• BIST 13572.74
  • Altın 6698.57
  • Dolar 47.7456
  • Euro 55.1132
  • Lefkoşa 33 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 30 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 27 °C

Avrupa'da ölümcül mantar salgını paniği: 'Hazır değiliz'

Değişen iklim, Aspergillus gibi mantarların yayılması için mükemmel bir ortam sağlıyor.
Avrupa'da ölümcül mantar salgını paniği: 'Hazır değiliz'

Küresel sıcaklıklar artmaya devam ederken, bilim insanları giderek büyüyen bir tehdit nedeniyle alarm veriyor: Ölümcül Aspergillus mantarlarının hızla yayılması.

İklim krizi daha sıcak ve nemli koşullara yol açarken, bir zamanlar tropikal bölgelerle sınırlı olan bazı mantar hastalıkları Avrupa genelindeki ılıman bölgelere doğru yol alıyor ve insanlarla yaban hayatı için önemli sağlık riskleri oluşturuyor.

Aspergillus cinsi altında 200 mantar türü yer alsa da bunlardan bazıları patojen, yani hastalık yapıcı sayılıyor. Aspergillus fumigatus, Aspergillus clavatus ve Aspergillus flavus gibi türler insanlarda ve hayvanlarda ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

En tehlikeli olanlar arasında ise vücut sıcaklığında gelişebilen ve dolayısıyla özellikle ölümcül hale gelebilen Aspergillus fumigatus yer alıyor.

Bu mantarın Aspergillus flavus gibi türleri de tahıl ürünlerinde hastalık yaparak, aflatoksin dahil çeşitli mikotoksinler üretiyor. Bu kimyasal karaciğer hasarına ve kansere neden olabiliyor.

Bu tür daha önce birkaç ülkede salgına neden olmuş ve üstelik mantar öldürücülere karşı direnç kazanarak kontrol altına alınmayı zorlaştırmıştı.

Research Square dergisinde yayınlanan son araştırmaya göre, değişen iklim, Aspergillus gibi mantarların yayılması için mükemmel bir ortam sağlıyor.

İklim değişikliğinin 2100'e kadar bu mantarların menzilini yüzde 77 oranında genişletmesi bekleniyor. Miami Herald'ın aktardığına göre mantarlar Kuzey Avrupa, Asya ve Amerika'da enfeksiyona maruz kalan insan sayısını daha da artırabilir.

Exeter Üniversitesi Profesörü ve İngiliz Mikoloji Derneği Başkanı Elaine Bignell, Newsweek'e yaptığı açıklamada, "Ölümcül mantar patojenlerinin büyük çoğunluğu gibi, Aspergillus türleri de doğal ortamda yaşar ve biz onlara her gün maruz kalırız. Ancak Aspergillus fumigatus, çoğunlukla havadaki mantar sporlarının solunması sonucu akciğeri enfekte eden, insan hastalıklarının en yaygın nedenidir," dedi.

"A. fumigatus, yaşamı tehdit eden akciğer hastalığına neden olmasının yanı sıra, mantar sporlarına duyarlı astımlı hastalarda da yüksek oranda zayıflatıcı akciğer hastalığına neden olur."

Bignell, "Bu hastalıklarla mücadele için elimizde çok az antifungal ilaç varken, yeni mantar tehditleriyle mücadeleye hazır değiliz," diye de ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
  • LAÜ’de “Tek Kampüs, Farklı Gelecekler: Mesleğini Giy”  etkinliği gerçekleştirildi
  • Yangın söndürme helikopteri teslim edildi
  • Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi, 8. yaşını kutladı
  • Üstel: Türkiye ile Tarihi Bir Adım Daha Atıyoruz
1/20