• BIST 13509.76
  • Altın 6820.44
  • Dolar 48.664
  • Euro 55.978
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 27 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 27 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C

Koronavirüs aşısı üzerinde çalışan Çinli firma: Yüzde 99 işe yarayacak

Pekin merkezli biyoteknoloji şirketi, 100 milyon doz aşı temin edebilmek için yeni bir tesis inşa etmeye başladı
Koronavirüs aşısı üzerinde çalışan Çinli firma: Yüzde 99 işe yarayacak

Kovid-19 aşısı üzerinde çalışan Çinli bilim insanları, aşının etkili olacağından yüzde 99 emin olduklarını söyledi. Sky News’a konuşan Pekin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac kısa süre önce koronavirüs aşısının binden fazla gönüllünün katılımıyla ikinci aşama deneylere geçtiğini duyurmuştu.

Şirketin ayrıca aşı üretim sürecinin son aşaması olan üçüncü aşama deneylerini Birleşik Krallık’ta gerçekleştirmek için ön görüşmeler yaptığı aktarıldı.

Sinovac’ta çalışan araştırmacılardan Luo Baishan, aşının başarılı olacağını düşündüğünü söyledi.

Aşının başarılı olacağından yüzde 99 eminim.

Sinovac geçen ay elde ettikleri sonuçları Science isimli bilimsel yayında yayımlamıştı. CoronaVac isimli aşının maymunları koronavirüs enfeksiyonundan koruduğu belirtilmişti.

Öte yandan şirketin karşılaştığı en büyük zorluğun şu an Çin’deki düşük Kovid-19 vaka sayısı olduğu ifade edildi. Salgın koşullarının aşının test edilmesini zorlaştırdığı belirtildi. Şirketin bu nedenle üçüncü aşama deneyleri gerçekleştirmek için başka bir bölge aradığı aktarıldı.

Şirketin yatırımcı ilişkileri konusunda üst düzey yetkilisi Helen Yang, “Birçok Avrupalı ülkeyle görüşüyoruz ve Birleşik Krallık ile de görüştük. Görüşmelerin henüz başlangıç aşamasındayız” dedi.

Şirketin araştırmalarını sürdürürken, üretim konusunda da önemli adımlar attığı aktarıldı. Sinovac'ın Pekin’in kuzeydoğusundaki genel merkezinde turuncu ve beyaz paketlerin şu an hazır olduğu ifade edildi.

Çalışmaların eş zamanlı biçimde yürütülmesinin aşının seri üretimine hızla geçilmesi amacıyla gerçekleştirildiği aktarıldı. Bu sayede deneyler başarılı olursa ve aşı gerekli izinleri alırsa hızla üretime geçilebilecek.

Şirketin halihazırda 100 milyon doz aşı temin edebilecek şekilde yeni bir tesisin inşasına başladığı ifade edildi. Bu sayının aşıyı sınırlı sayıda kişinin alacağına işaret ettiği de belirtildi.

Yang, “İlk önce yüksek ölüm oranlarına sahip olabilecek örneğin sağlık çalışanları ve yaşlı yurttaşlar gibi yüksek risk gruplarını hedefliyoruz. Bunun başlangıç noktası olacağını düşünüyorum. Dürüst olmak gerekirse aşının çok çok fazla üretilmesi gerekiyor” dedi.

Deney aşamalarının ardından onay sürecinin de gerekmesi nedeniyle aşının hemen hazır olmayacağı ifade edildi.

Aşının başarılı olup olmayacağına yönelik soruya Yang, “Bunu şu aşamada söylemek çok zor. Belirsizlikler mevcut ama şu ana kadar elde edilen veriler gayet iyi” diye cevap verdi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÖNE ÇIKANLAR
  • Sıcakta ruh sağlığını korumak için yapılması gerekenler
  • 16. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali 27 Ağustos'ta başlıyor
  • Babutsa Festivali Mustafa Ceceli konseriyle tamamlandı
  • Kaybolan kedi, 10 yıl sonra evine geri döndü
  • Teoman, Kıbrıs’ta Müzikseverlere Unutulmaz Bir Gece Yaşattı
  • Alagadi Fest 2026’da iki günde iki dev sanatçı: Binler İrem Derici ve Melek Mosso ile çoştu
  • Kaygı azaltmaya yardımcı dört hobi
  • Süt dışında kemiklere yarayacak beş yiyecek
  • İsrail'de 2 bin 500 yıllık ilk kez bulunan Kıbrıs sikkesi
  • 2026 Dünya Kupası’nın sahibi İspanya!
  • İşitme kaybı geri döndürülemiyor: Kulaklarınızı nasıl koruyabilirsiniz?
  • Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası: Pas geçme uçuş emniyetinin gereğidir
  • Kıbrıs, dijital euro için pilot uygulamaya dahil edildi
  • 2026 Dünya Kupası’nda ilk finalist İspanya
  • Balıkçılık sektörünün mevcut durumu Laguna’da masaya yatırıldı
  • KAYAD: Lapta'daki cinsel taciz iddiasında mağdur çocuk sayısı yediye yükseldi
  • Bitter çikolata sağlıklı mı? Faydaları ve riskleri neler ve ne kadar tüketilmeli?
  • Kabızlığa iyi gelebilecek altı besin ve takviye
  • Çocuklarda Yaz Hastalıklarına Dikkat!
  • Yedek subay aday adaylarına son yoklama uyarısı: Son tarih bugün!
1/20