• BIST 9079.97
  • Altın 2325.121
  • Dolar 32.4616
  • Euro 34.8575
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Eide, " Bıraktıkları yere geri döneceklerine inanıyorum”

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Eide’nin görüşmesi tamamlandı...
Eide, " Bıraktıkları yere geri döneceklerine inanıyorum”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide şu an Kıbrıs görüşmelerinde yaşanan durumun pek de istenen bir durum olmadığını, ortada üzerinde çalışılması gereken bir sorun bulunduğunu söyledi.

Şu anki durumun ne çok büyültülecek, ne de çok küçümsenecek bir durum olduğunu ifade eden Eide, her iki liderin de son yaşanan gelişmelerin 1 yılda gerçekleşen ilerlemelere gölge düşürmesine izin vermeyeceğine inandığını ifade etti.

“LİDERLERİN BIRAKTIKLARI YERE GERİ DÖNECEKLERİNE İNANIYORUM”

Eide, iki liderin bir hafta önce, 2016 yılında bir çözüm bulunması için yaptıkları ortak açıklamaya da atıfta bulunarak, liderlerin bıraktıkları yere geri döneceklerine inancını dile getirdi.

“BIDEN ‘GÖRÜŞMELERE DEVAM EDİN’ ÇAĞRISINDA BULUNDU”

Sürece uluslararası desteğin tam olduğunu ifade eden Eide, dün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın da telefonla iki lideri arayarak, yeniden masaya dönme ve tüm Kıbrıs’ta yaşayanların yararına olacak görüşmelere devam etme çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

“AKINCI’YA AYİNLERE KISITLAMAYI SORDUM”

Kuzey’deki kiliselere Dışişleri Bakanlığı tarafından getirilen sınırlama konusunda da açıklama yapan Eide, bu konuda Akıncı’nın ne yapıp yapamayacağını sorduğunu ve böyle bir sınırlamanın geçtiğimiz yıllarda oluşturulan iki toplumlu ruha tezat teşkil ettiğini ifade etti.

“ANASTASİADİS NE ZAMAN HAZIR OLURSA…”

“Anastasiadis’i ne zaman göreceksiniz” sorusuna Eide “İkimiz de İstanbul’dayken pazartesi görüştük zaten... Bir daha ne zaman kendisi hazır olursa o zaman görüşeceğiz. Bugün benimle ve yarın Sayın Akıncı’yla yapacağı görüşme iptal edildi… Bu nedenle ne zaman mümkün olursa kendisiyle o zaman görüşeceğim. Hayata bakış açım şöyledir; eğer birisiyle anlaşmazlık yaşıyorsanız onunla konuşmalısınız. Ve ben hazırım” yanıtını verdi.

“Kendisini sizinle görüşmeye veya masaya geri dönmeye nasıl ikna edeceksiniz” şeklindeki soru üzerine Eide, şöyle konuştu:

“Şu an sürecin kendisi önemli… Mantık olarak bu süreç liderler tarafından sürdürülen bir süreç ve kendileri ne zaman görüşeceklerine karar verecek. Ben onları zorlamıyorum, ben sadece müzakere etmelerine yardımcıyım, uluslararası toplum bir barışı Kıbrıslılardan fazla isteyemez. İkisi de güçlü ve kararlı liderler ve ben iyi arkadaşlar olarak da niteliyorum, son birkaç gün içinde yaşanan anlaşmazlıkların son birkaç yılda yaşanan ilerlemeleri dinamitlemesine izin vermeyeceklerinden eminim.”

“GÜÇLÜ DESTEK”

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, başka bir soruya karşılık da BM Güvenlik Konseyi, Avrupa Konseyi, AB, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu birleşik bir çabayla sürecin arkasında olduğunu fakat bunun sürecin Kıbrıslılar tarafında yürütüldüğü gerçeğini ortadan kaldırmadığını kaydetti.

Eide, bu kadar güçlü bir desteğin ilk kez verildiğini ama liderlerin de bu ivmeyi değerlendirmesi gerektiğini, kendisinin de bunu yapacaklarına inandığını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’da BM’nin düzenlediği ve Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan Dünya İnsani Zirvesi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemek davetiye katılmasına tepki gösteren Rum lider Nikos Anastasiadis, yarın yapılması gereken liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler