• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • Lefkoşa 22 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Kabus geri döndü

Ülkemizde her yaz mevsiminin kabusu olan JetSki kabusu bu yılda plajlarda yeniden sahneye çıktı. Yıllardır süregelen sorunu ve kuralları ne takan var ne denetleyen.
Kabus geri döndü

DENİZDE TEHLİKE: Dört bir tarafı denizle çevrili olan ülkemizde jet-ski kullanımı giderek artıyor. Bu su araçlarını kiralayanlar ise denizde yüzenler için büyük tehlike arz ediyor. Ülkemiz sahillerinde son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan jet-skilerle ilgili herhangi bir denetim olmadığı görülüyor.

KAYIT VAR KONTROL YOK: Sahiller ve plajlarda jet skilerin kontrollü kullanımından sorumlu ve jet skilerin kaydını yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi ise, jet ski kullanımına ilişkin kuralları yılda bir kez yaz sezonu başında bir günlük gazetede yayınlamakla yetiniyor. Limanlar Dairesi tarafından izin verilen ve kaydı yapılan jet skilerin kullanımı ise Allah’a emanet.

JetskiRana SARRO

Dört bir tarafı denizle çevrili olan ülkemizde jet-ski kullanımı giderek artıyor. Bu su araçlarını kiralayanlar ise hem denizde yüzenler, hem de kendi hayatları için büyük tehlike arz ediyor.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte özellikle hafta sonları binlerce insanın uğrak yeri olan plajlarda, jet skiler denetimsiz olarak kullanılıyor.

Ülkemiz sahillerinde son yıllarda kullanımı giderek yaygınlaşan jet-skilerle ilgili herhangi bir denetim olmadığı görülüyor.

“JET SKİ KULLANIMI SAKINCALIDIR”

Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün duyurusuna göre, 18 yaşından küçüklerin; denizin çok dalgalı olduğu durumlarda; rüzgâr hızının 16 deniz milinin üzerinde olduğu durumlarda; güneşin doğuşundan önce ve güneşin batışından sonra olan saatlerde jet ski kullanımı sakıncalıdır.

“SAKINCALI KULLANIMLAR DENETLENMİYOR”

Limanlar Dairesi Müdürlüğü tarafından yapılan yüzlerce jet ski kaydının ardından, bu deniz araçlarının kimler tarafından, ne şekilde kullanıldığı ise denetlenmiyor. Bu oyuncakları kontrolsüz şekilde kullananlar, denizde yüzenlerin ise canlarını tehlikeye atabiliyor. Denetimsizlik nedeniyle, kullanmayı bilmeyenler; 18 yaşından küçükler dâhil, alkollü kişiler dahi bu jet skileri kullanabiliyor. Jet Skiler yüzücüler için tehlike arz ederken, kayalıklara çarpıp yaralanan veya yaşamını kaybeden sürücülerin de olduğu biliniyor.

LİMANLAR DAİRESİ YALNIZ BİR EMİRNAME YAYINLIYOR

Sahiller ve plajlarda jet skilerin kontrollü kullanımından sorumlu ve jet skilerin kaydını yapan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi ise, jet ski kullanımına ilişkin kuralları yılda bir kez yaz sezonu başında bir günlük gazetede emirname şeklinde yayınlamakla yetiniyor. Limanlar Dairesi tarafından izin verilen ve kaydı yapılan jet skilerin kullanımı ise Allah’a emanet.

SERDAR CANALTAYCANALTAY: “İNSANLARIN KULLANIMINA SUNUYORUZ, SONRA…”

Detay Gazetesi’nin soru yönelttiği Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, “Limanlar Dairesi Müdürü kayıtlarını yapar. Plajlardaki jet skilerin denetiminden Kaymakamlık veya Belediyeler sorumludur. Jet skilerin kaydını kuytunu biz yapıyoruz ve insanların kullanımına sunuyoruz, ayrıca kullanımıyla ilgili her sene böyle dönemlerde de bu genelgeyi yayınlıyoruz. Allah korusun bir kaza olmasın diye, kuralları hatırlatıyoruz. ‘Plajların Kullanım ve Denetim Yasası’ uyarınca, belediye olan yerler belediye, belediye olmayan yerler de Kaymakamlık tarafından denetlenir. Yani plajlardan bahsediyorum” dedi.

KAYDINI YAPANLAR DENETİMİNİ YAPMIYOR

Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, “Plajlardaki jet skilerin denetiminden Kaymakamlık veya Belediyeler sorumludur” derken,  Merkez Kaymakamlığı da, “Jet skilerin kullanımından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi sorumludur” diyor.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: “LİMANLAR DAİRESİ’NİN YETKİSİNDEDİR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından da, jet ski kullanımını denetleme görev ve yetkisinin Limanlar Dairesi’nde olduğunun bilgisi verildi.

“SORUMLUSU LİMANLAR DAİRESİ”

Merkez Kaymakamlığı da, ‘jet skilerin kullanımından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi’nin sorumlu olduğunu belirtti.

İŞTE ÜLKEMİZDEKİ JET-SKİ GERÇEĞİ:

– Rüzgâr hızı 16 deniz mili olduğunda kullanılamaz ama kullanılıp kullanılmadığını denetleyen yok.

– 18 yaşından küçüklerin kullanmaması gerekiyor ama kimlik sorulmuyor.

– Muayene edilmesi gibi bir yasal zorunluluk yok.

– Plaka numarası bulunmadığından dolayı, tehlike yaratan jet-skiler ve sürücüleri saptanamıyor.

– Sahilden en az 100 metre içeride kullanılması gerekirken, jet skiler plajda yüzenlerin arasında dolaşıyor.

– Şamandıralarla belirlenen dar bir yolla sahilden açılması gereken jet-skilerle ilgili bu uygulamaya uyan neredeyse yok gibi.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler