• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

30 Ağustos Zafer Bayramı sadece KKTC'de mi kutlanacak?

Türkiye basınında çıkan "kutlanmama talimatı" KKTC'de geçerli değil mi?
30 Ağustos Zafer Bayramı sadece KKTC'de mi kutlanacak?

Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için 30 Ağustos 1922'den beridir her yıl kutlanan “30 Ağustos Zafer Bayramı” ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Türkiye ve KKTC ile birlikte birçok Türk misyonunda kutlanan Zafer Bayramı, 2015 yılında yaşanan terör olayları neticesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca alınan kararla buruk bir şekilde kutlanmış, sadece çelenk koyma ve tebrikleri kabul şeklinde icra edilmiş; diğer şenlik, konser, eğlence ve kutlama faaliyetleri gerçekleştirilmemişti.

“Askeri geçit töreni yapılmayacak”

Türkiye’nin başkomutanı Mustafa Kemal’in büyük zaferine ilişkin kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı, içinde bulunduğumuz 2016 yılında da kutlanıp kutlanmayacağı ise meçhul. 15 Temmuz 2016 kanlı darbe girişimi sonrasında askeri yürüyüşlerin ve kutlamalarının “bir süreliğine” yasaklanması kararı ardından geçtiğimiz gün Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV isimli kanalda katıldığı bir programda 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili konuşarak, “Zafer Bayramı kutlamalarında, askeri geçit töreni yapılmayacak” dedi.

Kutlanmama talimatı gitti

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ın “Zafer Bayramı kutlamalarında, askeri geçit töreni yapılmayacak” şeklindeki kısa açıklamasının hemen öncesinde Cumhuriyet isimli gazetenin “30 Ağustos için bir iptal kararı daha” başlıklı haberinde “Davetli listesi hazır halde resepsiyon hazırlıkları için bekleyen yurtdışındaki Türk misyonlarına bu yıl Türkiye’nin askeri gününün kutlanmayacağı talimatı gitti. Talimatta, misyon şeflerine takdir hakkı da bırakılmadı ve kutlanmayacağı iletildi. Yurtdışındaki misyon şeflerine giden talimatta bu yıl askeri günün kutlanmayacağı talimatı verildi” denildi.

KKTC Dışişleri Bakanlığı: Öyle bir bilgi gelmedi

Yapılan açıklamalar ve “KKTC’de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlanacak mı?” sorusu üzerine Detay Gazetesi cevap aradı. İlk olarak Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) isimli haber ajansının “30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkiye’yle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de törenlerle kutlanacak” şeklindeki haberine ilişkin olarak TAK’a bilgi kaynağı soruldu. Kaynak olarak İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili dağıttığı bildiriler olduğunu öğrenildi. Hemen ardından iletişime geçilen İçişleri Bakanlığı, konuyla ilgili bilginin Dışişleri Bakanlığı/Protokol Müdürlüğü'nde olduğu öğrenildi. Protkol Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın kutlanmamasına ilişkin herhangi bir açıklamanın gelmediği öğrenildi.

Sadece KKTC'de mi kutlanacak?

Lefkoşa Atatürk Spor Salonu önünde bulunan Dr. Küçük Bulvarı’nda her yıl 30 Ağustos kutlamalarında gerçekleşen törenle ilgili süslemeler hızlı bir biçimde devam ediyor. Devam eden hazırlık çalışmaları ise, kafalara "Zafer Bayramı sadece KKTC'de mi kutlacak" sorusunu getiriyor. 

Eğer kutlamalarda bir akaklık olmayacaksa, törenler Başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde yer alacak.

Kutlamalar, saat 08.45’te, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ömer Paç’ın, Ortaköy'deki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Gazinosu'ndaki tebrik kabulüyle başlayacak.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler