• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

LAÜ'de "Temel Tasarım II Sergisi" düzenlendi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından Temel Tasarım II Dersi kapsamında sergi düzenlendi. LAÜ İletişim Fakültesi Fuayesi’nde yer alan “Temel Tasarım II Sergisi”nde öğrencilerin çalışmaları iki gün boyunca sergilendi.
LAÜ'de "Temel Tasarım II Sergisi" düzenlendi

Aras: Mimarlığın ilk yılı öğrenciler için yepyeni bir dünyanın keşfi gibidir

 

   Sergi hakkında bilgi veren Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lerzan Aras, “Mimarlığın ilk yılı öğrenciler için yeni bir dünyanın keşfi gibidir. Daha önce farkına varmadıkları  bu dünya renkli, hareketli, özgür ve çok yaratıcıdır” diyerek, öğrencilerin hayal güçlerini rahatça kullanabildiğini; düşündükleri çizimin farklı tonları ile ifade etmenin tadına varmaya başlayabildiklerini ifade etti. Temel tasarım II Dersi’nin bu anlamda öğrencinin farklı disiplinler ile mimarlığın kuracağı bağı anlamalarını sağladığını ve tasarımın temel prensiplerini kullanacakları bir ortam oluşturduğunu belirten Aras, “Öğrenciler, gerçek bir mimari projenin tüm sürecini henüz tam görmeden küçük dokunuşlarla rengi, çizgiyi, mekansal kaliteyi yakalamayı, geometrinin önemini, çevresel değerleri yorumlamayı ve hayal güçlerini açığa çıkarmayı öğrenir” dedi.

 

   2018-2019 yılında ders kapsamında öğrencilerle birbirini takip eden 5 tasarım çalışması yapılmasının hedeflendiğini belirten Aras, “Türkçe ve İngilizce devam eden stüdyolarda kendisi ile birlikte Öğretim Görevlisi Dr. Nilay Bilsel ve Öğretim görevlisi Feriha Urfalı Doğu tarafından hazırlanan bu dizinin ilk çalışmasının mimarlık ve sanat arasındaki ilişkiyi kurgulamak adına ‘mimarlığı soyutlamak’ olarak belirlendiğini ifade etti.

 

   Aras: Oluşturulan tasarımlar küçük maketlerle canlandırıldı

 

  Aras, 20. ve 21. yüzyıl resim sanatından seçilen 5 farklı ressamın ve bu ressamların ait oldukları akımların incelenmesi ile başlayan çalışmanın ilk adımında resimlerin temel tasarım prensiplerine göre analiz edildiğini dile getirdi. Aras, “Bu analiz sonucunun öğrenciyi tasarımın ilk adımlarına taşıması hedeflenerek şu soru soruldu: “Eğer seçilen ressamlar mimar olsalar, içinde yaşadıkları dönemin sanat akımına bağlı olarak kendilerinin yaşayacağı bir evi  nasıl tasarlarlardı” Bu sorunun cevabı ise öğrencilerin günler süren eskizleri ve maketleri ile verildi” dedi. Belirlenen temel tasarım prensiplerini kullanan öğrencilerin seçilen resimlerin eskizlerini yeniden oluşturduğunu ifade eden Aras, bu eskizlerin yavaş yavaş 2 boyuttan 3 boyuta doğru ilerlediğini ve evlerin tasarımlarına geçildiğini belirtti. Aras, gerek form, gerek fonsiyon, gerekse seçilen akımın kuralları çerçevesinde oluşturulan tasarımların küçük maketlerle canlandırıldığını dile getirdi.

jz5c8267.jpg

 

   Aras, “Bu çalışma öğrenciye; tasarımın kuralları olduğu kadar, bu kuralları hayal gücü ve diğer disiplinlerden gelen ilham ile birleştirmenin önemli olduğunu göstermesi açısından seçilmiş ve şu nokta vurgulanmak istenmiştir: Tasarımın her yüzü birbirine bakar; önemli olan birbirleri ile olan bağı doğru çözmektir” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler