• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 27 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

Sendikal Platform: “Yasanın ivedilikle meclis’ten geçirilmesi hükümetin görevi”

AİHM’ye göre bir insan hakkı olan vicdani reddini açıklayan Karapaşaoğlu’nun mücadelesini selamladıklarını bildiren Kişmir, saat 17.00’de Merkezi Cezaevi önündeki “Halil İçin Adalet” eylemine tüm platform üyelerini ve halkı davet etti.
Sendikal Platform: “Yasanın ivedilikle meclis’ten geçirilmesi hükümetin görevi”

Birleşik Kıbrıs Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi ve Sendikal Platform, vicdani ret hakkını kullanmak istediği gerekçesiyle askeri mahkemede yargılanan ve para cezasını ödemediği için 20 gün hapse mahkûm edilen Halil Karapaşoğlu’na desteğini yineledi.
Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Sekreteri Salih Sonüstün yaptığı yazılı açıklamada, demokrasi ile yönetilen ve temel insan haklarını kendine rehber edinen hiçbir ülkenin, vicdani reddin yargılanması ve hapislikle sonuçlanmasını kabul etmeyeceğini savunarak, “Bu olsa olsa orta çağ zihniyetinin hüküm sürdüğü ülkelerde kendine zemin bulur” ifadelerini kullandı. 
“Hükümete geldikleri günden bu yana, kendi seçim manifestolarında ve hükümet programında yer almasına karşın vicdani ret yasasını hazırlamayı ve hayata geçirmeyi adeta bilinçli bir şekilde oyalayan hükümet partileri bu yaşananlardan sorumludur” diyen Sonüstün; “Kıbrıs’ın kuzeyinde her geçen gün artan adli suç vakalarının sorumlularını, çeteleri, voyvodaları, tacizcileri, tecavüzcüleri, yolsuzluk yapanları, ülkeyi talan edenleri ve ülke topraklarını peşkeş çekenleri tutuklayıp yargılamazken, insan öldürmek için eğitilmeyi reddeden bir genci mahkûm etmeyi seçen zihniyeti” kınadı.
Sonüstün, “Halil Karapaşaoğlu ve diğer vicdani reddini açıklayan tüm gençlerimizi de bu barışçıl hareketlerinden ötürü destekliyoruz” ifadelerini kullandı.
YKP: “DÖRTLÜ KOALİSYONUN UTANCI”
Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Sekretaryası da açıklamasında, vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun cezaevine gönderilmesini kınadı, eylemlere destek belirtti. 
YKP, vicdani reddin Anayasa Mahkemesi kararında da bir “düşünce özgürlüğü” olarak tanındığına işaret ederek, vicdani retçi Halil Karapaşaoğlu’nun “düşünce suçlusu” olarak cezaevine girmesini “dörtlü koalisyonun utancı” olarak niteledi.
YKP, insan hak ve özgürlüklerine, düşünce özgürlüğüne, anti-militarizme önem verdiğini söyleyen siyasi parti, sendika ve örgütlerini saat 17.00’deki eyleme katılmaya çağırdı.
SENDİKAL PLATFORM: “YASANIN İVEDİLİKLE MECLİS’TEN GEÇİRİLMESİ HÜKÜMETİN GÖREVİ”
Basın Sen Başkanı Ali Kişmir de, Sendikal Platform adına yaptığı yazılı açıklamada; Sendikal Platform olarak düşünce, ifade ve tüm özgürlüklere sahip çıktıklarını belirterek, bu yolda mücadele veren tüm kesimlerle omuz omuza olacaklarını kaydetti.
Bugün hükümet edenlerin yaşanan adaletsizliğin sorumlusu olduğunu belirten Kişmir, demokrasiye kara bir leke sürüldüğünü, Vicdani Ret Yasası Tasarısı’nın ivedilikle Meclis’ten geçirilmesinin insan hakları ve adalet adına hükümetin en asli görevlerinden bir tanesi olduğunu belirtti.
Hükümetin 11 aylık dönemde hükümet programlarında olmasına rağmen bu konuda geç adım attığını da savunan Kişmir, bunun, bir kişinin demir parmaklıklar ardına gitmesine neden olduğunu ifade etti.
AİHM’ye göre bir insan hakkı olan vicdani reddini açıklayan Karapaşaoğlu’nun mücadelesini selamladıklarını bildiren Kişmir, saat 17.00’de Merkezi Cezaevi önündeki “Halil İçin Adalet” eylemine tüm platform üyelerini ve halkı davet etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler