• BIST 13925.15
  • Altın 6943.86
  • Dolar 48.312
  • Euro 56.3511
  • Lefkoşa 37 °C
  • Mağusa 35 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 35 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 31 °C

Hanehalkı Bütçe Anketi başlıyor… Tüketici Fiyat Endeksi Sepeti güncellenecek

İstatistik Kurumu Başkanı Sövüda Besimler, Hanehalkı Bütçe Anketi için adres listeleme çalışmasının tamamlandığını, alan uygulamasının 1 Mayıs’ta başlayacağını duyurdu.
Hanehalkı Bütçe Anketi başlıyor… Tüketici Fiyat Endeksi Sepeti güncellenecek

Bu çalışma ile elde edilecek verilerin, doğrudan enflasyon (hayat pahalılığı) hesaplamalarının temelini oluşturacağına dikkat çeken Besimler, “Bu nedenle, hanehalklarının vereceği doğru ve eksiksiz bilgiler, ülkemizde hayat pahalılığının doğru ölçülmesine ve ekonomik göstergelerin sağlıklı oluşturulmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Besimler yaptığı yazılı açıklamada, İstatistik Kurumu’nun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde resmi istatistiklerin üreticisi ve koordinatörü olduğunu ifade ederek, 32/2019 sayılı yasa kapsamında veri derlendiği ve üretilen istatistiklerin güncel olarak kamuoyunun hizmetine sunulduğunu belirtti. Besimler, derlenen tüm bilgilerin, aynı yasanın 22’nci maddesi uyarınca tamamen gizlilik ilkesi çerçevesinde korunarak, yalnızca istatistiksel amaçlarla kullanıldığını kaydetti.

-“Hanehalkı Bütçe Anketi en önemli araştırmalardan biri”

Besimler, kurumun temel faaliyetlerinden biri olan Hanehalkı Bütçe Anketi’nin, hanelerin sosyo-ekonomik yapısı, yaşam düzeyi ve tüketim kalıplarına ilişkin kapsamlı veri sağlayan; aynı zamanda uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların etkinliğinin değerlendirilmesine imkân tanıyan en önemli araştırmalardan biri olduğunun altını çizdi.

Bu kapsamda yürütülen çalışma sonucunda, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamalarında kullanılacak mal ve hizmet sepetinin güncelleneceğini, hanelerin harcama alışkanlıkları ve tüketim yapısındaki değişimlerin izleneceğini, asgari ücret tespit çalışmalarına veri sağlanacağını ifade eden Besimler, ayrıca yoksulluk sınırı ve sosyo-ekonomik göstergelerin belirlenmesine katkı sunulacağını kaydetti.

-“Alan uygulaması, 1 Mayıs 2026-30 Nisan 2027 tarihleri arasında yürütülecek”

Anket çerçevesinin oluşturulması amacıyla 1 Aralık 2025-31 Mart 2026 tarihleri arasında adres listeleme çalışmasının tamamlandığını belirten Besimler, alan uygulamasının, 1 Mayıs 2026-30 Nisan 2027 tarihleri arasında, dört mevsimi kapsayacak şekilde yürütüleceğini ifade etti.

Saha çalışmalarının, hafta boyunca düzenli olarak sürdürüleceğini, görevli anketörlerin, resmi kimlik belgesi ve QR kodlu yaka kartları ile sahada görev yapacağını kaydeden Besimler, vatandaşların, QR kod aracılığıyla görevli personelin kimliğini doğrulayabileceğine dikkat çekti.

-“Bu çalışma ile elde edilecek veriler, doğrudan enflasyon hesaplamalarının temelini oluşturacak”

Bu çalışma ile elde edilecek verilerin, doğrudan enflasyon (hayat pahalılığı) hesaplamalarının temelini oluşturacağını vurgulayan Besimler, “Bu nedenle, hanehalklarının vereceği doğru ve eksiksiz bilgiler, ülkemizde hayat pahalılığının doğru ölçülmesine ve ekonomik göstergelerin sağlıklı oluşturulmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

-“Kapınızı çalan görevli, yalnızca bir anketör değil; aynı zamanda sizin yaşam koşullarınızı doğru yansıtacak verinin temsilcisidir”

“Kapınızı çalan görevli, yalnızca bir anketör değil; aynı zamanda sizin yaşam koşullarınızı doğru yansıtacak verinin temsilcisidir” vurgusu yapan Besimler, vatandaşlara anket sürecine gösterecekleri destek ve katkılar için teşekkür etti.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20