• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C

KKTC'ye 10 Yeni Üniversite Yolda

Ülkemizde mevcut üniversite sayısının 13 olduğunu belirten Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Detay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu..
KKTC'ye 10 Yeni Üniversite Yolda

ÜNİVERSİTE KURMAYA REKOR TALEP

Ülkemizde mevcut üniversite sayısının 13 olduğunu belirten Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada Milli Eğitim Bakanlığı’na 2014 yılında 14, 2015 yılındaysa 5 yeni üniversite başvurusu yapıldığını dile getirerek, 2 yılda yapılan 19 başvurudan 10’ununa bakanlık tarafından ön izin verildiğini açıkladı.

ÜNİVERSİTELER YASASI GÜNDEMDE
Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, “üniversite kurulumu iznini mevcut bakanın inisiyatifine bırakmayıp yasalaştırırsak ve yasalar çerçevesinde bu izin verilirse ve üniversite kurmayı düşünen kişilere ciddi bir mali kriter getirilirse, ülkemizin üniversite çöplüğü haline gelme endişesi ortadan kalkar” diyerek özeleştiri yaptı. Dürüst, ayrıca Üniversiteler Yasasının da gündemde olduğunu ifade etti.


Oshan SABIRLI

Sendikalar ve toplum tarafından kabinede en çok eleştirilen bakan olarak öne çıkan Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, son dönemlerde gerek İstanbul’da üstün hizmetlerinden dolayı aldığı “Yılın Bakanı” ödülü, gerekse yıllar sonra eğitim sendikaları KTÖS ve KTOEÖS’ü ziyaret eden ilk eğitim bakanı olmasından dolayı dikkatleri üzerine çekti. Ülkemizde sistemsizlik ile suçlanan eğitimin en tepesinde bulunan Bakan Kemal Dürüst, ülkemizdeki mevcut üniversitelerin yanı sıra yeni kurulması planlanan üniversiteler ilgili Detay Gazetesi’ne samimi açıklamalarda bulundu. Konu ile ilgili özeleştiri yapmaktan da çekinmeyen Dürüst, bakan olarak kendisinin inisiyatifinde olan üniversite açma izninin dahi yasallaştırılarak böylesi önemli bir kararın sadece eğitim bakanının eline bırakılmaması gerektiğini de söyledi.

10 YENİ ÜNİVERSİTE YOLDA
Milli Eğitim Bakanlığı’na 2014 yılında 14, 2015 yılındaysa 5 yeni üniversite başvurusu yapıldığını dile getiren Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, 2 yılda yapılan 19 başvurudan 10’ununa bakanlık tarafından ön izin verildiğini açıkladı. Eğitim Bakanlığı’ndan ön izin aldıktan sonra 2 yıl içerisinde rektörlük binası ve en az 3 fakülte 6 bölüm için inşaat süreçlerini tamamlayıp eğitime hazır hale gelen kurumlar YÖDAK’a öğretime başlama izni için başvuru yapabilecekler.

“ÜNİVERSİTE AÇMAK İÇİN ÖN İZNİ MİLLİ EĞİTİM BAKANI VERİYOR”
Üniversite açmak için Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ön açma izni alınması ve ardından Yüksek Öğrenim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu’ndan öğretime başlama izni alınması gerektiğini söyleyen Dürüst, bu sürecin detaylarını aktardı. İlk etapta en az 3 fakülte ve 6 bölüm ile Milli Eğitim Bakanlığına ön izin başvurusunun yapıldığını kaydeden Kemal Dürüst, “açılacak olan fakülte ve bölümlerin detayları, kurulan şirket ve öğrenim kadrosu dahil bütün prosedürler tamamlanarak bakanlığın onayına sunulur ve mevcut eğitim bakanının takdiriyle başvuru yapan kişi veya kişilere üniversite kurabilmeleri için ön açma izni verilir” diyerek ön açma izninin bir üniversitenin açılmasına izin verildiği anlamına gelmediğini vurguladı.

“EĞİTİM BAKANLIĞI ONAY VERSE DAHİ YÖDAK ONAYI OLMADAN ÜNİVERSİTE AÇILAMAZ”
 Bir üniversitenin eğitime başlayabilmesi için Yüksek Öğrenim Denetleme ve Akreditasyon Kurulu’ndan öğretime başlama izni alması gerektiğini belirten Kemal Dürüst, ön açma izin aldıktan sonra bina inşaatını tamamlayan ve eğitime başlamaya hazır olan kurumun YÖDAK’a öğretime başlama izni için başvurabildiğini ve bu şekilde resmi olarak üniversitenin açıldığını kaydetti. Dürüst, eğitim bakanlığından alınan ön izin sonrası iki yıl içerisinde inşaat işleri tamamlanıp YÖDAK’a başvuru yapılmaması halinde kurumun aldığı ön iznin iptal edildiğini ifade etti. Dürüst, bir kurumun YÖDAK’a başvuru yapıp öğretime başlama izni almadığı sürece üniversite olarak kabul edilmediğinin de altını çizdi.

“ÜNİVERSİTELER YETERİ KADAR DENETLENMİYOR”
Sorunun sadece yeni açılacak üniversitelere verilen izinler olmadığını söyleyen Kemal Dürüst, mevcut üniversitelerin denetlenmesinin daha önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Dürüst, “Üniversiteleri denetleyemezseniz eğitim kalitesini yükseltemezsiniz. Ben Milli Eğitim Bakanı olarak şu anda üniversitelerin yeterli şekilde denetlendiğini düşünmüyorum. Üniversitelerin akademik kadrolarını denetlemeliyiz, bölümlerinin akreditasyonlarını denetlemeliyiz” diyerek YÖDAK’ın tüm bu teknik denetimleri eksiksiz şekilde yapması gerektiğini belirtti.

“ÜLKEMİZDEKİ MEVCUT 13 ÜNİVERSİTEDE 85 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR”
KKTC hukukuna göre kurulmuş olan 11, Türkiye hukukuna göre özel izinle kurulmuş olan 2 üniversite olduğunu belirten Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst toplamda ülkemizde mevcut 13 üniversite bulunduğunu ifade etti. Mevcut üniversitelerde eğitim gören toplamda 85 bin üniversite öğrencisi bulunduğunu kaydeden Dürüst, 25 bin öğrencinin 3. dünya ülkelerinden geldiğinin altını çizdi.

“100 BİN ÖĞRENCİ HEDEFİMİZ VAR”
2020 yılına kadar 100 bin öğrenci hedefi olduğunu dile getiren Kemal Dürüst, 100 bin öğrenci rakamınınsa üst sınır olması gerektiğini vurguladı. Ülkelere verilen kontenjanlar konusunda da çalışmalar yapılması gerektiğini söyleyen Dürüst, ülkemizde suç oranının artmasına neden olan yabancı ülke öğrencilerinin ülkelerine verilen kontenjanların kademeli şekilde azaltılması gerektiğini dile getirdi. Dürüst, ülke ismi vermekten kaçınarak, “bu kategoriye giren hangi ülkeler varsa bu ülkelere verilen kontenjanlar azaltılmalıdır” dedi.

“MEVCUT ÜNİVERSİTELERİMİZİN KALİTESİ YÜKSELTİLMELİ”
100 bin öğrenci hedefi tamamlandıktan sonra öğrenci kalitesini artırmaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Kemal Dürüst, ülkemize gelecek olan öğrenci potansiyelinin ülke profiline uygun, ülkenin sosyal ve kültürel yaşantısına zarar vermeyecek bir yapıda olması gerektiğini vurguladı. Öğrenci sayısını artırırken ülkedeki suç, salgın hastalık ve uyuşturucu madde kullanımı oranlarının da artmaması için ülkemize kaliteli öğrenci çekmemiz gerektiğini dile getiren Dürüst, bunun içinde üniversitelerin kalitelerinin yükselmesi gerektiğini kaydetti.

“ÜNİVERSİTE KURULUMU İZNİ MEVCUT BAKANIN İNİSİYATİFİNE BIRAKILMAMALI”
Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, “üniversite kurulumu iznini mevcut bakanın inisiyatifine bırakmayıp yasalaştırırsak ve yasalar çerçevesinde bu izin verilirse ve üniversite kurmayı düşünen kişilere ciddi bir mali kriter getirilirse ülkemizin üniversite çöplüğü haline gelme endişesi ortadan kalkar” diyerek özeleştiri yaptı. Dürüst, “takdir edersiniz ki siyaset bakana talimat verebilir, Başbakan’da bakana talimat verebilir, kendi parti genel başkanı da bakana talimat verebilir ve hatta bakana kendi partisi de talimat verebilir” diyerek, üniversite kurulumu izninin sadece mevcut eğitim bakanının elinde olmasını eleştirdi. Dürüst, ayrıca Üniversiteler Yasasının da gündemde olduğunu ifade etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler