• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 26 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

Devlete hizmet verecek hukuk komisyonu kuruluyor

"Siyasetçiye güven azaldı"
Devlete hizmet verecek hukuk komisyonu kuruluyor

Cumhuriyet Meclisi Başkanı  Dr. Sibel Siber,  yasaların daha hızlı hazırlanması için Devlete Hizmet verecek “Hukuk Komisyonu” kurulması konusunda çalışma başlatılacağını açıkladı. Siber, geçmişten bugüne siyasetin olumsuz algısının değişmesi   için siyasetçiye ve  siyaseti düşünenlere ve  özellikle  de gençlere büyük görev düştüğünü söyledi.

Başkan Siber, Ada TV Televizyonunda Seval Oyaltan tarafından hazırlanıp sunulan “Tarafsız Bakış” isimli programa katılarak soruları yanıtladı.

Programda Meclisin daha üretken çalışması ile ilgili bir soru üzerine Meclisin olması gerektiği gibi verimli olmadığının bir gerçek olduğunu vurgulayan Siber,geçen yasa sayısına bakıldığında bunun anlaşılabileceğini söyledi.  Siber, Bakanlıklarda yasaların hazırlanmasının gecikmesi, ayrıca Meclis  komitelerindede birikmesinin en önemli nedenlerinden birinin özellikle devlette yasama konusunda uzman sayısının azlığından kaynaklandığını belirtti.

Meclis Başkanı’na  Meclis’in verimliliği konusunda yapılan eleştirilerin sorulması üzerine Siber,  Meclis Başkanının ana görevinin,  iç tüzüğün verdiği yetkilere  göre Meclis’i yönetmek  ve düzeni sağlamak olduğuna işaret etti .  Komitelerin daha verimli çalışması için teknik alt yapının hazırlanmasının Meclis Başkanlığının sorumluluğunda olduğunu söyleyen Siber, ancak komitelerin toplanma sıklığı ve verimliliğinin, komite başkanı ve komite üyelerine bağlı olduğunu ifade etti. Siber, Meclis Başkanı’nın esas komitelere üye olamadığını, oy kullanamadığını da belirtti ve bunun yanında verimliliğin artması için yasaların nitelikli bir şekilde hazırlanıp, zaman kaybı olmadan komitelerden geçmesinin önemi üzerine durdu.

“DEVLETE HİZMET VERECEK HUKUK KOMİSYONU”

Yasama konusunda uzman kişilerden oluşan Devlete hizmet verecek bir Hukuk Komisyonu kurulması gerektiğini anlatan Siber, bu komisyonun yasasının hazırlanması için önümüzdeki günlerde istişare başlatacağını belirtti ve böyle bir Hukuk Komisyonu’na ihtiyaç olduğunu Yüksek Mahkeme Başkanı’nın da dile getirdiğini söyledi.  Siber, Yasama, Yürütme ve Yargı’nın işbirliği halinde yasaların daha nitelikli ve hızlı hazırlanabilmesi için neler yapılabileceği konusunda çalışma yapmasının önemine vurgu yaptı. Önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili ilk toplantıyı, Başbakan ve Yüksek Mahkeme Başkanı’nın katılımıyla gerçekleştireceklerini belirten Siber,  Devlete nitelikli ve hızlı yasa hazırlama görevi yürüten hukuk komisyonlarının birçok gelişmiş ülkede var olduğunu söyledi.

Türkiye ve Dünya Meclislerine bakıldığında birçoğunda hem Hukukçu milletvekili sayısının fazla olduğunu hem de kadrolarının yeterli olduğuna dikkati çeken Siber, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde ise sadece 2 hukukçunun görev yaptığını belirtti ve bunun da doğal olarak çalışmalara olumsuz yansıdığını söyledi. Siber, yaklaşık 1 yıl önce açtıkları yasama uzmanı ve hukukçu münhallerin sınavlarının ise ancak bu ay yapılabileceğini söyledi.

Bu durumun ve sıkıntıların geçmişten gelen bir süreç olduğuna vurgu yapan Başkan Siber, bundan sonra yapılması gerekenin şikayet etmek yerine, geçmişin sıkıntıları bir yana koyarak daha aktif ve verimli bir yapı oluşturmak için çalışmak olduğunu ifade etti.

Birçok önemli yasanın Meclis’ten geçmesine rağmen tüzükleri henüz tamamlanmadığı için yasaların toplumun yararına dönüşemediğini vurgulayan Siber, bu durumun da yine Bakanlıklarda bu anlamda uzman eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti. Siber, Devlet dairelerinin şişkin kadrolarının yıllar içinde oluştuğunu, ancak  maalesef “işe göre istihdam” ön planda tutulmadığından bugün bu konuda sıkıntılar yaşandığını söyledi. 

MÜŞAVİRLER MECLİS’TE GÖREVLENDİRİLDİ

Müşavirlik sistemi ile ülkede yetişmiş insan kaybının yaşandığını ve bu konuyu geçmişten bugüne sürekli gündeme getirdiğini ifade eden Siber, geçmiş dönemlerde yaptıkları çağrıyla isteyen Milletvekillerinin müşavirlerden faydalanması adına girişim yaptıklarını anımsattı ve bugün birçok müşavirin Meclis’te görev yaptığını belirtti.

Meclisin nisabıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Siber, aslında milletvekili sayısı az sayıda olan başka ülkelerde nisabın çok daha az bir sayıyla sağlandığını ve Meclis oturumlarında nisap nedeniyle ertelenme durumunun yaşanmadığını belirtti.  Siber, Anayasaya göre Cumhuriyet Meclisi’nde nisabın 26 olmasından dolayı zaman zaman bir çok sıkıntı yaşanabildiğini söyledi.

GENÇLERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Genel olarak bakıldığında siyasete ve siyasetçiye güvenin azaldığına dikkati çeken Siber , bu durumun geçmişten bugüne halkımızda siyasetin  yarattığı  algı olduğunu vurguladı.

Siber, güveni sağlamak için her işin hesap verilebilirliği ve şeffaflığı olması gerektiğini ifade etti. Siber şöyle devam etti:

“Önemli olan siz görevi bıraktıktan sonra sizin yaptığınız çalışmalar ile ilgili geride hiç bir şaibe kalmamasıdır. Sizi eleştiriyor olabilirler. Ancak yapmış olduğunuz doğru ise, vicdanen rahat olursunuz çünkü bu doğru mutlaka gün ışığına çıkacaktır.”

Bu konuda gençlere de çağrıda bulunan Siber, her ne kadar siyaset kurumuna güven azalmış olsa da motivasyonlarını kaybetmeyerek “Bu ülke için güzle şeyler yapabileceğine inananlar cesaretlerini kırmasınlar ve siyasete girsinler” dedi.

Siyasetin toplum üzerinde “kötü” olan algısını siyasetten uzak durarak değil, bu algıyı oluşturan nedenlerle  mücadele ederek,  iyi niyetle girişimler yaparak düzeltilebileceğini ifade eden Siber, bu kapsamda gençlere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Siyasetçinin,  halkın hissettiklerini hissetmesinin, duygularını anlamasının önemine değinen Siber,  halktan kopmamanın önemine vurgu yaptı. “Halk kendi devletine yabancılaştırılmamalı.” dedi.

Eğer ülkede yasal boşluklar varsa , bu boşlukları istemediğimiz yanlışlıkların doldurabileceğini vurgulayan Siber, geçmişte kötü yapılan bir işin aynı şekilde devam ettirilmesinin geleceğe de kötü örnek teşkil edeceğini söyledi.  “Bugün iyi iş yapalım ki , gelecekte örnek alınsın” dedi.

Siber, ülkede yaşanan çevre kirliliği ile ilgili de görüşlerini dile getirerek, çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden birinin çevreyle ilgili güçlü aidiyet bağının oluşmamasından kaynaklandığı düşüncesinde olduğunu belirtti  ve şöyle devam etti:

“Şahsımıza ait olan evlerimiz bahçelerimiz bakımlıdır, oraları kirletmiyoruz;  ancak ortak kullanım alanlarımızda çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu, o yerlere ait aidiyet duygumuzun yetersiz  oluşundan kaynaklanmaktadır”

Siber, Meclis ile halkın iletişiminin güçlenmesi için son dönemlerde büyük bir uğraş verdiklerini sosyal medya başta olmak üzere, meclisin web sayfasından dilekçeler ile vatandaşın dilekçelerinin hemen gündeme alındığını belirtti.

Parlementer  sistem ile ilgili bir soru üzerine, parlementer sistemden kaynaklanan bir takım sıkıntılar yaşanabildiğini ancak bunun temel nedeninin bu sistemin etkin şekilde kullanılmamasından kaynaklandığını belirten Siber, yasama ve hükümetin daha verimli çalışması için neler yapılabileceği arayışlarının devam etmesi gerektiğini ifade etti.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler