• BIST 9549.82
  • Altın 2475.524
  • Dolar 32.4926
  • Euro 34.5777
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 30 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 30 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C

175 kişilik cezaevinde, 400 kişi barınıyor!

KKTC Merkezi Cezaevi'ndeki içler acısı durumu İçişleri Bakanlığı'na bildirmek isteyen mahkum yakınları ve Av. Özge Uğraşın, bakanlık önünde basın bildirisi okudu...
175 kişilik cezaevinde, 400 kişi barınıyor!

Bugün saat 12.00'de İçilşeri Bakanlığı önünde toplanan suçlu yakınları ve  Av. Özge Uğraşın, KKTC Merkezi Cezaevi'nde ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarla ilgili olarak içişleri Bakanlığı'nı bilgilendirmek amacıyla  basın bildirisi okudu.Basın bildirisinin okunması sırasında İçilşeri Bakanlığı önünde hazır bulunan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürcan Kara mahkum yakınlarına yeni bir cezaevi yapma planları olduğu bilgisini verdi, ardından İçişleri Bakan'lığı temsilcilerİ basın bildirisi sırasında hazır bulunan avukatlarla basın bildirisine konu mevzuları görüşmeye davet etti...

tanri.jpg

İşte basın bildirisinin tam metni:

Bugün burada tutuklu ve mahkum yakınları olarak KKTC Merkezi Cezaevinde ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığını bilgilendirmek için toplanmaktayız. Lefkoşa Merkezi Cezaevinin fiziki yapısı 175 kişiyi karşılayacak şekilde tasarlanmış olmasına rağmen bugün tutuklu sayısı 400 e yaklaşmıştır. Bu husus tutukluları her açıdan çok kötü şekilde etkilemektedir ve asgari yaşam şartlarının oluşturulamadığı aşikardır.

40 kişinin kalmakta olduğu koğuşlarda 2 banyo ve tuvalet bulunmaktadır. 20 m2 lik odalarda 10 kişi yaşamaya çalışmaktadır. İnsan Yaşamı için gereken hijyenik ortam mevcut değildir. Bulaşıcı hastalığı olan mahkum ve tutuklularla ayni odada diğer tutuklularda ayni banyo ve tuvaleti kullanmaktadır.

Yeterli su bulunmadığı ve tutukluların sadece haftada bir banyo yapabilmekte oldukları tutuklular ve aileleri tarafından gündeme getirilmektedir. Duş almak, bulaşık yıkamak, temizlik yapmak için ve bunun gibi gündelik ihtiyaçların karşılanması için su çok yetersiz olup bazı günler tamamen kesilmektedir. Kışın haftada iki gün gelmesi planlanan ancak gelmeyen su nedeniyle mahkumlar duş alabilmek için kalorifer üzerinde su ısıtmaya çalışmaktadırlar. Geçtiğimizin kış süresince cezaevindeki 4 bölüme su verilememiştir.

Cezaevindeki tutuklu sayısının artması ile kurumu ısıtmak için gerekli olan kaloriferler tamamen kullanıldığında elektrik kesintileri meydana gelmektedir. Yaz aylarında da elektrik altyapısının azlığı serinlemek için elzem olan vantilatörlerin çalıştırılmasına olanak tanımamaktadır ve mevcut vantilatörler cezaevi nüfusu için yeterli değildir.

Hükümlü ve hükümsüz tutukluların aileleri görüş için cezaevlerine gittikleri zaman alan yetersizliğinden dolayı saatlerce nizamiyede bekletilmektedirler. Yaz ve kış aylarında ziyaretçi görüş alanlarında soğuk ve sıcak havalar sonucu hastalıklar yaşanmaktadır.

Tutuklulara sağlanan yemekler yetersiz ve günlük ihtiyacı karşılayabilecek nitelikte değildir. Müdüriyetin yemek şirketine defalarca uyarıda bulunmasına ve ceza kesmesine rağmen herhangi bir düzelme görülmemiştir.

Önemle belirtmek isteriz ki KTC Merkezi cezaevinde bulunan mahkumların gönül rahatlığı ile başvurabilecekleri bağımsız bir şartlı tahliye kurulu bulunmamaktadır. Herhangi objektif bir kriterin varlığından söz etmek söz konusu değildir, ve cezaevinde bulundukları süre içerisinde iyi hal gösterip hiçbir disiplin suçu işlememiş olan mahkumlar dahi herhangi geçerli bir neden gösterilmeksizin şartlı tahliyeden yararlandırılmamaktadırlar. Bu gerçek mahkumlar arasında stres ortamı aratırken kişileri cezaevinde iyi hal göstermeye de teşvik etmeyen bir uygulamadır.

Bugün burada toplanmamızın amacı tutuklu ve mahkumlara KKTC Merkezi cezaevinde bulundukları sürede insan onuruna yakışan standartların sağlanmasını ve dünyaca belirlenmiş kriterlerde şartlı tahliye sisteminin uygulanmasını talep etmektir. KKTC Merkezi Cezaevinde bulundukları sırada tutukluların fiziki ve ruhsal sağlıklarından KKTC devleti sorumludur. Yukarıda aktarılan koşullar açık bir şekilde tutukluların temel insan haklarının ihlal edilmekte olduğunu ortaya koymaktadır. Tutukluların insani koşullarda hayatlarına devam etmelerini sağlamakla yükümlü  olan KKTC merkezi cezaevini ve KKTC İçişleri Bakanlığını bu sorunları ortadan kaldıracak tedbirleri almaya ve cezaevi içindeki yemek, tuvalet, su ihtiyaçlarını karşılayarak burada insan onuruna yakışan koşulların oluşturmaya davet ederiz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler