• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Hoşkara: "Esas olan İmar Planlarıdır"

Hoşkara: "Girne Emirnamesi yeterli değil, ancak mevcuda göre olumlu bir adımdır"
Hoşkara: "Esas olan İmar Planlarıdır"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Yerel Yönetimler, Şehircilik ve Çevreden Sorumlu Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Hoşkara, 2010 yılında Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti döneminde hayata geçirilen, 2013 yılından beridir de Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Hükümetleri döneminde devam ettirilen Girne Emirnamesi'nin Girne'ye çevresel, ekonomik ve sosyal açıdan çok büyük zararlar verdiğini vurguladı.

Hoşkara, geçen 6 yıllık dönemde Girne'ye çok büyük zararlar verildiğini, bunun en büyük sorumlularının ise eski emirnameyi yürürlüğe koyan hükümet ile bugüne kadar görevde olan ancak emirnameyi değiştirmeyen bakanlar olduğunun altını çizdi.

Girne'de dün yürürlüğe giren ve kat sayısını ana caddelerde 10'dan 7'ye, ana caddeler dışında ise 5'e indiren Emirname değişikliğini 'zararın neresinden dönülürse kardır'  bakış açısı ile olumlu bulduklarını belirten Hoşkara, "Yaşama geçirilen Emirname yeterli olmamakla birlikte, mevcuda göre olumlu bir adımdır. Sn Bakan'ın gösterdiği siyasi iradeyi takdirle karşılarken, sürece destek veren, ilerlemesini sağlayan tüm paydaşları da selamlıyoruz" dedi. Hoşkara atılan adım olumlu olmakla beraber, İmar Planı hayat bulmadan, sürecin başarıyla tamamlanmış olamayacağını belirtti.

Çıkarılan emirnamenin bundan sonrası ile ilgili olumlu olmasına rağmen, emirnamenin, geçmiş dönemde planlama onay süreci başlamış olan projelerin yaşam bulmasını engellemediğini belirten Hoşkara, yaklaşık 100 projenin daha hayata geçirilebileceğini, yani yaklaşık 100 adet 10 katlı binanın daha Girne'de yükselebileceğini vurguladı. Yüze yakın projenin hakkını koruyor olmasının kamu vicdanını sızlatacak bir durum olduğunu belirten Hoşkara, buna mutlaka çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. Hoşkara, bu süreçte kimlerin eski uygulamadan faydalanacağının da kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini kaydetti.

Hayata geçirilen emirnamenin gerekçe bölümünde, bölgedeki yaşam kalitesinin düşmesine engel olmak, kentin silüetini, ölçeğini korumak gibi unsurlar yer aldığına dikkat çeken Hoşkara, 2010 yılında yaşama geçirilen emirname ile kentin yaşam kalitesinin düşürüldüğünün, silüetinin bozulduğunun da bir anlamda kabul edildiğini vurguladı.

"Esas olan İmar Planlarıdır"

Ercan Hoşkara, emirnamelerin İmar Planı hazırlanıncaya kadar bir geçiş dönemi niteliği taşıdığını, esas olanın İmar Planları'nın hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti. İmar Planı'nın 1 yıl içinde hazırlanacağının belirtildiğini aktaran Hoşkara, bu sürecin yakın takipçisi olacaklarını belirtti. Hoşkara, bu süreçte tüm paydaşların da toplumsal sorumluluk bilinci ile 1 yılı bulmadan İmar Planı'nın sonuçlanması için gerekli çabayı göstermeleri gerektiğini ifade etti.

Sınırlamanın 10 kattan, 7 ve 5 kata düşürüldüğünü, ancak bu durumun bile 3 kat olan eski uygulamanın üzerinde olduğunu belirten Hoşkara, yeni uygulamanın rant ekonomisini tatmin edecek sınırlar içinde olmasının, 1 yıl içinde tamamlanması düşünülen İmar Planı'nın başarıya ulaşmasını sıkıntıya sokabileceği uyarısında bulundu.

"Kamu yararına sonuçlar üretilmeli"

Olayın çevresel boyutunun yanısıra, bir de ekonomik boyutu olduğunu, bazı arazilerde yüksek yoğunluklu ve çok katlı yapılaşmaya olanak sağlarken, bazı arazilerde düşük  yoğunluklu ve az katlı uygulamanın olmasının arazi sahipliği açısından bazı kişilere ekonomik açıdan artı değer sağladığını belirten Hoşkara, bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması ve yüksek yoğunluk ile çok katlı uygulamaların ekonomik anlamda kamu yararına sonuçlar yaratması için İmar Yasası'nda düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

"İmar Uygulama Araçları..."

Gelinen aşamada Ülkesel Fizik Plan'da öngörüldüğü gibi, diğer yerleşim yerleri ile  ilgili İmar Planı sürecinin de hızla sonuca ulaştırılması gerektiğini belirten Hoşkara, İmar Planları'nın başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için de İmar Uygulama Araçları'nın İmar Yasası'nda değişiklik yaparak yer bulması gerektiğini kaydetti. Ercan Hoşkara, İmar Planları'nın yasal çerçevede amaçlarına ulaşabilmesi için kamu inisiyatifinin (yerel yönetimler-merkezi yönetim) gelişim projelerinde rol üstlenebilmesinin önünün açılmasının önemine de dikkat çekti.

"Kazananlar-kaybedenler"

"Ülkedeki en önemli sorunlardan biri de yap-boz süreçleri içinde kazananlar ve kaybedenlerin yaratılmış olmasıdır" diyen Hoşkara, emirnamelerin getirdiği sonuçlardan birinin de bu olduğunu, dolayısı ile dönemin fırsatını kullanıp eski hükümet tarafından rant dağıtılan kişilere yönelik sağlanan bu haksız kazancın, vergi uygulamaları ile mutlaka kamu yararına yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler