirildiği kabulde ilk sözü TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit aldı.

Mevcut üniversitelerin geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve yeni bölümlerin ihtiyaç alanlarında açılması görüşünde olduklarını vurgulayan Özyiğit, yeni üniversite izinleri konusunda hassasiyet istedi. Özyiğit, “Üniversite enflasyonu yaratılmamalı, kalite ön planda olmalı” dedi.

Konuşmasında devredilen üniversite öncesi kurumlara, DAİ-DAK’a da işaret eden Cemal Özyiğit, bu kurumların 10 yıllık sözleşmeyle devredildiğini ancak hala yargıda olan konular bulunduğunu belirtti.

TDP Genel Sekreteri Asım İdris’in de bir dönem Eğitim Bakanlığı yaptığını ve İdris döneminde söz konusu okulların devriyle ilgili bir araştırma başlatıldığını hatırlatan Genel Başkan Özyiğit, “Araştırmadaki usulsüzlüklerin üzerine bir türlü gidilmedi. Bundan rahatsızız” dedi.

tdp-doga.jpg“BU KURUMLARIN DAÜ BÜNYESİNE ALINMASINI BEKLERKEN....”

DAİ-DAK ile ilgili 10 yılık sözleşmenin 5’inci yılının bu sene dolduğunu kaydeden Cemal Özyiğit, “Bu kurumların DAÜ bünyesine alınmasını beklerken, okulların Nişantaşı Üniversitesi’ne devredildiğini öğrendik” şeklinde konuştu.

Özel Okullar, Dershaneler ve Kurs Yerleri Tüzüğü’nün ilgili maddesine işaret eden ve devir işlemleri için Eğitim Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğini söyleyen Özyiğit, “Bu izin bakanlığınızdan alındı mı? Gerekli denetimler yapıldı mı? Bu insanların bu alanda deneyimleri var mı? Araştırıldı mı? Bakanlığınız bu konuda ne diyor?” diye sordu.

TDP Genel Başkanı Özyiğit, “Bu kurumların yeniden DAÜ’ye verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” vurgusunda bulundu.

Bayraktar Ortaokulu’ndaki duruma da değinen Özyiğit, “Devlet kurumlarının inşasında doğru dürüst izinler alınmıyor, teslim sırasında gerekli denetimler yapılmıyor. Bu binaların izinle ve uzmanların denetiminde yapılması şart” dedi.

DÜRÜST: “BAYRAKTAR ORTAOKULU İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA BAŞLATTIK”

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst ise konuşmasına Bayraktar Ortaokulu ile başladı. Okulun 25-30 yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Dürüst, binanın hangi denetimlerden geçtiği ve nasıl inşa edildiği konusunda bir araştırma başlattıklarını kaydetti.

Geçmişteki Eğitim Bakanlığı dönemlerinde kendisine bu okulla ilgili bir şikayet ulaşmadığını da belirten Kemal Dürüst şunları söyledi:

“Burada bulunmadığımız yakın bir geçmişte, 2014 civarında, bir üniversitenin bilirkişi raporunda bu binaların eğitim ve öğretime elverişli olmadığı ve sıkıntı yaratacağına dair görüşler vardı. Göreve geldiğim Ağustos ayı itibarıyla bu konuyu Bakanlar Kurulu’na götürdük. Binanın plan ve projelerinin hızlı şekilde yapılmasına ön ayak olduk. Bütün ümidimiz bu günlerde süratlice ihaleye çıkabilmekti. Fakat okulun sıvaların düşmesiyle ivedi bir karar aldık. Elbette üzgünüz. Önümüzdeki hafta içinde ihale süreci başlayacak ve Eylül ayında yeni bina Bayraktar Ortaokulu olarak eğitim ve öğretime devam edecek.”

“BU OLAYDAN DERS ALINMASI GEREK”

“Bu olaydan ders alınması, denetim mekanizmasının çalıştırılması gerek” şeklinde konuşan Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, “Özellikle Bakanlığa bağlı birimler ya da Planlama ve İnşaat Dairesi inşaat yapılırken binayı ve müteahhit denetlemeli, binanın şartnameye uygun şekilde yapılmasını sağlanmalı” dedi.

Üniversite açma izini konusunda da değinen ve bu konuda basında çıkan rakamların doğru olmadığını kaydeden Kemal Dürüst şunları ekledi:

“2013-15 yılları arasında, CTP DP hükümeti döneminde 14-15 civarında üniversiteye izin verildi. Verilen izinlerin tümü hayata geçti ya da geçecek diye bir şey yok. Şu an itibarıyla 12 üniversite var. Bunlardan biri Güzelyurt’ta. Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi. Bunun izni, benim tarafımdan verildi.”

Üniversite Kurulum Yasası’nın Meclis’teki tüm siyasi partilerin tartışmasına açılarak yürürlüğe girmesinden, bu konudaki izinlerin bundan sonra verilmesinden yana olduklarını ifade eden Eğitim Bakanı Dürüst, “Bunun daha sorunsuz ve güven verici olacağını düşünüyoruz” ifadesine yer verdi.

“YASAYLA İLGİLİ KONUYU 3 KEZ BAKANLAR KURULU’NUN GÜNDEMİNE TAŞIDIM”

Yasayla ilgili konuyu 3 kez Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıdığını da belirten Dürüst, “Masamda sadece dairemizin değil, YÖDAK’ın ve Üniversiteler Birliği’nin de hazırladığı yasalar var. Hükümet bu konuda derhal adım atmalı” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Doğa okullarının Nişantaşı Üniversitesi’ne devri konusunda herhangi bir izin vermediğini, bakanlıktan herhangi bir görüş de alınmadığını kaydeden Dürüst, “Şirketler Mukayyitliğinden bir hisse devri yapıldığını öğrendik. Araştırmalarıma göre, bu hisse devrine bizim müdahil olmamız mümkün değil” dedi.

Konuya hangi zamanda müdahil olabileceklerini aktaran Dürüst, sıkıntı olan durumlarda sözleşmenin ve protokolün ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu söyledi. Dürüst, “Hükümetlerin, iktidarın ya da parlamentonun üzerinde hiçbir şey olamaz” ifadesine yer verdi.

Okulun 2012’de özelleştirildiğini, kendisinin o dönemde Turizm Bakanı olduğunu söyleyen Dürüst, “Buraya geldiğimde daha önce alınmış bir kadarı karşımda buldum. Okul nasıl özelleştirildi, doğru muydu, yanlış mı, bu konuya girmeyeceğim” şeklinde konuştu.

Okulun mütevelli heyetinin bunu da Milli Eğitim Bakanlığı’na danışarak yapmadığını vurgulayan Kemal Dürüst, “Eğitim Bakanlığı olaya sonra dahil oldu. Bununla ilgili Meclis’te yaptığım konuşmalar, tutanaklar var” dedi.

Mali protokollerde dönemin DAÜ’nün gelişimi ve kaynaklarıyla ilgili zarar eden bir kolej yapısından söz edildiğini ve bunda Maliye Bakanı Ersin Tatar’ın imzasının bulunduğunu aktaran Kemal Dürüst, “Özelleştirilmeye mevcut hükümet karar verdi. Bugünkü hükümetin okulu DAÜ’ye verme kararı olursa bunun önünde kimse duramaz. Ben de bu kararı derhal uygularım” şeklinde konuştu.

Etiketler: , , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler