• BIST 9548.09
  • Altın 2501.187
  • Dolar 32.4892
  • Euro 34.547
  • Lefkoşa 21 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C

İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin yankıları sürüyor

Zirveye 10 ülkeden 100’e yakın iş insanı katıldı
İşbirliği ve Yatırım Zirvesi’nin yankıları sürüyor

Girne Amerikan Üniversitesi(GAÜ), Uluslararası Diplomatlar Birliği, Avrupa İşadamları Kulübü'nün ve KKTC Başbakanlığı’nın himayesinde ortaklaşa düzenlenen, Girne Amerikan Üniversitesi’ne bağlı Le Chateau Lambousa Hotel’de gerçekleşen "Barışa giden yolda Kıbrıs Uluslararası İşbirliği ve Yatırım Zirvesi"nin yankıları sürüyor.

Zirveye Almanya, Polonya, Fransa, Mısır, Çin, Katar, Kazakistan, Moldova, Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs'tan farklı sektörlerde yatırımcılar, iş insanları, akademisyenler, Kıbrıs'ı ve Kıbrıs'ın siyasi, sosyal, ekonomik isimleri’nın bulunduğu 10 farklı ülkeden 100’e yakın kişi katıldı.

Zirvenin açılış konuşmalarını, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, Avrupa İş Kulübü Başkanı Zbignew Roch, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadıoğlu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Ekonomi Sanayi Ticaret Bakanı Sunat Atun ve Başbakan Ömer Kalyoncu yaptı.

Konuşmacılar; Kıbrıs'taki yatırım alanları ve olası bir anlaşmadan sonra oluşacak imkânları değerlendirdi.

Akpınar, “Zirve yatırım geliştirme alanında büyük fırsat olacak”

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkam Serhat Akpınar, zirvenin özel sektör yatırımlarının önünü açacak sektör planları ve fırsatları değeriendirirken, sadece bölgesel anlamda Kuzey Kıbrıs için değil, adanın bütünündeki yatırım ve yaşam alanlarını geliştirme noktasında büyük bir fırsat olacağını belirtti. Akpınar, yıllardır ilk kez Kıbrıs sorununu çözme maksatlı siyasi istek ve gerekli hareket gücü sağlandığını, müzakerelerden olumlu haberler geldiğini, bunun yeni ve cesur bir Kıbrıs'ın, yeni bir düzeninin ümit verici ayak sesleri olduğunu kaydetti. Akpınar, ada kıyılarındaki doğalgaz rezervlerinin keşfiyle dünyanın ilgisinin de bölgeye odaklandığına işaret etti. Küresel ekonomi çarkında yarışacak bir ülke için yabana yatırımın anahtar rolü üsteleneceğini söyleyen Akpınar. yabancı yatırımcı fikrinin yıllarca ihmal edilmiş olduğunu, bu konudaki sessizliğe bahane olsak ekonomik ve siyasi izolasyonların gösterildiğini belirtti.

"Biz bugün bu zirve ile yıllarca süren bu sessizliğe bir son vermeyi amaçlıyoruz. Burada bir yatırım gerçekleştirmek mucize ya da imkansız bir şey değildir" diyen Akpınar. GAÜ'nün yapağı yatırımları önek olarak göstererek bu başan hikayesinin adaya yatırımlar noktasında cesaret ve teşvik verecek bir ışık olacağını söyledi.

Bozçelik; Çeşitli oranlarda yatırım olanakları bulunuyor

Uluslararası Diplomatlar Birliği Türkiye Başkanı Ferhat Bozçelik, birlik olarak Kıbrıs ile yakından ilgilendiklerini, izolasyonların kabul edilemez olduğunu, bunu uluslararası platformlarda da dile getirdiklerini belirtti. Bozçelik, Doğu Akdeniz enerji havzasında yeni bir döneme girildiğini söyleyerek, adanın bu enerji koridoru içinde yer alması sebebiyle daha da önem kazandığını belirtti. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı büyümenin sağlanmasının önemli olduğunu söyleyen Bozçelik, enerji, sulama, bankacılık, eğitim, yeni nesil turizm, yenilenebilir enerji gibi pek çok alanda yatırım olanakları bulunduğunu kaydetti. Bozçelik, zirvede bu konuların detaylı bir şekilde tartışılacağını vurguladı.

Bozçelik, zirve sonunda ortaya çıkacak raporun Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk'a sunulacağını belirtti.

Roch: Zirvede tüm faktörler bir araya getirilecek

Avrupa Iş Adamları Kulübü Başkanı Zbignew Roch, zirvede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, dünyada yaşanan terörizm, mülteci sorunu gibi sıkıntıların yaşamı olumsuz kıldığım belirtti. Roch, Kıbrıs'ta çok çeşitli medeniyetlerin hakim olduğunu, savaşlar yaşandığını ama Kıbrıslıların her şeye rağmen kimlik ve geleneklerini koruduğunu, korumak için mücadeleler verdiğini ifade etti. Kıbrıs sorununa çözüm arandığı bu süreçte toplum liderlerinin halklarından destek görmesi ve çözüme katkı yapması gerektiğini söyleyen Roch, çözüm sonrasında uluslararası destek, sermaye, yatırım ve iyi projelere ihtiyaç duyulacağını dile getirdi. Zirvede bu konuların değerlendirileceğini belirten Roch, teknoloji ve çevre konularında ortak duruş sergilemenin önemli olacağını, zirvede tüm faktörlerin biraraya getirileceğini ve ortak duruş sergileneceğini söyledi.

Vehbi: Tarihi bir zirveye imza atıyoruz

GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, ''Kıbrıs'ta tarihi bir olaya şahitlik ediyoruz. Tarihi bir zirveye imza atıyoruz" dedi. Yeni projeler, yatırım işbirliklerinin Kıbrıs'ı yeni ufuklara açacağına inandığını dile getiren Vehbi, adanın ilerleyen günlerde daha da hareketleneceğini belirtti. KKTC'de yüksek eğitim sektöründe yaşanan gelişmelere değinen Vehbi, 13 üniversitede yaklaşık 85 bin öğrencinin eğitim aldığını, nüfus göz önünde bulundurulduğunda bunun önemli bir rakam olduğunu kaydetti. Zirvenin eğitim alanında da yeni yatırım ve işbirliklerine vesile olacağına inandıklarını dile getiren Vehbi, GAÜ ve KAÜ olarak yatırım ve işbirliklerine hazır olduklarını belirtti. Zirvenin hedefinin, yerel yatırımcılarla uluslararası yatırımcıların ortak projelere imza atması olduğunu vurgulayan Vehbi, eğitim, doğalgaz, AB hibeleri, su, tarım, ulaşım, sağlık ve bankacılık gibi çeşitli alanlarda yatırım olanakları bulunduğunu kaydetti.

Kadooğlu: Gelinen aşamadan heyecan duyuyoruz

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadooğlu, konuşmasına konfederasyonla ilgili bilgi vererek başladı. Kıbrıs denildiğinde akla çözüm, barış, istikrar gelen günlerden geçildiğini söyleyen Kadooğlu, müzakerelerde gelinen aşamadan heyecan duyduklarını belirtti. Kıbrıs'ta çözümün AB içindeki gücünü artıracağını söyleyen Kadooğlu, zor başlıklar bulunduğunu ancak kararlılık ve yapıcı adımlar atılmasının çözüme yönelik inançların pekiştirildiğini kaydetti. Çözümün ekonomik, siyasi, sosyal yeni sonuçlar yaratacağını söyleyen Kadooğlu, çözümün AB'ye de olumlu etkiler yapacağına inandıklarını belirtti.

Kıbrıs'ta çözümü desteklerini söyleyen Kadooğlu, Kıbrıs Ortak İlişki Projesi isimli bir girişim başlattıklarını ve çalışmaya devam ettiklerin ifade etti.

Özgür: Ekonomik Kalkınmayı sağlamalıyız

Maliye Bakanı Birikim Özgür, bugün gelinen noktada Kıbns Türk halkının tüm dünyada barış yanlısı, çözüm isteyen, müzakerelerde istekli, aktif katılan taraf olarak anıldığını, bundan gurur duyduklarını belirtti. Sadece barışı savunmanın yeterli olmadığını, ekonomik kalkınmayı sağlamak gerektiğini dile getiren Özgür, bu düşünceyi benimsediklerini belirtti.

Özgür. "Bugün siyasilere düşen sorumluluk, barış ortamına güçlü katkı için yapısal dönüşümü sağlamaktır" dedi. Özgür, yerel yönetimleri güçlendirmek, tarımda reformlar gerçekleştirmek, su alanında yeni sistem kurmak, enerji alanında yeni düzene geçmek için üzerlerine, sorumluluklar düştüğünü belirtti.

Atun: Hedef; büyüme performansını yükseltmek

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun, zirvenin yatırım işbirliği ve çeşitli alanlarda önemli olduğunu, doğru vizyonla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Hükümetin üç yıllık programı hazırlama sürecinde olduğunu, rekabetçi, yenilikçi bir zihniyetle ilerlediklerini söyleyen Atun, büyüme performansını yükseltmenin en önemli hedefleri olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Ülkenin yeni kalkınma hamlesine ihtiyaç duyduğunu belirten Atun, iç yatırımların nitelik kazanması, mal ve hizmet ihracatının artırılması hedefinde olduklarım ifade etti. Atun, yüzde 5'in üzerinde ekonomik büyüme hedefi benimsediklerini, bu hedefin gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi. Kalıcı bir anlaşma istediklerini belirten Atun, çözüme varılmasıyla, saklı kalan potansiyellerin ortaya çıkacağını kaydetti. Adanın, dünyanın en verimli güneş enerjisi kaynaklarından birisinin üzerinde bulunduğunu dile getiren Atun, bu potansiyelin Kuzeyde de, güneyde de tam olarak değerlendirilemediğini belirtti.

Yeşil Hat Tüzüğü'nün murat edilenin gerisine düştüğünü söyleyen Atun, bu konuda yenilik ve dinamizm olmadığını, ticaret, mal ve hizmetler üzerindeki sınırların kaldırılması gerektiğini kaydetti.

IMG_7653

IMG_6978 (Large) IMG_7734 (Large)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler