• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Cameron: İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını isteyen tek liderin Vladmir Putin olabilir

Cameron: İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını isteyen tek liderin Vladmir Putin olabilir

İngiltere Başbakanı David Cameron, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasını isteyen tek liderin Vladmir Putin olabileceğini belirterek, "Putin Batı’yı birlik halinde görmek istemez" dedi.

Cameron, İngiltere’nin AB ile üyelik koşullarındaki değişiklikler konusunda vardığı anlaşmayı parlamentoya sunarak referandum sürecini resmen başlattı.

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda milletvekillerinin AB ile varılan anlaşma konusundaki sorularını yanıtlayan Cameron, 23 Haziran'da yapılacak referandumla ilgili olarak, "Bu, ülkemizin geleceği için hayati bir karar ve bunun aynı zamanda nihayi karar olduğu konusunda net olmalıyız" diye konuştu.

İngiltere'ye dost bütün ülkelerin İngiltere'nin AB içinde kalmasından yana olduğunu anlatan Cameron, "AB’den ayrılmamızı isteyebileceğini düşündüğüm tek kişi Vladimir Putin’dir. Suriye'de olsun, yaptırımlar konusunda olsun veya Rusya'nın diğer alanlardaki davranışları hakkında olsun Putin Batı'yı birlikten uzak görmek ister" ifadelerini kullandı. Cameron, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının Batı'nın sergilediği birlik tablosuna zarar vereceğini söyledi.

Referandumdan İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde bir sonuç çıkması halinde yaşanacaklarla ilgili olarak da parlamentoyu bilgilendiren Cameron, böyle bir durumda AB'nin temel anlaşmasının 50. maddesinin uygulanacağını hatırlattı.

AYRILIK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Cameron bu maddeye göre İngiltere'nin AB'den çıkış koşullarının müzakere edileceği 2 yıllık bir sürecin başlayacağını belirterek, "Bu sürecin sonucunda eğer bir anlaşmaya varılmamış ise ayrılık otomatiktir. Diğer 27 üye ülke görüş birliği etmedikçe bir erteleme de olmaz. Ortak pazara erişimimiz ortadan kalkar. Dünya çapında 53 ülke ile mevcut ticaret anlaşmamız sona erer. Bunu ancak belirsizlik ve karanlığa atılmış bir adım diye nitelendirebiliriz. Bu, teorik bir sorun değil, insanların hayatları ile ilgili gerçek bir karar" diye konuştu.

Referandumdan çıkacak bir AB’den ayrılma kararının uygulanmamasının mümkün olmadığını belirten

Cameron, ikinci bir müzakerenin söz konusu da olmayacağını kaydetti.

"AB’den ayrılmak kısa bir süre için kendimizi daha fazla egemen hissetmemize yol açabilir" diyen Cameron, gerçekte ise AB dışında kalan bir İngiltere'nin ne daha güçlü, ne de daha fazla nüfuz sahibi olabileceğini vurguladı.

MUHALEFETTEN "TİYATRO" İDDİASI

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise Cameron'ın AB ile yürüttüğü müzakereleri "tiyatro" diye nitelendirerek, "AB'de gerçek bir reforma ihtiyacımız var, o da demokratikleşme, işçilere daha fazla hak sağlanması, zorla özelleştirmelere ve kemer sıkma politikalarına son verilmesi" dedi.

İNGİLTERE’NİN AB MACERASI

Kendisini Avrupa kıtası ile sınırlı kalamayacak küresel bir güç olarak tanımlayan İngiltere, 1957 yılında Roma Anlaşması ile temeli Avrupa Ekonomi Topluluğu (AET) olarak atılan AB'yi başlangıçta küçümsedi. Ancak 1963'te birliğe katılmaya karar verdiğinde Fransa'nın vetosuyla karşılaştı.

"İngiltere'nin Avrupa'nın bütünleşmesi fikrine düşman olduğu" görüşündeki dönemin Fransa Devlet Başkanı Charles de Gaulle, ülkenin 1967'de yinelediği başvurusunu da veto etti. De Gaulle'ün 1968'de siyaset dışı kalmasının ardından İngiltere AET'ye ancak 1973'te üye olabildi.

İngiliz İşçi Partisi 1974 genel seçimindeki bildirgesinde ülkenin AET üyeliğini referanduma götürme sözü verdi. Harold Wilson liderliğindeki parti hükümete gelince önce üyelik koşullarını yeniden müzakere edeceğini, ardından da referanduma gidileceğini açıkladı.

İngiliz halkının yüzde 67'si, 1975'te yapılan referandumda üyeliğin devamı yönünde oy kullandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler