• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Kasulidis: “Yerleşikler konusunda neredeyse anlaşmaya varıldı”

Kasulidis: “Yerleşikler konusunda neredeyse anlaşmaya varıldı”

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in TC kökenli KKTC vatandaşları konusunda “neredeyse anlaşmaya vardığını”, NATO’nun garantörlüğünün de kabul edilemeyeceğini ve federal devlet kurulmasıyla “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesinin söz konusu olmadığını” iddia etti.

Simerini haberi; “Yerleşikler Konusunda Neredeyse Anlaşma... Dışişleri Bakanı Sayısal Çözümün Söz Konusu Olmadığı İzahında Bulundu... Kasulidis’in Rus Medyasına Açıklamaları Tepki Fırtınası Yarattı... Partiler Bilgilendirme Yapmadığı İçin Yine Hükümeti Topa Tuttu” başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Gazete, TC kökenli KKTC vatandaşları konusunda “neredeyse anlaşmaya varıldığını” ilk kez “Sputnik” isimli Rus haber ajansına verdiği mülakatta açıklayan Kasulidis’in, muhalefet kanadının sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tasfiyesiyle ilgili eleştirilerine de cevap verdiğini, ancak tatmin edemediğini, eleştiri bombardımanının devam ettiğini yazdı.

TC kökenliler konusunun perde gerisini araştırdığını ve Kasulidis’in sözlerinin gelişmelerle ve mülkiyette gözlemlenen ilerlemeyle tamamen uyumlu olduğunu saptadığını vurgulayan gazete, Anastasiadis hükümetinden bilgili bir kaynağın şu sözlerini aktardı:

“SAYISAL ÇÖZÜMDEN SÖZ ETMİYORUZ...”

“Yerleşikler konusuna sayısal çözümden söz etmiyoruz, bireysel mülkiyet hakkıyla ilgili ilke anlaşmasından, 24 mülkiyet kategorisine ilişkin alternatif çarelerden ve kurulacak mülkiyet komitesinin karar verirken kullanacağı kriterlerden ortaya çıkacak.”

Gazete bu izahın, Rum yönetiminin yoğunlaştırılmış diyalog çerçevesinde (kendi ifadesiyle) “gasp edilen yüzlerce mülkün serbest kalması için Attila’nın taşıdıklarının ‘bugünkü kullanıcı’ teriminin tamamen istisna tutulmasında” ısrar ettiği haberlerini de doğruladığına dikkat çekti.

Haberde, Kasulidis’in mülakatının ve müzakere masasındaki bir dizi konuyla ilgili açıklamalarının Rum iç cephesindeki azalmayan –bilgilendirme eksikliği- tepkileri daha da alevlendirdiğine vurgu yapıldı.

Gazeteye göre Kasulidis Kıbrıs sorununa muhtemel çözüm bulunmasının ardından garanti rejiminin devamının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini söylediği mülakatında “NATO bile Kıbrıs’ta garantör güç görevini üstlenebilecek durumda değil” dedi ancak “gelecekte, Federal Kıbrıs ile Kuzey Atlantik Paktı (NATO) arasında işbirliği yapılabileceğini” ekledi.

Kıbrıs’taki garantiler sisteminin yıllar önce çöktüğünü de iddia eden Kasulidis, “Çözüm ve federal devlet kurulmasıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiyesi söz konusu değil” dedi. Rusya İmparatorluğu’nu (SSCB) ve Fransa’daki 5 cumhuriyeti örnek gösterdi ve “birçok örnekte, rejimlerin ve anayasaların değişmesine karşın Rus ve Fransız devleti yüzyıllar içerisinde süreçlerine devam etti” dedi.

“TÜRKİYE İLE İYİ KOMŞULUK İLİŞKİSİ İSTİYORUZ AMA...”

Yoannis Kasulidis, Sputnik’e mülakatında “Hükümet, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkisi arzu ediyor ancak bunun olabilmesi için Türkiye’nin dış siyaset çizgisini gözden geçirmesi gerek” iddiasında da bulundu.

“BİLGİLENDİRME RUS MEDYASI ÜZERİNDEN YAPILDI”

Kasulidis’in sözlerinin Rusya’da yayınlanmasının otomatikman Rum siyasi partilerinin tepkisine neden olduğuna dikkat çeken gazete Çevreciler Hareketi’nin, Rus medyası aracılığıyla müzakerelerle ilgili bilgilendirmeye ve Türk garantileriyle ilgili net söylemlere teşekkür etmekle birlikte şu eleştiride bulunduğunu yazdı:

“Ancak bu yeterli değil. Haziran 2015’teki gibi müzakere belgelerine göz amamıza fırsat verilmesi de yeterli değil. Fiyasko toplantılarla, yabancı basına bilgi sızdırmalarla ve söylentilerle halkta güven yaratılamaz. Siyasi liderlik artık bunu anlasın.”

“HALK BİLGİLENDİRİLMİYOR”

EDEK’in tepkisini de Çevreciler’inkiyle tıpatıp aynı olduğunu belirten gazeteye göre EDEK, Anastasiadis’in Rum meclisini 15 Eylül’de düzenlenecek kapalı oturumda bilgilendirecek olmasının, olup bitenler, görüşülenler, uzlaşılanlar, müzakerelerin nereye doğru gittiği bilgilendirme eksikliğini yeniden gündeme getirdiği gibi Rum halkını doğrudan ilgilendiren konularda bilgilendirilmiyor olmasını yeniden gündeme getirdiğine dikkat çekti.

“DÖNÜŞÜM BAŞKA, DEVLETİN HALEFİ BAŞKA...”

Habere göre Vatandaşlar İttifakı Kasulidsi’in garantilerle ilgili açıklamasını kutladı ancak “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiye mi devamı mı konusunda Kasulidis’i sert dille eleştirdi.

“Sayın Kasulidis’in bir devletin dönüşümü konusunda gösterdiği bilgisizliği endişe yaratıyor. Dönüşme başkadır, bir devletin halefi (ardılı) başka” vurgusunu yapan İttifak şöyle devam etti: “Aradaki farkı ve etkilerini anlayamıyorlarsa, bu Kıbrıs ve halkı için büyük tehlikedir. Söyledikleri sadece halkı yatıştırmak içinse, gerçeği saklıyorlarsa o zaman tehlikeden de öte, siyasi ahlaksızlıktır.”

Fileleftheros, Kasulidis’in Sputnik’e röportajını “’NATO Garantileri Üstlenemez... Kasulidis: Yerleşikler Konusunda Anlaşma Çok Yakın” başlığı altında özetledi.

Sputnik’in Kasulidis mülakatını önce Türkçe servisinde yayınladığına dikkat çeken gazete NATO garantisiyle ilgili sözlerini öne çıkardı ve şu sözlerine de yer verdi:

“Bugün, Kıbrıs Türk tarafında bazılarının iddia ettiği gibi, Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin garantör gücü olarak kalması mümkün değildir. Kıbrıs Rum toplumunun hedefi yetkileri paylaşmaktır, hiçbir şekilde Kıbrıslı Türkleri asimile etmeyi hedeflemiyor. Mülkiyeti derhal çözmek için, iki tarafın elinde sihirli değnek yok.”

“SİYASİ EGEMENLİK TERİMİNİ KULLANMADIM”

Habere göre Kasulidis “Türkiye’yle iyi komşuluk ilişkisi arzuladıkları ancak bunun için Türkiye’nin dış siyaset çizgisini değiştirmesi gerektiği” iddiasını ise “Rusya’nın Sesi”ne konuşurken ortaya attı.

Gazete Rum Dışişleri Bakanlığı’nın dün “‘siyasi egemenlik’ terimini kullanmadım. Elimde söyleşi metninin, haberdeki ihtilaflı ifadeden çok uzak, kopyası var” ifadesinin yer aldığı bir düzeltme yayımladığına işaret etti ancak söyleşinin Rum gazetelerine yansıyan bölümlerinde bu terimin geçtiği sözlere yer verilmedi.

Gazete, Vatandaşlar İttifakı’nın, “(Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona) dönüşümü” ve devletin ardılı arasındaki farka dikkat çektiği açıklamasına, “İttifaktan Dışişleri Bakanına Dönüşümle İlgili Telkin” ve Çevreciler Hareketi’nin Kıbrıs sorunundaki gelişmelerin Rus medyası üzerinden bildirilmesine tepkisini de “Perdikis: Moskova Üzerinden Bilgilendirme” başlıklarıyla aktardı.

“MÜLKİYET HAKTIR, ANASTASİADİS TÜRK GÜNDEMİYLE MÜZAKERE EDİYOR”

Gazete; “DİKO: Mülkiyet Beyan Edilmiş Haktır” başlıklı haberinde ise, DİKO’nun; “mülkiyet bütün göçmenlerin beyan edilmiş hakkıdır. Başkan Anastasiadis Türk gündemi temelinde müzakereye ve Avrupa Mahkemesi kararıyla teyit edilmiş temel bir ilkeyi ısrarla ihlale devam ediyor” görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre, parti tarafından yayımlanan açıklamada; Anastasiadis, “Hristofyas’ın politikasını izleyerek Rum göçmenlerin kategorilere ayrılmasını ve binlerce Rum’u mülkünden mahrum edecek kriterler uygulanmasını kabul etmekle” suçlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler