• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Meclis Genel Kurulu toplandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.40’da Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.Toplantı gündeminde güncel konuşmalar bulunuyor.
Meclis Genel Kurulu toplandı

SİBER BAĞDAT ZİYARETİYLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ

İlk olarak, 23-26 Ocak tarihlerinde Irak’ın başkenti Bağdat’taki İslam İşbirliği Parlamentolar Arası Birlik Konferansı’na katılan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, toplantıyla ilgili bilgi verdi.

Toplantıları kaçırmamaya özel önem verdiklerini söyleyen Siber, Meclis Başkanı olarak katıldığı toplantılarda kürsü konuşması yaptığını, çeşitli temaslarda bulunduğunu belirtti. Siber, Bağdat’ın durumunu görünce barış, sağlık, özgürlük ve güven duygusunun önemini bir kez daha anladığını ifade etti.

OMBUDSMAN RAPORU… TDP DP-UG’Yİ, SORUŞTURMA AÇILABİLMESİ İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETMEYE ÇAĞIRDI

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı, ombudsman raporu konusunda konuşma yaptı. Raporun, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde bulunduğunu ancak Ulaştırma Bakanı ile ilgili soruşturma açılması gerektiğini, bunun için de 9 milletvekiline ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çakıcı, DP-UG milletvekillerine soruşturma açabilmeleri için birlikte hareket etme çağrısı yaptı.

Çakıcı, KIB-TEK’te yaşananlara da değinerek, Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in bazı sözlerini eleştirdi. Akim’in sayaç ihalesi ile ilgili olarak “gümrük vergi alamazsa almasın bana ne” dediğini iddia eden Çakıcı, “KIB-TEK’i babasının çiftliği olarak mı görüyor? İhaleyi alanlarla verenler arasında ticari bir ilişki mi var?” diye sordu. Çakıcı, devlet zarardaysa, ihalenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

TAÇOY, İÇ TÜZÜĞE UYULMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

DP-UG milletvekili Hasan Taçoy, iç tüzükle ilgili bir maddeyi okuyarak, tüzüğe göre ombudsman raporlarının komitede değerlendirildiğini belirtti. Raporun şeklini ve alınacak kararın şeklini gördükten sonra tavır belirleyeceklerini söyleyen Taçoy, iç tüzüğe uyulması gerektiğini ifade etti.

Taçoy, kürsü dokunulmazlığı hariç, milletvekillerinin sorgulanabilmeleri için dokunulmazlıklarının kaldırılması gerektiğini söyledi.

Taçoy, KIB-TEK konusunda da 1995 yıllında Sayıştay’ın kurumda inceleme yaptığını, üç kişinin cezaevine gittiğini, Sayıştay’ın kuruma girememesinin söz konusu olmadığını belirtti.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, muhalefetin görevinin hükümeti denetlemek olduğunu, Meclis komitesinin çalışmalarını sürdürebileceğini ancak Bakan ile ilgili soruşturmanın da açılması gerektiğini savundu. Angolemli, muhalefete, Bakan ile ilgili soruşturma önergesi verilmesi çağrısını yineledi. Angolemli, “Orta yerde bir vurgun var, bunu ortaya çıkarmalıyız, bunun da yolu soruşturma açılmasıdır” dedi.

UBP milletvekili Nazım Çavuşoğlu, hiçbir şeyin toplumdan gizlenmeyeceğini, bu prensibin benimsendiğini, bu konuda bir sıkıntı varsa, Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde, hükümetin kendi denetimlerinde, başka yapılacak araştırmalarda ortaya çıkacağını söyledi.

Bu konunun yargısız infaz şekline dönüştürülmemesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, gerekli araştırmanın yapılacağını, temkinli olunması gerektiğini kaydetti.

KALYONCU: “RAPOR KOMİTEDE GÖRÜŞÜLECEK. KONUNUN ARAŞTIRILMASINDAN YANAYIZ”

Başbakan Ömer Kalyoncu, konunun Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nde görüşüleceğini, konunun araştırılmasından yana olduklarını belirtti. Led ihalesi ve sayaç ihalesi konusunda araştırmalar sonucunun beklenmesi gerektiğini, her iki ihalenin de Maliye ve Başbakanlık Denetleme Kurulu tarafından araştırılmakta olduğunu söyleyen Kalyoncu, KIB-TEK’in ihaleye çıkma yetkisi olduğunu, en düşük teklif verene verildiğini belirtti.

Kalyoncu, bu konunun üzerine gidilmekte olduğunu ifade etti.

DP-UG milletvekili Hakan Dinçyürek de söz alarak, hükümetin reform hükümeti olduğunu ancak bugün yasama yapılması gerekirken güncel konuşma yapıldığını söyleyerek, eleştiride bulundu. Dinçyürek, Türkiye ile ekonomik protokolün de henüz imzalanmadığını söyleyerek, “Hükümet 6 ayda dişe dokunur bir yasa yapmamıştır” dedi.

Daha sonra güncel konuşmalara geçildi. UBP Lefkoşa milletvekili Zorlu Töre “Kıbrıs Meselesinde Toprak, Nüfusun ve Garantilerin Durumu” ile ilgili, UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar da “Siyasi ve Ekonomik Son Gelişmeler” konularında güncel konuşma yapacak.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler