• BIST 10208.65
  • Altın 2395.066
  • Dolar 32.3403
  • Euro 34.7603
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

KİYED: "Büyümeye dayalı ekonomi ve yapısal reforumlar 2019 için öncelikli hedef olmalı"

KİYED yeni yıl nedeni ile bir mesaj yayınladı.
KİYED: "Büyümeye dayalı ekonomi ve yapısal reforumlar 2019 için öncelikli hedef olmalı"

KİYED mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Dünya ekonomisinin düşük oranlı büyüme sürecine girdiği bu dönemde Kuzey Kıbrıs Ekonomisi de sürdürülebilir büyüme trendini yakalayamamış buna ek olarak 2018 yılında Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ekonomideki sorunları derinleştirmiştir.

Hükümetin almış olduğu önlemler kısa süreli olarak ekonomideki ağır hasarı kısmen engellemiş olsa da; önemli olan bu önlemleri kalıcı yapısal reforumlara dönüştürebilmektir.

Ülkemizin, ekonominin gelişmesine yönelik oluşturulacak vizyon ve bu vizyona hizmet edecek entegre kaynak planlamasına ihtiyacı vardır. Oluşturulacak bu vizyon ile ortak bir hedefe ulaşma konusunda oluşacak ülke yönetim sinerjisi 2018 yılında ekonomide yaşanan sıkıntıları atlatmamıza ve 2019 yılı içerisinde yapısal reforumları hayata geçirmemiz için bir fırsat oluşturmaktadır. 

2019 yılında öncelikli olarak kamu; yurttaş ve işletmelere nitelikli, sürekli, düzenli hizmet verebilecek şekilde organize edilmelidir.

Bu bağlamda Kamu Görevlileri Yasasının yurttaş memnuniyetine odaklanarak meclisten geçmesi sağlanmalıdır. 

Çözümsüzlük ortamında 2019 yılında öncelik vermemiz gereken diğer bir konu da Kıbrıs Türk tarafının uluslararası arenada eline geçmiş en iyi olanaklardan birisi olan ve uluslararası tanınmış bir kurum olan Taşınmaz Mal Komisyonu'nun işlevinin en verimli ve en hızlı bir şekilde çalıştırılması olmalıdır.
Taşınmaz Mal Komisyonunu oluşturan AB İnsan Hakları Mahkemesi, bu olanakla, Kuzey Kıbrıs’taki Rum mallarını, bedellerini ödeyerek, takas veya iade yöntemlerini de kullanarak Kuzey Kıbrıs’taki mülkü uluslararası hukukun içine çekmeye olanak yaratmıştır. Bu olanak son derece önemlidir ve sonuna kadar en verimli ve hızlı bir şekilde değerlendirilmelidir.

Bu çerçevede, son zamanlarda çalışma hızı yavaşlayan ve kaynak sıkıntısı çektiği anlaşılan Taşınmaz Mal Komisyonunun öncelikle alınan kararları yerine getirilmeli, çalışmaları desteklenmeli ve maddi kaynak da yaratılmalıdır. 

Maronitlerin, KKTC topraklarındaki mülklerinin iadesi ve eskiden yaşadıkları dört köye geri dönmeleri kararı alınmış ve Başbakanlık koordinatörlüğünde bu yöndeki çalışmalara başlanmıştır. 

2019 yılında Maronitlerin köylerine dönmesi fiilen gerçekleşmeye başlamalıdır.

Tanınmayan ülkemizde uluslararası hukukun geçerliliği ve etkinliği anlamına gelecek olan bu uygulama ülkemize karşı tam tersi yönde yapılan değerlendirmelerin gerçek olmadığını göstererek uluslararası topluma kabulümüz için verilen mücadelede elimiz güçlenecektir. 
Türkler için şimdiye kadar uluslararası toplumdan alınmış en önemli artı değerler olan Taşınmaz Mal Komisyonundan sonra uluslararası hukuka dâhil olmamız yönünde önemli bir adım atılmış olunacaktır.

KİYED olarak tam destek verdiğimiz yukarıda bahsettiğimiz süreçleri takip ederek, yaşanacak gelişmeleri 2019 ylında halkımızla paylaşmayı görev olarak kabul ediyoruz.

Tüm halkımıza daha refah, huzurlu ve mutlu bir yıl dileriz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler