• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Hiç Ders Almıyoruz! GAÜ'de 2. İş Kazası!

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, daha önce bir işçinin öldüğü Baştaşlar İnşaat Şirketi tarafından yapılan Girne Amerikan Üniversitesi’ne ait hastane inşaatında geçtiğimiz gün de meydana gelen ikinci iş kazası ile ilgili yasal işlem başlatıldığını açıkladı.
Hiç Ders Almıyoruz! GAÜ'de 2. İş Kazası!

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, daha önce bir işçinin öldüğü Baştaşlar İnşaat Şirketi tarafından yapılan Girne Amerikan Üniversitesi’ne ait hastane inşaatında geçtiğimiz gün de meydana gelen ikinci iş kazası ile ilgili yasal işlem başlatıldığını açıkladı.

Ders Almıyoruz

5 yılda iş kazalarında 35 kişi hayatını kaybetti.

En az 250 kişi yaralandı.
 


GEREKLİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE TEDBİRLER ALINMADI
İnşaatı devam eden üniversite hastanesinde geçtiğimiz aylarda bir kişinin yaşamını kaybettiği  iş kazası sonrasında inşaatı devam eden GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesi ile ilgili Üniversite Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada hastane inşaatının büyük titizlikle ve uluslararası standartlarda ilerlediğini dile getirdi. Bu açıklamanın hemen sonrasında meydana gelen kaza ise büyük üzüntü yarattı. Olayla ilgili Çalışma Dairesi yaptığı araştırmada inşaatta yüksekte çalışanların emniyet kemeri takması ve açık kenarlara korkuluk takılması konularında tedbir alınmadığını kaydetti.

FELEK, “GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADIĞI İÇİN YAŞANAN OLAY KAZA DEĞİL CİNAYETTİR”
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Başkan Vekili Hasan Felek, yaşanan iş kazası ile ilgili Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yaşanan bir olayı kaza olarak adlandırabilmek için öncelikle alınabilecek tüm önlemlerin alınmış olması buna rağmen beklenmedik bir olay yaşanması gerektiğini vurguladı. Özellikle inşaat sektöründe her ay ölümlü ya da ağır yaralanmalı bir iş cinayeti meydana geldiğini ifade eden Hasan Felek, son 5 yılda iş cinayetlerinde 35 kişinin hayatını kaybettiğini 250 kişininse yaralandığını açıkladı.


Girne Amerikan Üniversitesi Hastanesi inşaatında 2 ay içerisinde ikinci iş kazası meydana geldi. Şubat Ayında 27 yaşındaki Abdülhakim Bayraktar’ın inşaatın 3. Katından beton zemine düşerek hayatını kaybetmesinin ardından geçtiğimiz gün meydana gelen iş kazasında 44 yaşındaki kalıpçı İsmail Akay ağır yaralandı. Yaklaşık 4 metre yükseklikten beton zemine düşen İsmail Akay'ın hayati tehlikesi bulunuyor. İçişleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından yaşanan olay üzerine soruşturma başlatılırken hastane inşaatında alınması gereken tedbirlerin alınmadığı da ortaya çıktı.

akpinar_hastane-(2).jpgHAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR
Girne'de Baştaşlar İnşaat Şirketi tarafından yapımı devam eden Girne Amerikan Üniversitesi Hastanesi inşaatında geçtiğimiz gün 17.20 sıralarında beton kiriş üzerinde teleskop kalıp direklerini söken İsmail Akay, dengesini kaybederek yaklaşık 4 metre yükseklikten beton zemine düştü. Lefkoşa Devlet Hastanesine kaldırılan Akay, yoğun bakımda gözetim altında tutuluyor.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI
İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, Baştaşlar İnşaat Şirketi tarafından yapılan Girne Amerikan Üniversitesi’ne ait hastane inşaatında geçtiğimiz gün meydana gelen iş kazası ile ilgili yasal işlem başlatıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, yürürlükteki mevzuat uyarınca yüksekte çalışanların emniyet kemeri takmak zorunda olduğu vurgulandı. Çalışma Dairesi’nin, söz konusu inşaatta yüksekte çalışanların emniyet kemeri takması ve açık kenarlara korkuluk takılması konularında tedbir alınmadığını saptadığı kaydedilen açıklamada, işveren hakkında yasal işlem başlatıldığı ve konunun İçişleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından takip edildiği ifade edildi.

YETERLİ TEDBİR ALINMADI
GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, inşaatı devam eden GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesi ile ilgili geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada hastane inşaatının büyük titizlikle ve uluslararası standartlarda ilerlediğini dile getirmişti. Yaşanan iş kazaları sonrası GAÜ yönetimden her hangi bir açıklama yapılmazken, Çalışma Dairesi’nin yaptığı araştırmalar sonucunda ise inşaatta yüksekte çalışanların emniyet kemeri takması ve açık kenarlara korkuluk takılması konularında tedbir alınmadığı ortaya çıktı.

AKPINAR “HASTANE İNŞAATININ BÜYÜK TİTİZLİKLE VE ULUSLARARASI STANDARTLARDA İLERLİYOR” DEMİŞTİ. İŞTE O AÇIKLAMA:
GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi projesinin Girne için sağlık alanında ki en büyük yatırım olduğunu belirterek, hastane inşaatının 3. aşamasına geçildiğini müjdeledi. Akpınar açıklamasının devamında inşaat alanında ki incelemelerinin ardından 2. ve 3.etap ilerlemesi ile ilgili toplantı gerçekleştirdiklerini söyleyerek şunları belirtti, “Girne Sağlık şehri olacak. Sağlık Turizminin de destekleneceği dev yatırım için uluslararası medikal incelemeler inşaat alanında başlamıştır. KKTC’nin en donanımlı ve en modern hastanesi olarak inşaat edilen hastanemiz, Florance Nightingale Hastanesi ve Bilim Üniversitesi desteği ve işbirliğiyle tüm halkımızın geleceğine hazırlanıyor” dedi Akpınar açıklamasının devamında,  hastane inşaatının büyük titizlikle ve uluslararası standartlarda ilerlediğini belirterek, GAÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin tüm Kıbrıs halkı ve sağlık turizmi kapsamında KKTC’ye gelecekler için Şubat 2017 hizmete başlayacağını vurguladı.   
 
FELEK, “GEREKLİ TEDBİR ALINMADAN MEYDANA GELEN OLAY KAZA DEĞİL CİNAYETTİR”
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Genel Başkan Vekili Hasan Felek, yaşanan iş kazası ile ilgili Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yaşanan bir olayı kaza olarak adlandırabilmek için öncelikle alınabilecek tüm önlemlerin alınmış olması buna rağmen beklenmedik bir olay yaşanması gerektiğini vurguladı. Ülkemizde yaşanan iş kazalarına son vermek için, mevcut iş sağlığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği yasalarının eksiksiz olarak uygulanması gerektiğini belirten Felek, “patronların aşırı kar hırsı nedeni ile alınması gereken güvenlik tedbirlerini ekstra bir maliyet olarak görmeleri yaşanan iş kazalarının ana sebebidir” diyerek işverenleri eleştirdi.

“MEVCUT YASA UYGULANSA İŞ CİNAYETLERİ SON BULUR”
Özellikle inşaat sektöründe her ay ölümlü ya da ağır yaralanmalı bir iş cinayeti meydana geldiğini ifade eden Hasan Felek, son 5 yılda iş cinayetlerinde 35 kişinin hayatını kaybettiğini 250 kişininse yaralandığını açıkladı. Yasalarda var olan düzenlemelerin biran önce tam anlamı ile uygulanması ve ülkemizdeki inşaatların ve iş yerlerinin daha sıkı bir şekilde kontrol altında tutulması gerektiğini vurgulayan Felek, “bunlar yapılmadığı sürece sürekli olarak iş cinayetlerini kınayacağız fakat bir arpa boyu yol gidemeyeceğiz” dedi.  2004 yılında hayata geçen İş Sağlığı, İşçi sağlığı ve İş Güvenliği yasasının tam anlamı ile uygulanması halinde iş kazalarının yaşanmayacağını savunan Felek, yasa uygulansa bile denetleyici mekanizmanın da eksik olduğunu kaydetti. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler