• BIST 9079.97
  • Altın 2308.186
  • Dolar 32.331
  • Euro 35.112
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Girne Üniversitesi, KKTC’nin ilk yerli “insansız hava aracı”nı geliştirdi!

Girne Üniversitesi, KKTC’nin ilk yerli “insansız hava aracı”nı geliştirdi!
Girne Üniversitesi, KKTC’nin ilk yerli “insansız hava aracı”nı geliştirdi!

Girne Üniversitesi, KKTC’nin ilk yerli “insansız hava aracı”nı geliştirdi!

Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Pilotaj, İnsansız Hava Araçları Teknolojileri ve Uçak Mühendisliği bölümleri öğrencileri tarafından tasarlanan, KKTC’nin yerli İHA’sı TOPEL-1; gökyüzünde süzüldüğü test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

Yazılımından prototiplemesine kadar tamamen Girne Üniversitesi öğrencilerinin imzasını taşıyan TOPEL 1, keşif ve gözetleme görevlerinde kullanılabilecek bütün özelliklere sahip olarak tasarlandı. Otomatik uçuş kontrol sistemi ile dikkat çeken TOPEL-1; IFF, GPS ve enstrüman uçuş ekranı gibi cihazların yanında operatörün görüntüyü daha kolay görebilmesi için tasarlanan gözlük ile uzaktan yönetilebiliyor. TOPEL 1, kablosuz görüntü aktarma teknolojileriyle keşif görevlerinde görüntüyü anlık olarak operatöre aktarabiliyor. TOPEL-1’in özellikle arama kurtarma çalışmalarında kullanılması hedefleniyor.

Girne Üniversitesi tarafından tasarlanarak ilk prototipi üretilen KKTC’nin yerli İHA’sı; 8 Ağustos 1964 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’nin Kıbrıs’ta Erenköy Mücadelesine destek vermek için gerçekleştirdiği harekat sırasında şehit olan Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in adını taşıyor.

TOPEL-1, 1,5 yıllık bir çalışmanın ürünü

TOPEL-1’in tasarım ve üretimini yapan ekibin lideri olan Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Pilotaj bölümü ikinci sınıf öğrencisi Ahmet Furkan Laz, TOPEL-1 insansız hava aracını geliştirmek, tasarlamak ve prototiplendirmek için 1,5 yılı aşkın bir süre çalıştıklarını söyleyerek, “Üniversitemizin sağladığı olanaklarla, 22 kişilik büyük bir takım çalışmasıyla tamamladığımız TOPEL-1’in test uçuşunu başarıyla tamamlaması hepimize büyük bir gurur yaşattı” ifadesini kullandı.

girne-universitesi-topel-1-(4).jpg

TOPEL-1’i, tasarımından, yazılımına ve üretimine kadar bütün aşamalarında yoğun bir emekle geliştirdiklerini söyleyen Ahmet Furkan Laz, “Gündüz derslerimize devam edip, gece laboratuvarlarda sabahladık. Proje ile birlikte Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde aldığımız uygulamalı eğitiminde katkısıyla havacılık alanında bilgi ve deneyim kazanmamıza olanak sağladı” dedi.

Projelerinin, Girne Üniversitesi’nin havacılık alanındaki başarılı çalışmalarının bir örneği olduğunu vurgulayan Laz, “TOPEL-1’i geliştirme sürecinde her zaman bizlere destek olan başta Rektörümüz Prof. Dr. İlkay Salihoğlu olmak üzere bütün hocalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

En büyük hayalimiz seri üretim!

TOPEL-1’i, “Yerli olarak geliştirilmiş otomatik uçuş kontrol sistemine sahip, düşük maliyetli ve çok amaçlı bir insansız hava aracı” olarak tanımlayan Ahmet Furkan Laz, en büyük hayallerinin ise TOPEL-1’in özellikle arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere seri olarak üretilmesi olduğunu söyledi. Ahmet Furkan Laz, TOPEL-1’le önümüzdeki dönemde TEKNOFEST gibi ulusal veya uluslararası etkinliklerde Girne Üniversitesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni temsil edeceklerini de belirtti.

Prof. Dr. İlkay Salihoğlu: “Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz!”

Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin Pilotaj, İnsansız Hava Araçları Teknolojileri ve Uçak Mühendisliği bölümlerinde eğitim gören 22 öğrencinin büyük bir emekle geliştirdiği TOPEL-1’in test uçuşlarının başarıyla gerçekleştirilmesinin sadece Girne Üniversitesi için değil Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için de büyük bir gurur olduğunu vurgulayan Girne Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, “Öğrencilerimizle gurur duyuyoruz” dedi.

girne-universitesi-topel-1-(1).jpg

Girne Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin 2 eğitim uçağı, Uçuş Simülasyon Eğitim Cihazı (FSTD), Bilgisayar Tabanlı Eğitim Odası, Mekanik Laboratuvarı ve daha pek çok olanağı ile öğrencilerini geleceğe hazırladığını söyleyen Prof. Dr. Salihoğlu, “Öğrencilerimizin geliştirerek başarıyla uçurduğu TOPEL-1, destek verilmesi durumunda Türk gençlerinin neler başarabileceğine çok iyi bir örnek. Bütün imkanlarımızla üniversitemizin 15 fakültesinde eğitim gören bütün öğrencilerinin yanında durmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler