• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

“Yaş konusu iyi düşünülmeli”

Kuşkor av ve avla ilgili yaban hayatı düzenleme (Değişiklik) yasa tasarısı hakkındaki görüşünü yazılı bildiriyle açıkladı
“Yaş konusu iyi düşünülmeli”

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (Kuşkor) ‘Av ve Avla İlgili Yaban Hayatı Düzenleme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’ hakkındaki görüşlerini yazılı bildiriyle açıkladı.

Derneğin bu konudaki görüşlerini daha önce bildirmesine rağmen konunun ikinci kez gündeme geldiği dile getirilen açıklamada, “Bu konular ile ilgili ilk baştan görüşlerimizi bildirmemize rağmen ikinci bir taslak ile doğamızın kaldıramayacağı hatalara imza atılması için taslak yasa hazırlanmıştır” denildi.

YEŞİLBAŞ ÖRDEK AVI…

Yeşilbaş ördeğin ülke sulak alanlarında bulunan bir tür olduğu dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Sulak alanlarda av yasağı olduğu ve sadece sulak alanlar arasında kalan dere yatakları gibi sulak alan kapsamında olmayan su birikintileri ve bunlar arsında uçuşu sırasında avlanabileceği ifade edilmektedir. Yeşilbaş ördeğin ava açılması durumunda sulak alanlarda göletlerde gerçekleştirilen ve hala hazırda önüne geçilemeyen yasa dışı av baskısı artacaktır. Daha da kötüsü, söylendiği gibi uçuş halinde vurulması planlanan bu türü diğer türlerden ayırt etmekte zorluklar yaşanacak ve pek çok farklı ördek türünün bu avın kurbanı olacağı kaçınılmazdır. Özellikle dişilerinin benzerlik göstermesi ve tek bir ördek türünü avcının ayırt etmesi imkansızdır. Kuş gözlem turizmi gibi eko turizm potansiyelinin artırılmak istendiği ülkemizde bu yasa değişikliği ülke turizm politikalarına da aykırıdır.”

“ÜVEYİK AV LİSTESİNDEN ÇIKARILMALIDIR”

Üveyik avında 40 olan kotanın 10’a düşürüldüğünün kendilerine bildirildiği kaydedilen açıklamada, üveyiğin dünya çapında tehlike altında olduğu ve sayısı son 30 yılda yüzde 80 azaldığı belirtildi.

Av süresince her avcının bu kuştan 10 tane vurma izni olması bir kısıtlama niteliği taşımadığı dile getirilen açıklamada üveyiğin av listesinden çıkarılması gerektiği belirtildi.

Cikla avında kota uygulamasına da değinilen açıklamada “En fazla 80 olarak belirlendiği söylenen bu kota pek çok avcının vurabildiği kuş sayısının zaten çok üzerindedir. Bu sayı kota niteliği taşıyamayacak derecede yüksektir. Bu kotanın çok daha düşük olması gereklidir. Türkiye gibi bir ülkede bile bu kota 6, Güney Kıbrıs’ta ise 25’tir. Bizim ülkemizde belirlemen kota komik kalmaktadır” denildi.

Açıklamada kuşların, dağılımları ve sayıları konusunda hangi verilere dayanılarak kota ve av türlerinin belirlendiğinin halka açıklanması istendi.

TASLAKTA OLMASI GEREKENLER

Açıklamada, KUŞKOR’un taslakta olması gerektiğini düşündüğü konulara da yer verildi.

“Özel Çevre Koruma Bölgelerinin ava yasak bölge olarak ilan edilmesi hem koruma anlayışının gereği gibi uygulanmasına hem de bu bölgelerde av türlerinin stok popülasyonlarının yaban hayata yayılmasına yardımcı olacaktır” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Üstelik eko turizm öğesi olarak ÖÇKB’lerin ülkenin kalkınmasını destekleyecektir. Sonuç olarak, yaban hayat sadece avcıların faydası için olmamalıdır. Çevre, doğa suçu işleyen kişilerin av ruhsatı süresiz iptal edilmelidir. Bu net ve kâti bir ceza olarak yasada yer almalıdır”

“ANINDA CEZA”

Polisin, av koruyucu, doğa koruyucu, belediye gibi örgütlerin av günlerinde işlenen av/doğa suçlarına "anında yerinde" ceza kesebileceği bir sistem geliştirilmesi gerektiği dile getirilen açıklama, şöyle devam etti:

“Kuş sayılarının yıllık sayımı avcılık federasyonundan bağımsız kurumlarca yapılmalıdır. Bağımsız kurumlar tarafından yapılmayan sayımlar çıkar çatışması yaşanmasına sebep olacaktır. Avcılık federasyonunun ya da ona bağlı çalışmalar yürüten herhangi bir dernek ya da kuruluşun kendi bünyesinde sayım yapması veriye olan doğruluğu ve güvenirliliği tartışılır hale getirecektir. Buna ek olarak, göçmen kuş sayımları yıldan yıla yapılsa dahi kota belirlenmesi göçmen oldukları göz önünde bulundurularak düşük tutulmalıdır.

Federasyon, tesisinde üreteceği av hayvanlarını restoran, otel gibi yerlerde satabileceğine dair bir öneri mevcuttur. Bu durum yasa dışı avın artmasına zemin hazırlayacaktır. Av hayvanları federasyonun maddi kazancı için gerekli ise, daha iyisi özel avlakların kurulmasıdır. Böylece yaban hayat üzerindeki baskı azaltılabilir.

Avcılık federasyonu avın sürekliliğini korumak istiyorsa; Tek avcının yanında ava götüreceği köpek sayısı 2 den fazla olmaması, sürek/gurup avının kontrolü ve yasak olmasının devamı, av köpeği gezdiren kişilerin elinde topuz veya benzeri cisimlerin (kuş veya tavşana zarar verebilecek cisim) olmaması ve kontrolü konularında özen göstermesi gerektiği dernek üyelerimizin ortak izlenimidir.

Tilki doğamızda yüzlerce yıldır vardır, sayıları günümüzde belli olmamakla birlikte, ‘bazı cevreler’ tarafından av hayvanlarını yediği ve mandıralara saldırdığı gerekçesi ile zehirlendikleri bilinmektedir. Ayrıca insan yaşam alanlarının bu gibi hayvanların doğal yaşam alanlarını işkal etmesi, araçların çarpması gibi nedenlerle özellikle tecrübesiz yavrularının birçoğu yol kenarında can vermektedir. Sadece avcıların sayılarının arttığı görüşü çerçevesi ile bir canlının av hayvanı listesine alınması çıkar çatışmasıdır. Bu konuda federasyondan bağımsız kurum veya kuruluşlar tarafından detaylı çalışmalar yapılmadan yorum yapmak çok kötü sonuçlara yol açabilir”

“YAŞ KONUSU İYİ DÜŞÜNÜLMELİ”

Öğrenci avcı yaşının 16 olmasının planlandığı dile getirilen açıklamada “Sivil alanda silah ile sorumluluk konularını göz önünde tutarak emniyet acısından yaş konusu iyi düşünülmesi gerektiği kanısındayız” denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Ayrıca ülkede artmakta olan suç oranı göz önünde bulundurularak bu konunun yeniden ve özellikle bu konuda ehli paydaşlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ülke insanımız doğamızın korunması konusunda bezmiştir, sebeplerin bir tanesi de bazı siyasetçilerin oy kazanma amaçlı avcılara verdiği tavizdir. Bu olay günümüzde göz önündedir artık ve tepki almaktadır.

Av doğayı birebir etkilediği ve yok etme girişimi içerdiği için alınacak kararlar ve tüzük değişiklikleri tüm paydaşlara sorulup yapılması daha doğru olacaktır.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler