• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 36 °C
  • Mağusa 33 °C
  • Girne 31 °C
  • Güzelyurt 36 °C
  • İskele 33 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C

“LTB, açlık ve gıda güvenliği konularında hassas duruşunu sürdürecek”

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi, “Dünya Gıda Günü nedeni ile bir bildiri yayınlayarak dünyadaki açlığa dikkat çekti ve LTB’nin açlıkla mücadele ve gıda güvenliğine yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“LTB, açlık ve gıda güvenliği konularında hassas duruşunu sürdürecek”

Lefkoşa Türk Belediyesi Halk Sağlığı Şubesi, “Dünya Gıda Günü nedeni ile bir bildiri yayınlayarak dünyadaki açlığa dikkat çekti ve LTB’nin açlıkla mücadele ve gıda güvenliğine yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün 2018 yılı Dünya Gıda Günü 2018 temasını “2030’a kadar tüm dünyada #AçlığaSon vermek mümkün” şeklinde belirlendiğini belirten LTB Halk Sağlığı Şubesi, dünyada 820 milyondan fazla insanın kronik beslenme yetersizliği sorunu yaşadığına vurgu yaptı. 650 milyondan fazla insanda obezite sorunu olduğunu bunun yanında 1.3 milyar insanın ise aşırı kilo sorunu yaşadığı belirtilen açıklamada, LTB’nin bu konularda gerçekleştirdiği çalışmalarla ilgili bilgiler verildi. LTB’nin başta Paylaşım Mutfağı olmak üzere rutin işyeri denetimleri ve Beyaz Yasemin Projesi çalışmalarına vurgu yapılan açıklamada, yeni açılan mezbahanın da gıda güvenliği alanında faaliyetleri arasında bulunduğu kaydedildi.

 

Paylaşım Mutfağı ile her gün 170 bireye yemek ulaştırılıyor

Lefkoşa’da yaşayan ayrımsız tüm bireylere yönelik sorumluluk bilinci ile ihtiyaçlı kişilere günde 1 öğün yiyecek sağlayan Paylaşım Mutfağı, yerel yönetimlerde ilk kez LTB bünyesinde hizmet vermeye başladı.

Sosyal Hizmetler Dairesi ve Mülteci Hakları Derneği ile iş birliği içerisinde yoksulluk sınırı altında olanlar ve şehirdeki mültecilere Paylaşım Mutfağı’nda LTB personeli tarafından yemek pişiriyor ve köpük kaplar içerisinde evlere servis ediliyor. Mutfak günlük olarak 170 kişiye yemek ulaştırıyor.

 

Denetimlerin sonuçları kamuoyuna eksiksiz şekilde açıklanıyor

Halk Sağlığı Şubesi gıda maddeleri üreten, satan ve yemek servisi veren işyerlerine rutin denetimlerde bulunmakta ve tüketicilere sağlıklı gıdaların sunulmasını sağlamaktadır. Şube, gıdalar ve içme sularından numuneler alarak gerekli analizleri yaptırmakta, uygun olmayan ürünlere müdahale edilerek tüketiciye sağlıklı ürün sunulmasını da düzenlemektedir. Şeffaflık prensibi ile tüm denetimler ve su numune test sonuçları kamuoyu ile düzenli ve eksiksiz şekilde paylaşılmaktadır. Şube ayrıca denetimlerinde işletmelere gıdaların doğru muhafaza koşulları, doğru işleme koşulları gibi konularda bilgiler vermektedir.
 

Güvenilir gıda anlayışı konusunda önemli atılımlar devam ediyor.

LTB Beyaz Yasemin Projesi kapsamında restoran ve kafeterya çalışanlarına gıda güvenliği eğitimi verilmektedir. Bu çalışmalar sayesinde işletmelerin gıdaları satın alımdan tüketiciye ulaşana kadar olan tüm aşamalarda doğru, güvenli ve sağlıklı yöntemler uygulanması sağlanmakta; bozulma yoluyla oluşan gıda kayıpları azaltılmaktadır.

Lefkoşa Türk Belediyesi yönetimindeki mezbaha en modern, en çağdaş ve en hijyenik standartlarda hizmet vermeye başladı. LTB mezbahası sayesinde en güvenilir etler, et tüketen bireylere ulaşıyor.

 

Barınak ve kompostlama alanlarında bilinçlendirme sürdürülüyor

Yoğun yemek artığı bulunan restoranlardan günlük olarak yemek artıkları toplanarak köpek barınağındaki köpeklere verilmektedir. Bu şekilde hem köpeklerin yiyecek ihtiyacı karşılanmakta hem de artıklar değerlendirilmektedir.

Haspolat Atıksu Arıtma tesisi yakınlarında bir arazide yeşil atık kompostlama tesisi için 2018 yılında AB hibe programına başvuru yapıldı. Yıllık 12 bin ton kapasiteye sahip olacak tesis yaklaşık 10 bin metrekare büyüklüğünde olacak. Bunun yanında,  gıda atıklarının kompostlama yapılarak değerlendirilmesi ve toplumun bilinçlendirilerek kompostlamanın teşvik edilmesi için ilgili sivil toplum örgütleri ile işbirliği içerisinde çeşitli yeşil alanlarda uygulamalar yakında başlayacaktır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler